Katja om kärlek,  Punk

Cyklistsvinets svar till Jimmy Fredriksson.

Hej Jimmy.
Från början måste jag börja med att säga att du låter väldigt bitter. Du använder hårda ord som ”hänsynslöst” och ”lagvidrigt”. Jag undrar om du cyklar själv Jimmy? Eller söker du helt enkelt gehör efter alla de gångerna ditt samspel inte har fungerat med cyklisterna?
Eller vänta, vilka är de gångerna?
Du tar upp fallet med när du fick ”hoppa undan för en mamma på cykel med två barn i en kärra för att inte bli överkörd”. Varför tror du mamman körde på en trottoar (eller var det kombinerad gång- och cykelbana)? Kan det vara så att hon helt enkelt inte hade någon annanstans att cykla eftersom majoriteten av våra gator är byggda i första hand för bilister och i andra hand för ”alla andra” vilket gör att det blir väldigt otryggt och rentav farligt, både för cyklisterna och för fotgängare?
Du tar upp… vänta Jimmy, var har du de andra exemplen på när cyklisterna ”hänsynslöst” och ”lagvidrigt” körde över dig som fotgängare och bilist som jag antar att du är så som du målar upp de sistnämnda? Jag hittar tyvärr inga fler exempel. Du hänvisar till det luddiga begreppet ”statistiken” men jag som i mitt yrke har tillgång till trafikrelaterad statistik hittar inte några siffror eller grafer som stärker dina hårda ord.
Du berättar att 80 % av alla cykelolyckor är singelolyckor. En singelolycka är per definition en sådan olycka där vare sig annat fordon eller annan människa är inblandade. ”Men fram för allt hur deras trafikbeteende kan övervakas och korrigeras” (citerat, därav särstavat) får du ut av detta påstående. Jag kan för all del inte förstå hur talet 80 % kan ge dig belägg för att skylla olyckorna på de olycksdrabbade cyklisternas ”trafikbeteende”. Däremot så kan Transportstyrelsens STRADA-informationsportal berätta för dig att 27 % av alla singelolyckor har ”drift och underhåll” som orsak. 20 % har ”vägutformning” som orsak. Endast 14 % har ”cyklistens beteende och tillstånd” som orsak vilket ju kan innebära allt men förstås också inkludera ditt påstående om trafikbeteende. Men visst är det mycket lättare att dra alla cyklister över en kam, speciellt om man som du har bestämt dig för att cyklister är en homogen grupp vars säkra kännetecken är att vi är ”självupptagna” och ”hänsynslösa”?
Fast jag är själv både vardags- och sportcyklist och jobbar med bland annat cykelfrågor tänker jag inte sänka alla bilister och cityflanörer genom att påtala vilken trafikantgrupp är den som är minst självupptagen, sett till den globala hållbarheten och samhällsekonomin. Däremot så önskar jag att du förstår att det finns något större än vi mot dem-tänket du bidrar till i din kolumn. Med det något större så menar jag förstås det fantastiska, demokratiska systemet som utgör en modern stad. Systemet där alla oavsett hur de föredrar att ta sig fram ska få plats på sina villkor. Systemet som är så pass komplext att det finns hela forskningsinstitut, och i vissa fall hela statliga organ – se bara på grannlandet Danmark! – som fokuserar på att jobba fram de bästa lösningarna för vänlig citymiljö där ingen ska skadas för att den kör på eller blir påkörd. Och tyvärr för dina åsikter så kommer alla dessa aktörer fram till en och samma slutsats – cyklingen måste öka för att stadsmiljön ska bli säkrare. Du ser, det finns väldigt många faktorer som tyder på att stadsmiljö som anpassas till de mjuka trafikanterna blir snällare än den som anpassas efter de hårda karosserna och hätska beskyllanden.
Men Jimmy, den statistiken får du gärna googla dig till på egen hand. Jag hoppas bara att du förstår en sak som jag som dagligen jobbar för snällare trafikmiljö har som mantra – vi mot dem blir aldrig oss. Och det kan inga hundratals cykelpoliser du åberopar råda bot på. Men däremot, du och jag, ute på vår gemensamma gata.

