Cykelkatten

Afterbike, afterglow

Hej.

Oavsett hur fåfäng man är som person så är man en levande människa som blir torr, narig, svettig, skitig och på andra sätt påverkad av att vistas och särskilt träna utomhus. Det sliter på huden och om vi bortser helt från det kosmetiska så blir det helt enkelt obehagligt när huden är torr, spänner och fnasar. Förutom det torrluftade kontorsjobbet så är jag mycket ute och utsätter huden och håret (ett eget kapitel) för sol, vind, svett och vatten. Överlag är jag en aktiv person som kanske till vardags inte riktigt prioriterar den tiden som noggrant smörjande och målande och diverse flerstegsprocedurer tar. Därför uppskattar jag dryga, snabbverkande och fräscha produkter som helt enkelt gör sitt jobb. Hittar jag någon produkt som jag gillar – oavsett märke eller “könstillhörighet” så fortsätter jag köpa den.

Nedan berättar jag hur jag skyddar jag min torra till kombinerade hy under utomhusträningen. Obs obs, produktexemplen är med helt enkelt för att jag har testat dem och gillar dem.

I kylan och blåsten:

Om jag ska cykla ute i kyla eller rusk så smörjer jag in ansiktet med en rikligt fuktgivande, fet kräm.

Det finns många feta kroppskrämer men jag rekommenderar inte att använda dem i ansiktet – förutom kanske på nästippen och runt näsborrarna som tenderar att bli som mest utsatta! Den feta fuktkrämen måste ge mycket fukt och utgöra en skyddande hinna utan att täppa igen porerna.

Body Shops Heavy-duty Face Protector (2) funkar bra så här på våren. Weledas Cold Cream (5) gör ett grymt skyddjobb eller om man har en riktigt torr hy.

⭐ På språng

I fickan ligger ett klassiskt Apotekets Försvarets-stift (6). Jag föredrar originalet men det en uppsjö liknande salvor. Kruxet är att inte missbruka utan smörja in enbart vid behovet.

 I solen:

Cyklar jag en solig dag måste jag skydda både kroppen och ansiktet från solens skadliga strålar.

Jag är inte alltför intresserad av att bli mycket solbränd, men även om man är det så bör man inte skippa solskyddet för att “det tar bättre då”. Vistas man mycket ute i solen så blir man solbränd trots allt solskydd i världen och solkrämen gör att man inte bränner sig och flagnar bort brännan istället för att bygga upp den.

Innan cykelturen smörjer jag in så gott som hela kroppen med en solkräm med minst faktor 30. Precis som med andra krämer så är det bäst att smörja ansiktet med en särskild ansiktssolkräm och där tycker jag antingen Apotekets Solcreme Ansikte eller Cliniques SPF 50 Sunscreen Face Cream (3) är bra.

En aloe vera-gel (kolla efter så hög aloe verahalt som möjligt) som till exempel Urtekrams Aloe Vera Gel (1) är en skön lättnad för huden irriterad av solen eller annat.

⭐ På språng

Med mig i jerseyfickan har jag ett litet solstift typ Vichys Idéal Soleil (4) att bättra på skyddet med på de särskilt känsliga ställen som nacken. Sådana säljs på ungefär samtliga apotek utomlands så ingen fara om man glömt sticket hemma.

Inte så värst avancerad rutin eller hur? Lite mascara på franstopparna, fram med skrattrynkorna så är jag redo för vilket äventyr som helst.

Hur tar ni hand om er hud under träningen? Har ni några produkter ni vill tipsa om? Är det något ni inte rekommenderar?

Puss.

(och rubriken kommer förstås från vår cyklisternas bästis chamois crème som appliceras på inget annat än just mellan skinkorna)

Dela detta inlägg

Tävlings- och äventyrscyklist, ingenjör, kreatör, skribent och mamma. Hjärnan och hjärtat bakom CYKELKATTEN.CC - den värsta bästa bloggen om cykel, liv och kärlek sedan 2012. Gillar att cykla fort och snyggt på landsväg och i skog, cykelkultur, sina vänner och fantastisk musik. Och att få fler att finna och ta hand om sin inre cyklist. Tack för att du cyklar, läser och delar min passion.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.