Cykelkatten

Afterbike, afterglow

Between the ridesKatja om cykel

Cyklistens överlevnadsguide i coronatider 🩠

Cyklistens överlevnadsguide i coronatider 🩠

Deppade smÄtt ihop i lördags nÀr jag insÄg att min cykelresa v 13 inte skulle bli av.
SÄklart kÀndes det plötsligt 90% mindre deppigt
efter cykelturen i kanonvÀdret och kanonvinden (Ät ena hÄllet iaf)

Hej cykellover!

Du, jag vet att du Ă€r besvikelsen att inte fĂ„ cykelresa (Ă€r dĂ€r sjĂ€lv), att inte fĂ„ tĂ€vla i nĂ€rtid (Ă€r dĂ€r sjĂ€lv), att inte veta om nĂ„got pass blir av för man kanske mĂ„ste vabba (Ă€r dĂ€r sjĂ€lv). Det Ă€r tufft. Det Ă€r hĂ„rt. Det Ă€r drygt. Jag tĂ€nker inte förminska ditt lidande*. Du har rĂ€tt att vara ledsen, och du har rĂ€tt till att fĂ„ tröst och stöd. Nu Ă€r jag varken en nĂ€tdoktor eller en witch doctor men mitt recept har alltid stavats bryt ihop – omgruppera – gör nĂ„got annat kul istĂ€llet – bli trött sĂ„ du inte orkar Ă€lta ditt elĂ€nde – ring/gosa nĂ„gon du bryr dig om – sov. Det kommer bĂ€ttre tider. Det gör det alltid. SĂ„ fungerar vĂ€rlden.

HÀr kommer i alla fall min lilla lista pÄ saker du kan göra för att mÄ lite bÀttre. Som cyklist och person. Voilà:

🩠 Cykla ute. Egentligen sjĂ€lvklart men Ă€ndĂ„ inte – med tanke pĂ„ att fler och fler lĂ€nder infogar utegĂ„ngsförbud (gĂ€ller det förresten Ă€ven utecyklingförbud? Eh skojar). Men sĂ„ lĂ€nge det gĂ„r – cykla. Eller som Anna förkunnar: förenen eder.

🩠 Om pĂ€ron – cykla ute med ditt barn (som du förr eller senare lĂ€r vabba med tanke med nolltoleransen som rĂ„der). Det Ă€r lika tungt som underbart och man fĂ„r eddimerckxben.

🩠 LĂ€r dig att uppskatta soloturer. LĂ€tt som en plĂ€tt för vissa, skittrĂ„kigt för andra. Soloturer Ă€r kanoners för exploring (det jag brukar kalla cykla vilse) och för solotekniktrĂ€ning (till exempel pĂ„hott/avhopp pĂ„ cykelcross), kanske lite mindre bra för ordentlig trĂ€ning pĂ„ vissa moment som krĂ€ver grupp.

🩠 AnmĂ€l dig till ett randonnĂ©lopp (ett s k brevet). Det finns bĂ„de kortare och lĂ€ngre brevetar. DĂ„ cyklar man typ solo men Ă€r Ă€ndĂ„ en del i ett sammanhang vilket kĂ€nns ju fint i flockdjurshjĂ€rtat Ă€ndĂ„. Hemmaklubben CK Distans har bĂ„de bra brevetar och tips.

🩠 Börja edrotta. Som i köra Zwift, alltsĂ„. Det Ă€r socialt, modernt och fullt med rides och lopp. Och nu i coronatider sĂ„ kommer det kanske att arras fler svenska e-lopp? HĂ„ll utkik i FB-gruppen Swedish Zwift Riders. Ny pĂ„ Zwift? HĂ€r Ă€r en bra guide.

🩠 Cykla inne – utan Zwift. Det gĂ„r ju faktiskt det ocksĂ„. Ta hjĂ€lp av cykeltrĂ€ningsvideos pĂ„ Youtube, av musiken (helplattor Ă€r bra nĂ€r man ska cykla “distans” inomhus!) eller av allt utbudet av bra serier och filmer pĂ„ nĂ€tet.

🩠 Sponsra handlarna (och minimera stölden av varorna frĂ„n riskgrupperna som verkligen behöver dem) genom att avstĂ„ frĂ„n att storhandla och för att göra eget cykelkĂ€k att ta med pĂ„ turer. Skaffa istĂ€llet kortblipp och handla lite men hĂ€r och var – pĂ„ cafĂ©er, bensinmackar osv.

🩠 MaterialvĂ„rda. NĂ€r gick du igenom cyklarna och prylarna ordentligt senast? Now it’s time. NĂ€r pandemin Ă€r över Ă€r du pĂ„ köpet Ă€gare till Sveriges glansigaste material. Tadaa!