Tävlings- och äventyrscyklist, ingenjör, kreatör, skribent och mamma. Hjärnan och hjärtat bakom CYKELKATTEN.CC - den värsta bästa bloggen om cykel, liv och kärlek sedan 2012. Gillar att cykla fort och snyggt på landsväg och i skog, cykelkultur, sina vänner och fantastisk musik. Och att få fler att finna och ta hand om sin inre cyklist. Tack för att du cyklar, läser och delar min passion.

31 Comments

 • LogFredrik

  Ingen Puss! till Jimmy, han kanske blir ledsen nu? Tänk om tidningar skulle kräva källhänvisningar av alla krönikörer/debattörer. Nej just det, källskyddet är heligt och det blir så jobbigt om man måste hålla sig till fakta.

  Bra skrivet av dig, puss :-)

 • Jonatan

  Krönikörer vill provocera. De får betalt för att göra det. Och han står till och med och rynkar på näsan på sin bild. Hitta ett ämne, feltolka lite statistik, gör en höna av en fjäder. Blir lite matt.

  Ödmjukhet och vänlighet behövs i trafiken, genom alla trafikslag. “Vi mot dem blir aldrig oss” var spot on. Statens vegvesen har fattat – Del veien!

  • Katja

   Jo det är klart han vill det, men samtidigt så måste han i sin maktposition inse att han inte direkt förbättrar samhällsklimatet genom att spy galla! States vegvesen är grymma, hoppas de underhåller de norska vägarna lite bättre framöver också ;)

 • Ulf Säfsten

  Hej
  Jag blir så glad när jag läste det här inlägget, önskar att alla trafikanter fick ta del av så kloka ord
  Hoppas även politiker är i gruppen trafikanter
  I mil bilist men för miljö och hälsa helst cyklist

 • Camilla

  Håller med, uppmärksamheten för att stå och provocera på det sättet är inte värt för det budskapet han vill förmedla till folket.
  Hitta lösningar och kom med förslag istället för att bara rynka näsa!
  Han behöver helt klart ta sig en cykeltur eller två.

 • Stig Granberg

  Kolla Skeppsbron, Slussen, Görgatsbacken och Götagatan en fredageftermiddag och jmfr vem som har mest rätt! Jag vet att det är mycket byggkrångel Skeppsbron och Slussen, men alla trafikanter får väl rätta sig efter omständigheterna!

  • Katja

   Jag tror inte det handlar om vem som har mest rätt… Utan om att ingen ska behöva bry sig om att hävda sin rätt i trafiken, alltför mycket står på spel :(

 • Kim, bike-life.se

  Mycket bra skrivet, Katja. Precis som jag själv nämnde så kommer denna polarisering aldrig att skapa trygga miljöer. Tvärtom spär det bara på föraktet för cyklister, vilket gör att vi får se ännu fler hot mot oss i trafiken.

 • Tjabo Sävåsen

  Jag kör dagligen moped till jobbet. Det är veteranmoppe som man ska/får köra på cykelbanor vilket gör att jag fått en del erfarenheter av stockholmscyklister. Det är inga större problem så länge man håller ögonen öppna men något som slagit mig är hur ofta cyklister kör mot rött ljus. Utan att överdriva så ser jag minst 10 cyklister per dag som kör mot rött. Detta är vuxna personer som förmodiligen aldrig skulle köra mot rött om de satt I en bil. En annan observation är att många struntar I att använda lyse då det är mörkt ute. Jag tycker det verkar som att en hel del cyklister inte anser att trafikregler är så viktiga när man cyklar. Observera att jag inte drar alla över en kam (när det gäller rödljuskörningar är det dock på gränsen eftersom jag ser det så ofta). Tack för ordet! //Tjabo

  • Katja

   Hej!

