Cykelkatten

Afterbike, afterglow

Katja om kärlekOm cykel i staden

Mickes brev om trafikkärlek.

Mickes brev om trafikkärlek.

Cykel, bil, båt eller luftballong? Alla får plats (bild härifrån)

I samband med inlägget om trafikkärlek i veckan så fick jag massvis med fantastiska reaktioner och däribland ett gäng mail. Tänkte ta och publicera ett av mailen här, mest för jag tycker Mikael, som skribenten heter, skriver så sakligt och smart och bra. Han skickade förresten mailet till Jimmy Fredriksson också. Med Mickes tillstånd, här kommer mailet:

“Hej Jimmy,

har precis läst din krönika och kan inte låta bli att replikera några av dina påståenden. Visst, det finns cyklister som beter sig mycket illa i trafiken, likväl som både bilister och gångtrafikanter inte är speciellt framstående i den bemärkelsen heller. Extra illa är det naturligtvis i kärnan av våra storstäder där många måste trängas på en begränsad yta.

Jag tycker att du helt felaktigt skjuter in dig på en trafikantkategori när det istället är det totala trafiksystemet som inte är korrekt konstruerat och dimensionerat för en växande skara cyklister. Samhället har helt enkelt inte hängt med i utvecklingen och nu blir problemen mer och mer akuta. Grunden till problemet är trafikplaneringen och speciellt på vintern även underhållet av cykel- och gångvägar, eller snarare bristen på desamma.

Jag kör både bil, cyklar och går i Stockholm med omnejd och tycker mig därför ha en hyfsat bra bild av problemet från alla tre perspektiven. Som bilist så upplever jag sällan direkta och påtagliga faror i trafikmiljön medan jag som flitig cykelpendlare påfallande ofta hamnar i svåra situationer orsakade av obefintligt vägunderhåll av cykelbanor, dåligt planerade och skyltade vägarbeten, obetänksamma gångtrafikanter och medcyklister samt hänsynslösa eller ouppmärksamma bilförare. Listan kan göras mycket längre.

Just blandningen av gång- och cykeltrafikanter är olycklig och det bästa vore naturligtvis separerade fält för respektive kategori, åtminstone där trafiktätheten är som störst.

Det är väldigt trist att du skriver med en direkt fientlig attityd mot en specifik kategori av trafikanter. Tycker du att man skall införa speciella gångtrafikantpoliser också?

Nej, sätt dig på cykeln (om du äger någon vill säga vill säga, annars ställer jag gärna upp med lånecykel och guidar dig) och kör runt i en storstad under en dag. Jag är säker på att du fortfarande kommer att reta dig på en del cyklister, det gör även jag, men du kommer också att förstå cyklistens trafikmiljö bättre och därmed också ha bättre belägg för det du uttrycker i dina krönikor i framtiden. Det är väl en allmänt god anda och respekt för andra som utgör grunden för ett bra trafikklimat? Där tycker inte jag att du har bidragit speciellt väl med din krönika, snarare har du spätt på ytterligare med fördomar och grundlöst tyckande.

MVH

Mikael”

Tack Mikael för dina tankar!

Inlägget är tidsinställt ty Katja tävlar

Dela detta inlägg

Tävlings- och äventyrscyklist, ingenjör, kreatör, skribent och mamma. Hjärnan och hjärtat bakom CYKELKATTEN.CC - den värsta bästa bloggen om cykel, liv och kärlek sedan 2012. Gillar att cykla fort och snyggt på landsväg och i skog, cykelkultur, sina vänner och fantastisk musik. Och att få fler att finna och ta hand om sin inre cyklist. Tack för att du cyklar, läser och delar min passion.

4 kommentarer

  1. Jimmy Fredriksson verkar inte vilja bemöta några som helst öppna brev eller bloggartiklar i ämnet. Jag har också skrivit balanserade e-brev utan att få något svar.

    Men Patrik Kronqvists ledare i modertidningen Expressen igår är en viktig kontrast. Den tar upp ämnet cykeljournalistik på ett mycket hedrande sätt. Se mitt ”Tillägg 26/11: Patriks ledare i Expressen” i http://trafikistan.se/om-fredrikssons-gt-kronika/ .

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.