Katja tävlar,  Katjas tips,  Livsstil

Race survival kit, eller hur du överlever loppet både före och efter punkan

Hej. Två racerapporter coming up – wihoo! – men jag tänkte börja med att dela av mig lite race visdom okej? Råkade knäppa ett kort på pryttlar jag har med mig när jag kör tävlingar (och lopp ty hittills har jag kört fler lopp än tävlingar) så voilà, inspirationen serverad. Fast glöm alltså inte, här är mitt kit – du får ju anpassa ditt efter dina behov. Och förresten så är jag ombytlig – men här är en bra bas så att säga. Nu kör vi:

1. Energi. Alltså energi är A och Y och lite Ö också faktiskt. Ju erfarnare man blir desto mer man fattar grejen med att man inte vinner ett sigtunamärstaarlandacykelklubb på att banta sig under pågående körning. Klyschan käka innan du blir hungrig, drick innan du blir törstig är fett sann. Lär dig att äta och dricka oavsett hastigheten, positionen och väderlaget. Läskigt? – träna på’t. Att cykla är att tappa energi så fyll på ffs. Dessa bars är gratis från PowerBar.

2. Handskar. Egentligen inget måste så – jag lattjocyklar sällan med hanskar på – men nervsvetten och/eller regnet gör styret blött. Räkna ut själv vad som kan hända då. Så kosta på dina händer ett par friktionsgivande handskar. Så slipper du slinta och göra bort dig. Dessa kommer från Mavic.

3.  Vattentätt fodral till telefonen (eller en creepy blå gummihanske om du inte hittar nåt annat fem minuter innan tävlingsstart). Under kort race, t ex cx-race eller kortbane-GP eller whatevs nära ditt läger finns det förstås ingen anledning att ha med sig telefonen. Men kör du ett linjelopp och självkraschar eller bonkar tio mil från närmaste levande själ så kan det vara rätt smidigt att kunna ringa dem där hemma (eller vid målet) och be dem att hämta dig och din cykel. Ibland vill man också ringa bästisen och gråthata det faktum att man punkade mitt under attacken. Ibland står inte en jävel och tar målfoto på en och då måste man ta saken i egna händer. Ja, ni fattar. Jag har också alltid mobilen med mig för mobil innebär musik. Måste jag av nån anledning cykla klart eller hem på egen hand så fixar jag inte det utan musik. Men du måste inte.

4. Brillz. Vid sol skyddar de från solen, vid regn och bajs skyddar de från regn, bajs, grusstänk i munnen samt getingstalkers. Dessa kommer från Specialized.

5. Extraslang (och däckavtagare). Vid längre race only.

6. Pump. Vid längre race only. Så lätt och smäcker som möjligt, så klart. Min kommer från Blackburn.

7. Mascara. För allmänhetens, världsfredens och den inre estetikens skull kör jag alltid ren, fräsch och med långa heta fransar. Även om jag ser ut som en sorgsen panda efteråt. Men då har ju jag punkt 4 att gömma mig bakom. Hursom – inte utan min mascara! Dock ej i fickan utan på fransarna. Vattenfast är att föredra men är ett helvete att få av.

8. Hörlurar – inte under racet (såvitt det inte rör sig om tempo) men gärna strax före (pepphitz), strax efter (sköljmedley) och i punkfall när man ska cykla tillbaks till målområdet…

9. Leg och kreditkort alt. cash. Ifall att, typ. Men under motionslopp only – ifall man lessnar på klungan och vill köra eget race åt helt annat håll istället. Kan ju hända ibland!

Fyll gärna på eller kritisera!

Puss.

Tävlings- och äventyrscyklist, ingenjör, kreatör, skribent och mamma. Hjärnan och hjärtat bakom CYKELKATTEN.CC - den värsta bästa bloggen om cykel, liv och kärlek sedan 2012. Gillar att cykla fort och snyggt på landsväg och i skog, cykelkultur, sina vänner och fantastisk musik. Och att få fler att finna och ta hand om sin inre cyklist. Tack för att du cyklar, läser och delar min passion.

One Comment

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.