Cykelkatten

Afterbike, afterglow

Cykel

Mälarcupen 2-dagars Anundstempot – några (skriftliga) ord från speakern

Mälarcupen 2-dagars Anundstempot – några (skriftliga) ord från speakern

Pix Jonas Wiking

Hej. Då har jag gjort min tempopremiär!

Inte som cyklist förstås (har kört hela två temporace varav noll med tempopinnar yey). Utan som speaker åt hemmaklubben Västerås CK. Idag arrade vi nämligen dag 1 i Mälarcupen 2-dagars som är en tävlingshelg för ungdomar, juniorerna, masters (åldersklasserna D/H 30 och uppåt), och vuxna prova på-are (sportklassen).

Det var faktiskt kul att kommentera tempo. Faktiskt, för jag var lite fundersam på hur mycket man skulle ha att säga under tiden cyklisterna var ute och körde – tempo är ju ändå en individuell gren där ingen vinnare eller placering får ropas upp förrän alla är i mål och har fått sina tider registrerade. Tevekommentatorerna kan ju följa hela loppet och se mellantiderna live och på så sätt rätt tidigt avgöra hur det kommer att gå för X jämfört med Y liksom. Dessutom är proffsen oftast seedade vilket också ger en fingervisning. Men en annan som mest ser start och mål har ju lite sämre förutsättningar, även om det förstås går att notera vem som kommer i mål före vem i samma klass och på så sätt rangordna de tävlande, samt att utgå lite ifrån vad man som man vet om vissa tävlingsåkarnas “allmänna” ranking. Men som sagt – ett tempolopp bjuder inte på lika mycket omedelbar action som en cross-, mtb- eller för den delen linjetävling.

Men jag hade jätteroligt ändå! Eftersom det var redigt med startande så fanns det alltid någon att intervjua vilket var givande speciellt med tanke på att det var så många olika klubbar och ålderskategorier representerade idag. Det fanns cykelskvaller att snacka om, samt lite modern lokal cykelhistoria att förtälja. Trots att dagen blev en blåsig och småruggig historia vädermässigt så värmdes start- och målområdet av glatt engagemang som ger hopp åt svensk tävlingscykling. Extra kul att lillebrorsan hjälpte till i kiosken idag, snacka om tur att skolmatten pluggas ordentligt *sträcker ut tungan*

Nu är vi trötta och möra och efter studierna av startlistorna inför morgondagens linjelopp aka dag 2 i Mälarcupen 2-dagars så kan jag glädjande konstatera att det blir en stor procent av dagens tävlande som återkommer, men också några för mig både nya och bekanta namn som inte syntes på tempot idag.

Vi ses ute på Barkarö – och glöm inte att tagga era bilder, filmer mm på sociala medier med #Mälarcupen och #VästeråsCK.

Puss!

P. S. Ni som är nya på det där med att kolla på landsvägscykel fysiskt eller på TV för “hur fanken se skillnad på alla cyklister i klungan?” – hoppa inte över loppens och cupernas temporace brukar jag tipsa om. Just det att åkarna är ute en och en gör att man får gott om tid att studera och memorera dressarna, cyklarna, åkstilen mm som hör just den cyklisten till. Och då blir det lättare att känna igen dem i linjeloppets klunga sedan. 

Dela detta inlägg

Tävlings- och äventyrscyklist, ingenjör, kreatör, skribent och mamma. Hjärnan och hjärtat bakom CYKELKATTEN.CC - den värsta bästa bloggen om cykel, liv och kärlek sedan 2012. Gillar att cykla fort och snyggt på landsväg och i skog, cykelkultur, sina vänner och fantastisk musik. Och att få fler att finna och ta hand om sin inre cyklist. Tack för att du cyklar, läser och delar min passion.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.