CYKELKATTEN

Katjas blogg om cykel, liv och kärlek.

Snack

#frågaKatja: Tubeless, gel vs. styrlinda och helium

#frågaKatja: Tubeless, gel vs. styrlinda och helium

God morgon! Hoppas ni har sovit gott. Vi drar igång veckan med ett första svarpåtal och den här gången har jag valt att svara på Jonatans tre klurisar till frågor. Vi betar av dem en och en. Jag svarar direkt under frågan denna gången.

Jag önskar vetenskapliga och ingenjörsmässiga djupdykningar i:
– Vad är bäst att äta när energin börjar ta slut: gel eller styrlinda?

Ska man vara högst vetenskaplig så är nog gel att föredra. Även om de flesta gels ger mig tarmvredsliknande symptom och smakar mumifierade gummibjörnar på syra så består de flesta av moderna styrlindor av:

– nåt slags plast – högst tuggovänligt, rejält giftigt och gjort av uttråkade skäggiga män på norska oljeplattformar
– naturgummi – fortfarande högst tuggovänligt och visserligen ofarligt i små mängder men ger inte tillräckligt med snabb energi
– naturskinn – gott för dig som diggar grisfötter och annat exotiskt men fortfarande, för energifattigt.

Nu är det så att vissa styrlindor är förstärkta med nåt geléliknande ämne som tillverkarna kallar ”gel”. Men allt är inte silicon som görs av kisel – och så är det med styrgel med. Högst giftigt och otäckt oförtärbart.

Alltså tyvärr för magen, men slutsatsen är följande – av de två alternativen så är ändå de hårt marknadsförda matgels bättre än styrlinda.

Fast det gäller förstås inte i motvind. Men det visste du ju redan.

– Kan tubelessgucka funka som substitut när hårstylingprodukterna är slut inför en dejt?

Självklart. Jag förstår att du inte visste det – det är inte lätt för en lekman van vid de konventionella sätten att fixa cyklar och brudar. Men du, jag visste faktiskt inte heller! Förklaringen kom efter ett samtal till mina forskarkollegor på Федеральное государственное автономное образовательное учреждение высшего образования Санкт-Петербургский государственный политехнический университет. Ordet ”gucka” kommer nämligen från högtyska och betyder – tro’t eller ej! – titta, eller helt enkelt spana in. De som utvecklade tubelessgucka visste helt enkelt vad de pysslade med när de skapade en produkt som funkar både för att täta däck mot fälgar och täta avståndet mellan två förälskade på ett intimt söderfik.

– Och hur mycket snabbare blir man, egentligen, med helium i däcken?

Utifrån de uträkningarna som jag har haft som underlag för detta svar så spar man cirka 12 gram på att ha i helium istället för vanlig dussinluft. Nu kommer det säkert nån tråkig typ och säger att blä, banta istället eller blä, köp en lättare sadel – men äkta viktväktare ser på helheten. Där det går att spara spar man, eller hur? Din fråga rörde dock inte enbart vikten. Du frågade ju faktiskt om man blev snabbare av att ha helium i däcken. Jag säger jo, klart du blir snabbare. Dels rent mekaniskt (en tiondels sekund kan vara avgörande, se bara på spurten i damernas linje-VM!) och dels rent placebomässigt. Så skynda helium fynda!

Klart slut på dagens svar på fråga. Kom gärna med egna – högst vetenskapliga och ingenjörsmässiga tillägg :)

Och ni glömmer väl inte att The Glue äntligen släppt nytt?

Dela detta inlägg

Tävlings- och äventyrscyklist, ingenjör, kreatör, skribent och mamma. Hjärnan och hjärtat bakom CYKELKATTEN.CC - den värsta bästa bloggen om cykel, liv och kärlek sedan 2012. Gillar att cykla fort och snyggt på landsväg och i skog, cykelkultur, sina vänner och fantastisk musik. Och att få fler att finna och ta hand om sin inre cyklist. Tack för att du cyklar, läser och delar min passion.

5 kommentarer

  1. Skönt att få svar på frågorna man undrar över bra länge! Tack. Tubelessguckan ska jag använda i skogen nästa gång helt klart, när det kommer nåt snyggt rådgjur eller så. :-D

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.