#lidamedstil,  Cykel

Vad sägs om att i år våga…

⭐️ ta av händerna från styret? Måste jag? undrar då många. Nä, det finns förstås inga måsten. Men det underlättar mycket att kunna släppa händerna. Man kan till exempel ta på sig västen, knäppa fina kort, äta lite mer ordentligt eller varför inte sträcka på ryggen och armarna lite skönt. Det är inget direkt nybörjarråd även om många klarar av ”tricket” redan i början. Men börja lite smått på en lugn jämnbelagd väg så kommer du att så småningom våga mer och mer även på vägar med sämre beläggning.

(glädje: balansträning, ger större frihet direkt på cykeln, sjysst cykeltrick att impa på kompisar med)

⭐️ ställa dig på startlinjen till en cykeltävling? – och ge fan i att bryta förrän de plockar av dig från banan – även om du ser ut att komma sist. Det sprids av vissa ett envist rykte att tävla skulle vara motsatsen till att ha kul – ah men sluta tävla i att sprida den orättvisa bilden och bestämma åt andra vad som är kul säger jag då till dessa. Speciellt inom CX och MTB är tävling på lägre nivåer minst lika skitigt och kul som på högre nivåer. Placeringar? Eh, vem kommer ihåg vem som kom hur? Inte jag då, men jag kommer ihåg gemenskapen och skratten efter målgång.

(glädje: träna på att tackla nervositet, bli starkare, träffa nya vänner, dricka gott kaffe)

⭐️ ställa dig på startlinjen till ett naturskönt motionslopp? – spana in Motionskalendern för ett lopp nära dig – och genomföra det utan någon som helst klunghets eller tidsjakt utan enbart för njutningens och depåhängets skull

(glädje: träna på att leva/cykla i nuet, vila ifrån prestationskravet som motionsloppens tidsjakt innebär för många cyklister)

⭐️ testa en annan cykelgren? och gärna den du absolut aldrig velat testa innan. Låna eller hyr cykel och off you go! Och skit i om cykeln är lite för liten eller lite för stor. Du kommer inte att notera sådana petitesser i början.

(glädje: testa liiite nya muskelgrupper, annorlunda tänk på cykel, avbrott i rutinen)

⭐️ ta en annan väg än den brukliga? till eller från jobbet. Även om den blir längre och ”krångligare”.

(glädje: omväxling förnöjer – mer än vad man tror! Att avvika från invanda spår även fysiskt kan bjuda på nya perspektiv även psykiskt)

⭐️ cykelträna utan cykeldator en dag? Jo, jag vet att det är hemskt skrämmande (tricket är att ha datorn i fickan så att statsen rullar på ändå fast man själv inte ser något under tiden man cyklar). Använd istället omgivningen t ex skyltarna, träden, gula bilarna som intervallredskap om du ändå vill pressa dig lite.

(glädje: träna på att vara i nuet, njuta av naturen, skärmvila)

⭐️ ta en ordentlig vilodag utan null träning? Näää, inte ens fuska med en milslång promenad. Bara vila. Ligga i soffan och glo på serier. Tindra med göteborgare. Lägga pussel med barnen. Passa på att träffa de där icke-cyklande vännerna man nästan glömt vad de heter. Många är vilodagsaktiviteterna – det gäller bara att våga ta sig tid att vila från träningen. Varför? För att det är a) bra för kroppen att verkligen vila ordentligt då och då och b) bra för ens övriga liv att kanske lämna cykelträsket då och då.

(glädje: att man faktiskt inte tappar som cyklist men vinner mycket som människa efter en sådan dag!)

⭐️ gå upp tiiidigt på morgonen och träna? Jo jag vet att det är svårt – jag hatar att göra annat än att sova tidiga morgnar och kommer aldrig bli den morgonpigga typen – men jag vet också att när jag väl pallat upp mig och tränar så är det hur fint som helst med soluppgången, den fräscha luften och den gudomliga frukosten efteråt. Är det motigt att träna ensam – leta på någon grupp morgonpigga som drar med dig.

(glädje: frukosten efteråt. Fast okej, det är förstås djävulskt skönt att ha tränat av sig redan före arbetsdagens början)

⭐️ träna mer gymstyrka? – hur tråkigt det än känns för oss konditionsfreaksen! Varför då? Jo. Vågar du köra gymstyrka ett gäng gånger så märker du effekterna även på cykeln. Du får mer push, mer kraft och mindre ”rygghäng”, helt enkelt. Gym är som sagt en rätt tråkig institution och man blir lätt vilse bland alla maskiner. Var ska jag börja? Vilka övningar utom benpressen hjälper en cyklist som jag? Hitta då ett upplägg – varför inte denna moderna klassiker som hjälpt många att bli starkare och stadigare och tycka att gymma är kul.

(glädje: bevisade fördelar i sadeln – och ett gäng nya skojiga termer som ”beast mode” och ”skivstångstampong” i träningsbagaget)

⭐️ cykla som ett barn? Huh? Med Libero istället för padding? Nädå! Men däremot med ett nyfiket glatt barns inställning till det hela. Testa lattja på cykeln. Kör du racer? Ta grusvägen hem från klungträningen. Gena över ett gräsparti. Kör du MTB? Lägg dig bakom en stram landsvägsklunga och trampa med en kilometer. Ute på en öde väg? Sjung på någon grym låt för fulla muggar. Stanna till vid ett café och köp två semlor istället för en. Ät upp båda med gott samvete. Fundera inte så himla mycket. Det kan man göra en annan dag!

(glädje: Ohämmad!)

⭐️ erkänna att du inte bara ”duger som du är” – utan att du faktiskt är mer än så? Vi människor är lika på många sätt men olika på fler. Strunt för en kort stund i dina svagheter, de funderar du på så ofta ändå. Gräv istället fram det goda och det braiga. Känn en stolthet över vad just du kan. Även om det är något pyttelitet som ingen annan utan bara du kan notera. Försök att bära med dig den känslan och ta fram den vid tillfällen då självkänslan sviker vilket den gör hos alla ibland. Så blir det lättare att hantera motvinden och enklare att omfamna medvinden.

Puss och visst vågar du? 

Tävlings- och äventyrscyklist, ingenjör, kreatör, skribent och mamma. Hjärnan och hjärtat bakom CYKELKATTEN.CC - den värsta bästa bloggen om cykel, liv och kärlek sedan 2012. Gillar att cykla fort och snyggt på landsväg och i skog, cykelkultur, sina vänner och fantastisk musik. Och att få fler att finna och ta hand om sin inre cyklist. Tack för att du cyklar, läser och delar min passion.

3 Comments

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.