🩠 Stötta alltid din lokala cykelhandlare – men avstĂ„ kanske frĂ„n att springa in och smĂ„snacka bara för att. Cykelhandlare mĂ„ste fĂ„ vara off-risk de ocksĂ„.

🩠 Se ikapp en massa cykeltĂ€vlingar. Det Ă€r kul och ju mer man tittar och lĂ€r sig om Ă„karna desto mer engagerad blir man. UCI channel pĂ„ Youtube Ă€r en guldgruva, börja dĂ€r.

🩠 Se ikapp en massa hĂ€rliga cykelfilmer. Googla “best cycling movies” sĂ„ fĂ„r du en masse tips (och yes, det finns en del pĂ„ Netflix).

🩠 Gör nĂ„gonting icke-cykligt. NĂ€r gjorde du det sist egentligen? Det Ă€r rĂ€tt kul och givande faktiskt, om Ă€n lite lĂ€skigt i början haha

🩠 Isolera dig inte socialt bara för att du kĂ€nner dig isolerad fysiskt. Du behöver inte bli en socialmediajunkie men att snacka med andra Ă€r trösterikt. FaceTime och liknande appar Ă€r inte samma sak som irl men Ă€ndĂ„. Jag vet som bedriver umgĂ€nge med farmor och mormor via Skype.

🩠 Och sist men inte minst – följ myndigheternas rĂ„d och always look at the bright side of life. Cause we’re not dead yet.

Puss. Fyll pÄ med egna tips!

*SĂ„ hĂ€r i samhĂ€llskristider översvĂ€mmas nĂ€tet av pekpinnar (tĂ€nk att folks har tid att sitta och osa ur sig hur andra ska kĂ€nna och mĂ„ istĂ€llet för att carpa sina egna himla diems). Jag har slutat rĂ€kna hur mĂ„nga gĂ„nger jag skrollat förbi inlĂ€gg vars officiella syfte Ă€r att ge perspektiv men som istĂ€llet mest osar förmĂ€tenhet och empatilöshet. Förresten Ă€r det ungefĂ€r det minst snĂ€lla sĂ€ttet att trösta nĂ„gon pĂ„ – genom att söka förminska dess oro eller olycka genom att direkt pĂ„minna hen att det minsann finns de som har det vĂ€rre. Klart som fan att det alltid finns de som har det vĂ€rre! Men seriöst, vad leder den vetskapen till? Tacksamhet? Dum eller? Ska jag kĂ€nna tacksamhet för att nĂ„gon har det vĂ€rre? Det om nĂ„got vore vĂ€l elakt av mig. De gĂ„ngerna jag kĂ€nner tacksamhet Ă€r det för att jag och/eller mina nĂ€ra har det bra. I sig sjĂ€lv, för sig sjĂ€lv, inte i jĂ€mförelse med nĂ„gon annan. Och sĂ€rskilt inte i jĂ€mförelse med nĂ„gon lĂ„ngt borta vars situation och livsfilosofi jag kan för lite om för att uttala mig om hens mĂ„ende. TvĂ€rtom mĂ„r jag sĂ€mre av att veta att det finns de som har det mycket sĂ€mre Ă€n jag. För det om nĂ„got Ă€r inte direkt rĂ€ttvist, att alla inte ges lika chans. Fattar ni hur jag resonerar? Tack. Var snĂ€ll mot varann & stay safe.

Dela detta inlÀgg

TÀvlings- och Àventyrscyklist, ingenjör, kreatör, skribent och mamma. HjÀrnan och hjÀrtat bakom CYKELKATTEN.CC - den vÀrsta bÀsta bloggen om cykel, liv och kÀrlek sedan 2012. Gillar att cykla fort och snyggt pÄ landsvÀg och i skog, cykelkultur, sina vÀnner och fantastisk musik. Och att fÄ fler att finna och ta hand om sin inre cyklist. Tack för att du cyklar, lÀser och delar min passion.

4 kommentarer

  1. Att vara vilse lĂ„ter inget vidare, tĂ€nk istĂ€llet att Oj, nu har jag hittat nya vĂ€gar – för fram till nĂ„got kommer man alltid!
    Oj vad mÄnga nya vÀgar jag hittat bÄde som motorcyklist och cyklist. Har vÀl hÀnt som bilist ocksÄ. VÄrt land har mÄnga vackra oupptÀckta stÀllen.

    1. Jag Àlskar just kÀnslan av att ibland vara vilse. Att slÀppa kontrollen och inte veta vart jag kommer att hamna. Just för att jag Àlskar att lÄta nya vÀgar/stigar hitta mig och inte alltid tvÀrtom.

      Jag tror att du fĂ„r nog lĂ€sa mitt cykla vilse-inlĂ€gg innan du dömer ut begreppet 👌🚮

LĂ€mna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *

Denna webbplats anvÀnder Akismet för att minska skrÀppost. LÀr dig hur din kommentardata bearbetas.