Cykelkatten

Afterbike, afterglow

Hej på årets näst sista dag. Har snott en nyårsblogglista som cirkulerar runt på de stora cykellöst-liv-bloggarna och gjort om den till en cykel-ish sådan. För att det liksom ska vara roligt för er och för mig med förstås. Nog snackat – vi kör!

Gjorde du något 2014 som du aldrig gjort förut?

Många saker! Men för att nämna några (cykliga): jag lärde mig köra cross – i ler och snö, uppför, nerför. Jag lärde mig stå på startlinjen i riktiga cykeltävlingar. Jag lärde mig köra sjukt långt utan kisspaus (min blåsa är pyttis). Äta oavsett hastighet eller position i klungan. Hoppa av crossen i farten. Körde min första (och kanske sista på ett bra tag) tempotävling. Stod på pallen. Åt italiensk kanin. Klättrade tjugofemkilometers berg med minst 6 % i lutning. Körde ett SM. Såna saker.

Största insikten?

Att det är tävla jag vill och ska (ingen jätteny insikt men ändå). Att det är i de sammanhangen jag trivs och känner mig sann mot mig själv. I mitt (högst personliga, märk väl) tycke är den moderna motionsloppskulturen något osund. Det är som fet jingelreklam som skriker VI ÄR HÄR BARA FÖR ATT HA KUL KRAVLÖÖÖST men så kommer orden sub och seedning och bäst tid och avhängd där i den lilla, lilla texten som man ser först när man köpt produkten. Och så står jag där i starten och ler mot alla som ler mot mig och vi är tillsammans fast ändå inte för alla vill egentligen tävla lite fast det är inte uttalat och äsch, blir så fel för mig. Fan hoppas ni fattar… Hursom. Så jag kör motionslopp för att snacka skit med kompisar och tömma matdepåer på gott – även om jag förstås vill cykla fort depåerna emellan. Och så gör jag av med min rage när jag tävlar istället. Har så länge jag cyklat velat ha det så men vågade liksom komma ut med det – inte minst inför mig själv – 2014.

Vann du nånting?

Ehm, bommade min enda materiella vinst genom att glömma dyka upp på prisutdelningen på Lidacrossen. Annars, räknas ett par pallplatser som vinst?

Vann annars förtroendet att leda marknadsarbete i min cykelklubb. Känns roligt och fint.

Vilka lopp körde du?

Massor – pallar ni läsa?

KLART NI GÖR. Så om ni gör – börja här där tävlingshistorian börjar. Sex bloggsidor med tävlingsrapporter, voilà.

Men det blev ju ett gäng landsvägs- (främst GP) och crosstävlingar och så ett par roliga motionslopp med glada vänner. Bra blandning, nästa år blir ännu tävlingstätare. Tänker satsa fett innan jag får för mig att skaffa bäbis och hamna smått perifert innan jag gör värsta comebacken som sjukt farlig morsa :P

Är det något du saknar år 2014 som du vill ha år 2015?

Sjukt styva hjul till min racer. Trygg, vacker kärlek som håller. Att fler kvinnor vågar tävla. Snälla maila mig om ni tvivlar, lovar att svara på alla era frågor.

Vilket datum från år 2014 kommer du alltid att minnas?

Inget datum direkt, men den dagen på Mallorca i våras då jag för första gången såg världen i alla dessa färger för jag hade linser och jag kunde inte sluta cykla och se så det blev typ tjugo backiga mil bara sådär. Eller när jag gick till simhallen och för första gången såg hur kaklet såg ut och hur simhallstaket såg ut.

Eller den där kvällen du…

äsch, fuckit.

Vad var din största cykelmässiga framgång?

Att jag blivit både snabbare, starkare och mer teknisk… men GU SÅ TRIST SÅ SÄGER JU ALLA CYKELBLOGGARE. Nä men fan, hängde väl av ett antal folks under både tränings- och tävlingspassen samt lyckades med att inte komma sist på alla tävlingarna jag körde, räknas det?

Vad spenderade du mest pengar på?

Alla resor, helt klart. Det kostar att fara runt, tävla och ha roligt på andra sätt!

Vilka låtar kommer alltid att påminna dig om 2014?

Har gjort en liten lista åt er här:

Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år?

Både och. Jag vet inte om det har med stigande åldern att göra men jag har blivit lite mer slacker rent psykiskt. Alltså, tar inte lika hårt på saker som förut. Samtidigt så har jag blivit lite försiktigare med glädje också, vilket är ju lite mindre kul. Men jag tror jag var mest glad. Det hände en massa känslomässiga grejs som gjorde mig både hög och glad och låg och ledsen. Men jag är naiv och lite godtrogen sådär, tror allt ont för med sig nåt gott etc. Så i slutändan – lite pop-vemodig sådär men ändå glad.

Vad önskar du att du gjort mer?

Tävlat. Alla ni som tävlar vet att det är först när formen blir någorlunda – dvs. i slutet av säsongen – som man känner att fan, det är nu säsongen borde börja, det är nu jag känner mig stark och klarar av det och det! Men fan heller. Där står man igen, nästa år och undrar vad man överhuvudtaget pysslar med. Hah.

Vad önskar du att du gjort mindre?

