CYKELKATTEN

Katjas blogg om cykel, liv och kärlek.

Between the ridesLivsstil

Äventyrsmammans materiella bästisar

Äventyrsmammans materiella bästisar

Tja! Äventyrsmamman här. Upptäckarglädjen är den vackraste melodin och det bästa är att upptäckten tar aldrig slut, både på mikro- och makronivå. För nog är det ändå en gåva jag har mycket glädje av just nu, att kunna se det fina och spännande i det lilla (hur känslomässigt utmattande det än kan vara som jag skrivit om här i antitråkinlägget) och kunna smitta min lilleman med samma inställning. Egentligen behövs inte så mycket för att man ska upptäcka nya världar med en liten bebis. Blir han äldre kommer det dessutom att räcka med att leka Skattkammarön vid närmaste pöl t ex. Men jag får ofta frågor av bekanta mammor om hur jag orkar vara så mycket och länge ute i de råa vinterförhållanden. Receptet är förstås 1/4 den där upptäckarlusten, 1/4 oförmåga att sitta still, 1/4 naturkärleken och 1/4 smarta plagg och prylar. Så här kommer de – den aktiva mammans smarta materiella vänner som underlättar i äventyren. Voilà!

✔ Kängorna. Jag har alltid trivts bra i kängor! Som alternativt kiddo, som gravid vandrare och nu som aktiv i ur-och skur-mamma. Jag alternerar mellan tre par kängor. Ett par rostbruna Hanwags – kända från den magnifika vandringen uppe vid Grövelsjön i gravidvecka 29, ett par svarta Halti för lite extra kalla vinterdagar och ett par riktigt slitna skinndojs med nitar när jag ska vara fiiin på stan. Tipsar alla mammor jag promenixar med om att skaffa kängor. Postnatala fossingar är speciella och ofta väger vi lite mer än ”vanligt”. Så mycket som vi mammorna går dagligen så är det bara dumt att förstöra fötterna i dåliga platta skor.

✔ Täckkjolen i ylle. Min kommer från Ivanhoe och är det mest fantastiska och versatila plagget för det ombytliga vintervädret. Jag har den alltid med mig i väskan. Så enkelt att bara ta på och ta av. Avskyr få urinvägsinfektioner och skit så ett klart måste för långa utedagar. Googla ”överdragskjol” eller ”täckkjol” så får ni massa träffar för de finns i olika utföranden och material fast jag diggar ylle bäst.

✔ Gunde-kallingen med vindtät front (googla ”Gunde kalsong” eller ”kalsong vindtät front”). Jag vet inte hur många gånger jag har hyllat detta plagget. Jag har två och de är slitnare än vissa skämten alltså. Eftersom jag gärna bär kjol eller klänning så är en sådan kalling perfa. Jag är både skitsnygg och varm om underredet vilket är ju ett helklart win-win-läge.

✔ Powerbank aka mobil- och kamerabatteriladdare. Det är väl lite typiskt dagens anda att ha med sig en sådan men dels så gillar jag ta kort och dels så vill jag kunna ringa Jonas när jag är ute och lufsar med Ivar. Dessutom åker jag mycket kollektivt och vill kunna kolla upp tåg- och busstider. Powerbanken ger mig en känsla av lite extra trygghet. Och kom inte med Hur gjorde man förr innan mobilen fanns?-snacket nu hehe – förr fanns det telefonkurer att ringa från och papperstidtabeller att ha med sig.

✔ Termosmuggen förstås! Termos är överlag en av mänsklighetens bästa uppfinningar men alltså, orka böka med en gammaldags skruvlockshistoria när det finns grymma termosmuggar som är mycket lättare att öppna och dricka ur på vägen? Kaffe är ju ett av friluftsmammas överlevnadsmedel och det smärtar lite att hela tiden köpa engångspappersmuggar. Så – jag älskar min Stelton (Primus Commuter är också en klassiker) och jo, den håller värmen mycket bra. Så tips – köp en bra rejäl termosmugg och inte någon tunn plastig historia så blir kaffedrickarlivet mycket roligare. Förresten. Tänk att det är vår snart. Det innebär citronvatten i cykelflaskan det.

✔ Hörlurar. Utan musiken slutar jorden snurra. Har vi haft skrikfest kvällen innan så brukar jag hellre vilja lyssna till tystnaden i skogen men musiklyssnarlusten kan komma när som så det är lika bra att ha med sig lurarna. Dessutom vill man ju inte missa CYKLISTPODDEN och garva åt sin egen röst?

✔ Bröstvärmare. Två ovala lappar i mjukaste ylle som håller mina matiga behag varma och torra främst när jag cyklar men även när vi är ute med vagnen och det är mycket kallt. Mina kommer från Minimundus, tack Sofia som tipsat om affären.

✔ Extra mat till min Ivar. En av äventyrsmammans virrigare sidor är att jämt hamna lite för långt hemifrån under turerna. Oftast räcker det med att amma någonstans varmt och skönt (säg något café eller någon idrottshall i Mälardalen där jag inte har ammat haha) men ibland måste det in mer mat. Då är ju flaska guld. För då kan man ju fortsätta och det med en nöjd äventyrsbebis och ett gott föräldrasamvete.

Plus: vikbart light regnponcho de gråare dagarna, ett par småcitrusar, applewatchen för kul kolla hur långt man har gått, dasspapper för _man vet ju aldrig, tugg-Alvedon, någon energibar, mörkrött läppstift ty snyggast till väderbitet äventyrsmammefejs och solbrillorna. 

Puss och vi ses ute i vintervåren 🌿👋

Dela detta inlägg

Tävlings- och äventyrscyklist, ingenjör, kreatör, skribent och mamma. Hjärnan och hjärtat bakom CYKELKATTEN.CC - den värsta bästa bloggen om cykel, liv och kärlek sedan 2012. Gillar att cykla fort och snyggt på landsväg och i skog, cykelkultur, sina vänner och fantastisk musik. Och att få fler att finna och ta hand om sin inre cyklist. Tack för att du cyklar, läser och delar min passion.

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.