CYKELKATTEN

Katjas blogg om cykel, liv och kärlek.

Om cykel i staden

I Västerås mäts ens socioekonomiska status fortfarande i kilo dånande plåt per skalle.

Tisdag!

Ibland känner jag mig ensammast i världen när jag promenerar/cyklar med mitt barn/åker buss runt om i Västerås (och särskilt utanför centrum). De flesta jag möter – till fots eller på bussen är antingen

– nyanlända fattiga invandrare (been there)
– arbetslösa eller pga annat dagdrivande (been there)
– folks med intellektuella funktionshinder (not been there men kan ändå relatera pga. min mamma arbetar med människor som har liknande issues)

eller – ibland – någon annan mamma, oftast klädd stereotypt ”vänster”.

Runt omkring mig susar bilarna. I dessa sitter ”normala” människor – de med dräglig inkomst, utan synbara hälsoproblem, de som anser sig vara liberala, de som stöttar Greta, köper saker av återvunnen bomull och tycker självklart att framtiden är grön. Pappor, mammor, bebbar i säkra bilstolar av plast och stål. Individer som tar bilen de få sketna kilometer som utgör vår stad. Individer som öppet kallar sådana som jag ”hurtig” men som himlar med ögonen bakom min rygg (varit med i två mammagrupper you know).

Jag är stolt över att bo i Västerås. En modern och nära stad med mycket grönt och skönt att ta del av.

Men vid tillfällen som dessa, när okynnesmotorburet är fortfarande mycket mer accepterat och synbart creddigare än kollektivtrafikerat, rörligt och cyklat vill jag härifrån, till Amsterdam, till Köpenhamn, till Göteborg, till Malmö, till Stockholm. Till ställen där ens socioekonomiska status inte mäts i kilo dånande plåt per skalle.

Med tåg, cykel eller buss, tack.

Dela detta inlägg

Tävlings- och äventyrscyklist, ingenjör, kreatör, skribent och mamma. Hjärnan och hjärtat bakom CYKELKATTEN.CC - den värsta bästa bloggen om cykel, liv och kärlek sedan 2012. Gillar att cykla fort och snyggt på landsväg och i skog, cykelkultur, sina vänner och fantastisk musik. Och att få fler att finna och ta hand om sin inre cyklist. Tack för att du cyklar, läser och delar min passion.

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.