Packat och framför allt packat upp. Fy satan va en lessnar på all logistik kring cykelresandet. Har blivit av med ett antal kära saker i år – säkert för att de helt enkelt hamnat “mellan väskorna”. Fast ehm. Mössan är återfunnen. Jepp, i en random väska.

Årets bästa cykelköp?

Crossen och trainern självklart! Fast trainern var i och för sig en present. Från Katja till Katja, alltså. Räknas inte som konsumtion då visst?

Var du kär i år?

Om jag var. Men var du?

Årets finaste cykelväg?

Hm, många. Men okejdå topp tre: ett. Formentorvägen två. Någon av de fina vindalsstigningarna vid Garda tre. Siljan runt, glad att jag körde det hop med Grannen och Anna

Årets hemskaste cykelminne?

Alingsåscrossen och Göteborgscrossen (alltså ej SM men dan efter), helt klart. Var brutalt förkyld båda gångerna. Jo, vet bättre till nästa säsong och tänker inte ställa upp om jag inte mår kalas, slutar bara illa annars. Och förstås de första dagarna i Garda då allt med hyrcykeln (och således min onda rygg) strulade och jag hade ont och var miserabel. Fast mest den gången jag ledde ett distanspass och några av gubbsen gick på varandras hjul och en hamnade på sjukhuset med brutna revben. Usch.

Den maträtt du åt oftast 2014?

Gröt, alla gånger. Och stekta eller kokta ägg förstås. Mastodontfrukost är min melodi.

Något du önskade dig och fick?

Önskade mig spänning, fick mig spänning upp över öronen och lite till #17forever

Vad gjorde du på din födelsedag 2014?

Åt middag hemma hos mina föräldrar och drack sedan skumpa, tjuvrökte och dansade till sena timmen till gamla gothhits på ett litet hemligt ställe i Gamla Stan tillsammans med Sebban! Råkar ju fylla år på Nyårsafton så.

Hur tänker du fira in 2015?

Med ett no-sugar-löfte. NÄ SKOJAR FÖRSTÅS. Drar till Lidingö imorgon, åker pulka, äter massa mat med päronen och brorsan och sedan drar jag och Tony och kanske några till och dansar oss trötta Under Bron är planen. Ses vi där?

Vad fick dig att må bra?

Alla fantastiska påhitt med mina vänner. Men också alla stunder vi bara hängde och snackade. Alla saker jag gjorde med min lillebror. Musiken. Alla våra tävlingsresor, jag Tony och Johan. Choklad. Alla nya bekantskaper – inte minst tack vare allt tävlande. Nya lärdomar i mitt jobb, så tacksam jag är för dem jag jobbar med i mina projekt. Att ni läste och kommenterade, hjälpte till, brydde er, fan hjälpte mig med resor och saker och pepp och ris och allt, seriöst så himla fett att vi är så många som gillar cykel ihop.

Vad fick dig att må dåligt?

Smygrasismen i samhället, ett enligt mig påtagligare vardagsproblem än att SD kom in i riksdagen. Alla de personerna som varit  misunsamma, psykande och bittra och på ett eller annat sätt förstört min mojo under de cykelpassen jag hade oturen att hamna med dem. Och så all känslomässigt trubbel, förstås. Men – true love never runs smooth och inte mer med den saken.

Vem saknade du?

Peter <3 men också min morbror som jag inte sett på många år, och så alla kompisar som jag inte hinner träffa för att de antingen bor annorstädes eller för att det helt enkelt inte blir av.

Vad har du för planer inför 2015?

När det gäller tävling så har jag faktiskt gjort ett eget inlägg om det. Men annars – tänker fortsätta leva loppan. Skratta, resa, läsa, dansa, dricka mina IC:s, äta min choklad och självklart leverera min festliga cykelblogg. Alltid retar det nån! ;)

Undrar ni nåt mer om mitt 2014? Fråga på!

Puss.

Dela detta inlägg

Tävlings- och äventyrscyklist, ingenjör, kreatör, skribent och mamma. Hjärnan och hjärtat bakom CYKELKATTEN.CC - den värsta bästa bloggen om cykel, liv och kärlek sedan 2012. Gillar att cykla fort och snyggt på landsväg och i skog, cykelkultur, sina vänner och fantastisk musik. Och att få fler att finna och ta hand om sin inre cyklist. Tack för att du cyklar, läser och delar min passion.

4 kommentarer

 1. Grattis i efterskott! Och gratulerar till en fint 2014. Och om jag får säga, jisses vad snygg du är på den där bilden :)

 2. Kul och inspirerande att läsa om din nyvunna glädje i att köra cykeltävlingar! Tycker själv att det är fantastiskt och nästan alltid största anledningen att ta sig ut och köra. Den härligt färgglada drömmen om att svischa förbi alla andra. Tror just att den rosaskimrande bilden som mest av allt har ökat min motivation.

  Jag är dock några år fram i din profetia. Jag ser fram emot comebacken som cyklande pappa om några år och nöjer mig med att läsa om andras drömmar om tävlingar och motionslopp.

  Allt gott!

  1. Tack Erik! :) Jag tror vi är många cyklister som tänker på samma sätt… Fastän vi vet att verkligheten oftast är annorlunda – man krockar, man kraschar, man blir avhängd etc. – så är det ändå drömmen som är tjusningen med cykelsporten. Drömmen om vinsten, drömmen om den perfekta stigningen…

   Åh va roligt! Lova att vinka hej till mig sen :D

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.