   Visst fan är det B när vuxna människor struntar i sånt :( Om inte annat – vad ska barnen lära sig när de ser sånt? Min uppfattning är att rött ljus överh. inte är så viktigt i Sthlm. Har kommit på mig själv att gå över mot rött när jag är där – inget jag får för mig här hemma i Västerås!

   Det är så himla svårt det där, med mänsklig psykologi. Jag tror dock vi vinner på samförstånd. Rötägg finns det i alla led – men de får inte ta över!

   Ha en bra kväll :)

 • Stefan

  Visst kanske Jimmy Fredriksson är lite provocerande men som någon påpekade är det delvis hans uppgift som krönikör. Jag – som själv cyklar en hel del i Stockholm – tycker dock att han har rätt i mycket. Många cyklister beter sig på ett sätt de troligen aldrig skulle göra när de kör bil – de kör mot rött, de struntar i att ge tecken när de ska svänga och de cyklar på fel ställen. Jag själv både pendlar, tränar och tävlar (triathlon) på cykel och jag har själv många gånger önskat att polisen skulle lägga mer resurser på att “korrigera” cyklisters beteenden.

  • Trafikistan

   Det finns dåliga beteenden i alla trafikslag. Vissa är vi så vana vid så att vi inte ser dem, t.ex. gående mot rött eller på cykelbanor, eller bilisters hastighetsöverträdelser utanför skolor eller på våra leder.

   Men cyklandet ökar. Då beter sig fler cyklister dåligt även om andelen är konstant. Därmed blir fler tår trampade på än tidigare. Det tar uppmärksamheten från andras brister. Vi får en syndabock, eller snarare en hel kategori som blir en kollektiv syndabock.

   Möjligen är andelen med dåligt beteende större bland nytillkomna cyklister. Ibland tror jag det – att de fortsätter tänka som gående av bara farten.

   Men trafik är samarbete. Då måste alla bidra och visa god vilja. Gärna en mer närvarande polis, men de måste med alla medel motverka syndabockstänkandet eftersom det bara tar bort alla andras ansvar. Att införa fler cykelpoliser som bara har uppdraget att bötfälla cyklister är som en match mellan IFK Göteborg och AIK där domarens uppdrag bara går ut på att sätta dit AIK:are. Hur bra är det för spelet på plan och för publikreaktionerna på läktaren?

   Det är därför som jag så skarpt gillar Katjas “vi mot dem blir aldrig oss”.

 • Anders L

  Kär fråga, lika infekterad som intressant!
  Till stor del tror jag det grundar sig i strukturellt problem där cyklarna inte fått någon tydlig plats vare sig i gaturummet med intensiv biltrafik eller bland fotgängare. När hastigheten dessutom varierar mycket mellan olika cyklister så ställer man till förtret för både för varandra och gör miljön otrygg för fotgängare som blir förbifrästa av racers i 35. Som värst och mest kaotiskt blir bekymren då vägar ska korsas och flertalet cyklister vill tidsoptimera genom att bete sig som fotgängare snarare än fordon.
  Köpenhamn nämndes, där har cyklister ofta en egen fil i gatan istället för en separerad cykelbana. På det viset tror jag att cyklister lättare uppmärksammas av bilisterna som en naturlig del av trafiken och att det även ger cyklisterna en anledning att följa grundläggande trafikregler som att hålla till höger, stanna för rött å sånt där.
  Lösningen ligger i både beteende och byggande, men inte i att ensidigt skuldbelägga en högst o-homogen grupp eller att kategoriskt vägra inse hur man själv påverkar situationen.

  • Katja

   Håller med! Där sa du nåt – “cyklister vill tidsoptimera genom att bete sig som fotgängare snarare än fordon”. Iom att man historiskt behandlat cyklisterna som “övriga” dvs. klumpat ihop dem med fotgängare, barnvagnar, skateare etc. – så har gruppen inte fått den separata trafikplats som de som ju faktiskt är snabbgående fordon, förtjänar. Tack för din kommentar!

  • Katja

   Självmål lixxom, samtidigt bra att de ger plats åt second opinion – även om den mest går ut på att trakka Aftonbladets jourrar ;)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.