Cykelkatten

Afterbike, afterglow

Katjas tips

Åtta vettiga tips till ivriga vårcyklisten.

Åtta vettiga tips till ivriga vårcyklisten.

Hej vårcyklist! Alla goda ting är sju – av mig får du hela åtta. Plus ett stilpolisärende – kan du hitta det på bilden? :*)

Jo. Det är april ute. Våren state of mind. Firar det med en knippe vide i vasen och åtta i mitt tycke vettiga vårcykeltips. Voilà och som vanligt gäller att ditt tycke räknas, kommentera gärna så växer kunskapen.

ett. Är det först nu du känner att du kan komma ut på fler och längre turer? Don’t panik! Och med det så menar jag – panikträna inte för att hinna ikapp. Lättare sagt än gjort men skador, de vill vi inte ha. Så simma lugnt Larry som Laura – och ge kroppen tid vid att vänja dig vid en större träningsmängd.

två. Preppa cykeln. Vare sig du fortsätter att cykla på samma hoj som under den kalla årstiden eller tar fram finracern eller finmtb:n som har stått och myst uppe på vinden eller hos fabrikanten – se över den. Kolla bromsarna, växlarna, vajrarna, slangarna mm. Mantel har en kanonbra checklista för cykelfix inför säsongen*.

Oduglig på att meka? Lämna in hojen hos din LBS**. Fett värt att betala för genomgången samtidigt som man värnar om mekyrket. Men se till att lära dig att fixa punka själv, lova mig?

tre. Preppa kroppen. Hänger egentligen ihop med ett. Har du varit duktig med core och styrka under vintern (och kört till exempel det här cykelsmarta upplägget som är mig så kärt) så är det inte riktigt läge att lägga av med det nu bara för att det är så himla boring att göra annat än cykla, cykla, cykla ute. Tar det riktigt emot att träna inomhus – flytta ut din styrketräning. Helena Enqvist har till exempel bloggat massvis om sjyssta övningar där den egna kroppen får agera tyngd.

fyra. Värna om knäna. Jag är extremt knäkänslig. Minsta lilla felinställning så säger de ifrån. När jag byter skor, klossar eller cykel har jag därför alltid med mig mina insexnycklar under de första turerna. Då kan jag lätt justera klossvinkeln och sadelhöjden. Även om man inte är lika känslig som jag så är det bra att vara skonsam mot knäna. Håll dem varma med värmeliniment, knäskydd eller trekvartsbrallor och gå inte på de tyngsta växlarna för jämnan.

Även så här års är lager-på-lager-tänket att föredra. Våren är ju lite kinkig av sig.

fem. Börja intervalla. Grundtränad eller inte, kroppen är oftast inte där än så här tidigt på säsongen. Det är ok. Men då är det ju dags att sätta igång den. Vare sig du tänker tävla, vara rask nog att ha det trevligt under sommarens motionslopp eller bli allmänt stark på cykeln (och i hjärtat) så  är intervaller vägen till succén. Intervaller innebär helt enkelt att cykla med mer kraft i ett bestämt antal minuter för att sedan vila och upprepa det några gånger. Det finns hur många varianter som helst men det gemensamma är att vara noga med att köra hårt när man ska köra hårt och vila när man ska vila. Och inte slarva med uppvärmningen och nedrullet speciellt så här års. Ta hjälp av cykeldatorn (eller pulsklockan), terrängen och/eller cykelsällskapet!

Glöm förstås inte heller långrundorna – lägg gärna in ett gäng intervaller i sådana också!

sex. Börja cykla i grupp. Om du inte har gjort det redan, just do it. Ibland räcker det med att man är fler än en för att träningen ska bli roligare och mer effektiv. Det du ger till gruppen är viljan att anpassa ditt tempo och dina planer. Tillbaka får du en större säkerhet, en brantare utvecklingskurva (oavsett dina ambitioner!) och härliga minnen ihop med likasinnade. Avskräckt från gruppcykling sedan tidigare upplevelser eller kompisars negativa berättelser? Ge inte upp. Grupper byggs av människor och människor ändras eller byts ut. Idag finns det gott om klubbar och andra mer eller mindre officiella sammanhang att cykla i. Hitta din klubb här och annat sällskap genom att fråga i någon av Facebooks förträffliga cykelgrupper.

