Cykel

Ge mig tempotips!

Hej.

Ikväll ska jag göra en sak jag aldrig gjort tidigare.

Tävla i tempo!

Eller tävla och tävla – det är ett “enklare” klubbarrangemang av slaget att alla samlas och kör och man behöver varken licens eller tempokit om man säger så (så kom kom kom). Men eftersom så många av mina klubbkompisar kör och eftersom loppet genomförs ute på en bit av den nybyggda E18 innan trafiken släpps på – jo, då känns det ändå lite synd att missa kalaset.

Och då är det ju så här. Jag har egentligen fina tempoförutsättningar. Jag har starka ben och kan komma upp i rätt så höga farter på kort tid. Men. Jag har liksom riktat in mig på att bli en finslipad klungcyklist med GP- och linjeloppsplaceringar i sikte och är alltså tränad på att mest utnyttja klungan in i det sista innan det är dags att trycka på och lämna bakom, om man säger så.

Men tempo är ju en annan sak. Då ska man liksom trycka på efter att man stått still och väntat på sin tur i en halvtimme. Och då stelnar man väl till då? Jag vet ju med mig hur sämst benen blir efter lite för lång kisspaus i skogen. Och då talar jag ändå inte om fikapaus!

Ikväll tänker jag förstås värma upp bäst jag kan – det lovas dystert regn strax före loppet – och göra mitt bästa utifrån min väldigt icke-tempo-ish utstyrsel. Jag är snabb men väldigt not aero. Jag cyklar ju med holbrooks ffs!

Jag är nervös och vill inte komma sist.

Har ni nå bra tempotips?

Hur brukar ni värma upp?

Hur gör ni när ni väntar på er tur?

Hur brukar ni fördela krafterna för att liksom få ut det bästa ur benen på den korta tiden? Kvällens bana är cirka två mil lång.

Vad äter ni innan?

Hur tacklar ni nerverna?

Tävlings- och äventyrscyklist, ingenjör, kreatör, skribent och mamma. Hjärnan och hjärtat bakom CYKELKATTEN.CC - den värsta bästa bloggen om cykel, liv och kärlek sedan 2012. Gillar att cykla fort och snyggt på landsväg och i skog, cykelkultur, sina vänner och fantastisk musik. Och att få fler att finna och ta hand om sin inre cyklist. Tack för att du cyklar, läser och delar min passion.

10 Comments

 • Elna

  Åååååh! Jag älskar tempo, fastän jag varken har pinnar, dräkt eller hjälm. Släpp all prestige och bara kör – tänk att det bara är du och motvinden/medvinden + mjölksyran och kötta allt vad du har. Du är grym, du fixar’t!

 • Kent Stråhlén

  Jag är rätt dålig på uppvärmning, brukar köra några kilometer varav ungefär en i nära tävlingsfart före loppet. Timar så jag är klar c:a 10 minuter före start. Jag har gott om fett som isolerar så jag hinner inte bli så kall på den tiden :-) Lätt hänt att förivra sig från början, speciellt första kilometern är det svårt att känna vad som är rätt fart första gångerna man kör (bl.a. pga av nervositet), jag brukade köra på hastighetsmätaren efter vad jag visste brukar vara min snittfart på sträckan. Sedan gäller det hitta ett bra tempo precis på gränsen till mjölksyra, det här är den roligaste biten när man verkligen får njuta av att det går ruskigt fort på cykeln, sista c:a tre kilometerna ökar jag efterhand tills jag drar jag allt vad jag har, då får man lida :-). I backar så tar jag ofta lite extra syra om det är en kort backe. Efter målgång ramlar jag ihop i en utmattad hög på marken med en underbar känsla av att besegrat mig själv.

  Ta tunna regnöverdrag på skorna, det vinner du en del luftmotstånd på. Eftersom du är dam antar jag att rakade ben redan är fixat annars gör de upp mot halvminuten på två mil jämfört med håriga ben. Tejpa över ett par lufthål på hjälmen kan vara en annan idé. Inte fladdriga tröjan! I brist på tempodräkt har jag kört i tight underställströja direkt utanpå bibsen, funkar hyfsat. Skippa cykelhandskar om du har sådana med kardborrerem. Jag brukar dessutom vaxa hela ramen i Caranubavax för den skall bli ‘halare’ i vinden, men det handlar nog 100% om placebo :-)

  • Katja

   Så rätt om att känna in farten – hade supersvårt att känna om jag körde för hårt eller inte alls för hårt? – i början… Tack för dina tips!

 • Hasse

  Tempo! Så jäkla skoj!
  Ner i bocken.
  Ner med huvet.
  Hitta en nivå där du får lite syra men inte stumnar.
  När benen vill sluta trampa tar du i lite extra i en sekund så släpper det.
  Ge inte upp.

  Lycka till!

 • Kim

  Klart du vågar, bara att köra utefter sina egna förutsättningar och inte bry sig om hur andra kör.

  Är själv rätt dålig på att värma upp, brukar oftast bli lite lätt rull med några korta hårda intervaller. Händer rätt ofta jag hinner bli kall igen innan start dock.

  Skoöverdrag och tight sittande kläder. Sen är det bara att hitta ett bra tempo. Bättre att starta lite lugnare och öka än att dra på sig syra direkt i starten.

  • Katja

   Skoöverdrag hade verkligen inte suttit fel, fattar inte varför jag inte tod det? Kanske för att mina är i neopren, får investera i ett par tunnare till nästa säsong ;)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.