Cykelkatten

Afterbike, afterglow

Hej. Fler och fler syns vi ute på vägarna – landsvägscyklisterna. Både för att det är vår, men också för att det är allt fler som har upptäckt tjusningen i världens bästa sport™. Som gruppcykelledare sedan ett gäng år tillbaka möter jag en hel del nya cyklister. Tipsen till de nya är många men här är tre grundläggande träningsråd som jag tror starkt på att följa om man är ny. Som en bas, liksom. Varsågoda och superduperlycka till!

ett. Träna på att cykla genom staden. Förlägg gärna dina rundor så att de både börjar och slutar i staden. Även om vi känner oss som friast och säkrast just ute på de (relativt) övrigtrafik-fria landsvägarna så är det i stan, med alla dess stoppljus, medtrafikanter etc. “hinder” som du lär dig att automatisera de viktiga momenten som

 • klicka i/ur pedalerna
 • hålla ständig uppmärksamhet över omgivningen
 • vara snabb av och på cykeln
 • respekt för de skiftande förhållanden

två. Träna på att ligga i klunga. Under dina år som cyklist så kommer du att få höra ungefär lika många råd som du kommer att möta cyklister i klungorna du cyklar i. Oavsett vad du väljer att göra med de råden så finns det en enda viktig sak du måste göra om du vill bli en säker klungcyklist och det är förstås träna, träna, träna på att ligga i klungan. Ingen klunga är den andra lik – så ju oftare du cyklar i grupp, desto bättre blir du på att:

 • hitta och ta din plats i klungan
 • anpassa ditt tempo efter klungans
 • äta och dricka under färden
 • känna igen trötthetssignalerna och lägga sig bak och vila då
 • kommunicera med dina medcyklister, muntligt och med hjälp av tecken

tre. Träna på att acceptera att tröttheten är en del av cyklingen. Tränar man så blir man trött. Är inget konstigt med det. Under cyklingen kommer tröttheten ofta smygandes. Man kan känna sig hur pigg som helst i två timmar och sedan pang! så är bonken ett faktum. Många tar tröttheten som ett missvisande tecken på att man är för klen, för oduglig för att köra i klunga och ger upp. Mitt råd är att du får inte ge upp. Tvärtom – den peppen och det motståndet som du får av att cykla i en grupp gör att du växer mycket fortare än om du fortsätter köra på egen hand. Lär dig att

 • bli trött ibland
 • känna igen trötthetssignalerna i god tid och sluta ligga framme och dra utan vila
 • bli avhängd ibland. Ta det aldrig personligt. Nästa gång hänger du med längre!
 • acceptera att du är starkare ena dagen och svagare andra
 • ta med dig mer energi än vad du förbrukar ifall att.
 • dricka och äta när du känner för det. Lyssna på all del aldrig på kompisen som “klarar sig på frukosten i fem timmar”. Vi människor är olika byggda!

Lycka till nu ute på vägarna och glöm inte att gå med i din närmaste cykelklubb – den bästa investeringen i din cykling. Puss!

Dela detta inlägg

Tävlings- och äventyrscyklist, ingenjör, kreatör, skribent och mamma. Hjärnan och hjärtat bakom CYKELKATTEN.CC - den värsta bästa bloggen om cykel, liv och kärlek sedan 2012. Gillar att cykla fort och snyggt på landsväg och i skog, cykelkultur, sina vänner och fantastisk musik. Och att få fler att finna och ta hand om sin inre cyklist. Tack för att du cyklar, läser och delar min passion.

8 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.