Cykelkatten

Afterbike, afterglow

Hej. De flesta effekterna av cykling (och träning i allmänhet) är som känt positiva. Men en sak som har stört mig så länge jag hållit på med vår favvosport är att det tyvärr inte verkar nåt positivt på håret. Jag har väl aldrig varit den som hållit på med håret särskilt mycket – men jag har alltid gillat känslan av fräscht och glansigt hår och en hårbotten man helst inte märker av. 

Med cyklingen tillkommer följande problem, för mig i alla fall: svettigt huvud pga hjälm (och nu även mössa) – frekvent tvättande för att slippa den ofräscha känslan och kliandet – hårslitage på grund av håret intryckt under hjälmen och att håret tvättas ofta.

Det blir som en ond cirkel! Känner ni igen er? Och då har jag till och med slutat färga mitt hår rött trots att jag trivs bäst i rött. Men allt svettande och tvättande i kombination med färgandet sliter håret x 3 gånger typ.

Så kom jag på att jag ju faktiskt känner en cyklande frisör nämligen grymma klubbkompisen Elin Malmqvist som jobbar på salongen/galleriet Kloak här i Västerås. Jag bad Elin att inkomma med några handfasta råd för att hålla cykelhåret friskt och slitagefritt. Elin berättade att det är många inklusive hon själv som lider av “träningshår” men att det finns några knep. Här är de:

 När håret är svettigt – börja med att rufsa till det/lyfta upp det från hårbotten och låt det torka utan att det ligger mot hårbotten. När håret är torrt – spraya lite torrschampo i botten och gnugga runt det lite varsamt.

✄  Anpassa frisyren efter hur håret ser ut för tillfället. Ju “skitigare” hår – desto bättre med uppsatt (t ex flätat) hår.

✄ Försök att trots att du vill ändå inte tvätta håret oftare än 1-2 gånger i veckan.

✄  Anpassa tvättschemat efter träningsschemat – tvätta håret om före de lättare, mindre svettiga passen. På så sätt går det flera pass mellan tvättillfällen.

✄ Hitta ett schampo som ger mycket fukt till ditt hår – för lite fukt skapar paradoxalt just svettigt och torrt “cykelhår”. Och balsam så klart – jätteviktigt!

✄ När du tvättar håret – gör det supernoga men koncentrera dig på att gnugga rent hårbotten men rör inte längderna alls. Schampot kommer ändå i kontakt med dem när det sköljs ur.

✄ Det ska inte klia i hårbotten. Den behöver mycket fukt. Ibland räcker det med att skippa schampot och tvätta rent med enbart vatten och ha sedan i balsam alternativt olja.

✄  Om du ändå får torr hårbotten av för mycket tvättande – ha i lite kokos- eller arganolja innan tvätt som en kur som tvättas ur sedan.

Tack för råden Elin! 

Har ni några egna hårtips och metoder? Hur sköter ni ert “träningshår”?

Dela detta inlägg

Tävlings- och äventyrscyklist, ingenjör, kreatör, skribent och mamma. Hjärnan och hjärtat bakom CYKELKATTEN.CC - den värsta bästa bloggen om cykel, liv och kärlek sedan 2012. Gillar att cykla fort och snyggt på landsväg och i skog, cykelkultur, sina vänner och fantastisk musik. Och att få fler att finna och ta hand om sin inre cyklist. Tack för att du cyklar, läser och delar min passion.

8 kommentarer

  1. Perioder när jag tränar mindre (som typ den miserabla perioden av träningsavund som pågår as we write) upptäcker jag ibland att jag är riktigt j-la dunderflötigtsuperäcklig i håret för man tvättar ju bara håret i samband med träningspass med inriktningen “jävligt mycket lera i tofsen” eller “sjukt mycket testcykelsvett i pannan”. Har man inte kört den typen av pass blir det ett par puffar torrschampo om det verkar behövas men till slut är det ju kört. :D

  2. Jag fattade grejen med torrschampo först 2016 men oj så bra det är. Jag har ett riktigt svintohår så jag tvättar max en gång i veckan och det är inte superfräscht, men med torrschampo så funkar det riktigt riktigt bra. En får njuta av utsläppt svall måndagar och kanske tisdagar (jag tvättar på riktigt på söndagar). Är det bara lättare träning så kan det funka även onsdagar, och sedan blir det någon typ av uppsättning som lilla-my-knut eller inbakad fläta ju närmare helgen jag kommer :-)

  3. Jag har vant mitt hår av med silikoner och starkt rengörande schampo, då behöver jag inge tvätta det så ofta eftersom hårbotten inte behöver producera så mycket fett för att kompensera för det uttorkande schampot. Gällande tvätt så gör jag lite tvärtom när jag tränar. Eftersom svett är vattenlösligt sköljer jag ofta med vatten när jag duschar, då försvinner det innan det torkat in. Numera använder jag ofta otvättat hår som styling också – mycket lättare att få volym med lite fettt i botten!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.