Och du som är rädd att vara gängets bromskloss, ha detta i bakhuvudet: Du bär inte ansvaret för andras känslor. Gör din grej på din nivå och be inte om ursäkt för att du är med och utövar din hobby ihop med andra amatörer. Oki? Bra <3

sju. Anmäl dig till några roliga lopp – omedelbums! Vet ni varför jag säger några och inte något (och gärna ett som börjar på V och är aslångt och kräver hur mycket preppning som helst?). Jo, det för att det är bra att sprida ut sina gracer aka sina försök. Är du helt grön så kan du med fördel anmäla dig till några helt olika lopp. Testa dig fram. Ju fler starter du gör desto mindre nervös blir du. Och så lär du ju känna din kropp och vad du gillar för slags lopp – korta, långa, tekniska, flowish, backiga, platta? Blanda med fördel motionslopp, träningsrace och race.

Motionskalendern innehåller både lvg- och mtb-lopp

Swecyclingonline är stället för race och där man fixar licens (OBS du måste vara medlem i en fysisk eller virtuell cykelklubb för att fixa licens)

åtta. Omfamna våren. Våren är våren. Den är ombytlig och kan vara både kall och varm, både torr och blöt. Våren är full av överraskningar och planbyggen. Våga njuta av den här färska säsongen! Med lite extra energi, en regnjacka i bakfickan och ögat på trafiken och gruset i kurvorna så är våren full av oändliga möjligheter.

Och du – du måste inte ha roligt varje gång och hela tiden. Deppa inte ihop om kroppen råkar strula eller om du känner dig tagen på sängen efter den långa mörka årstiden och precis alla känns snabbare än du. Det är okej. Du är under uppbyggnad. Försök att inte jämföra dig med andra – njut av din cykling på ditt sätt, skratta gott åt sådant som går åt pipan, beröm dig själv för sådant du lyckas med och unna dig en glass i kvällssolen efter turen. Det är du värd.

Puss och vi ses ute på vägarna och stigarna!

* med säsongen så menar jag den svenska säsongen för race och/eller motion på landsväg och mtb. Självklart finns det flera andra säsonger, för CX och fatbike till exempel, men de hör andra årstider till.

** local bike store.

Dela detta inlägg

Tävlings- och äventyrscyklist, ingenjör, kreatör, skribent och mamma. Hjärnan och hjärtat bakom CYKELKATTEN.CC - den värsta bästa bloggen om cykel, liv och kärlek sedan 2012. Gillar att cykla fort och snyggt på landsväg och i skog, cykelkultur, sina vänner och fantastisk musik. Och att få fler att finna och ta hand om sin inre cyklist. Tack för att du cyklar, läser och delar min passion.

6 kommentarer

  1. Ja just ja! Styrkeövningarna. Cirklar är inte dumt. Vilket bra inlägg, framförallt punkt nummer 1, kanske den svåraste punkten att inte göra att panikträna om man inte riktigt har fått till träningen under vintern.

    Och omfamna våren är det jag försöker göra. När ens feeder svämmar över av barbenta cyklister, torra stigar och landsväg på lika torra vägar får man bita i hop lite. tänka att det är trevligt med snöslask ena stunden och något som liknar vårvärme en annan. Tålamod liksom.

  2. Stilpolisärendet: skalmarna sitter innanpå hjälmbanden!, ajaj, låt gå för denna gång.

  3. Åh vilket härligt, positivt, klokt och peppigt inlägg! Inser verkligen hur mycket jag kommer sakna cyklingen i år, framför allt att cykla i klunga och träna inför olika lopp. Men cykeln finns kvar, thank god :D

    1. Tack så mycket! Kände en hel del vårglädje när jag skrev ihop inlägget :) Förstår precis hur saknigt det blir. Samtidigt lovar jag dig – pausen är skön också. Du kommer att comebacka starkare och ännu mer pepp!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.