CYKELKATTEN

Katjas blogg om cykel, liv och kÀrlek.

Katjas tips

Hur jag redigerar mina foton för Instagram đŸ“·

Hur jag redigerar mina foton för Instagram đŸ“·

Hej! Till skillnad frĂ„n mĂ„nga andra mindre lata individer sĂ„ instagrammar jag inte varje dag men gillar Ă€ndĂ„ hĂ„lla mitt flöde nĂ„gorlunda aktuellt och sammanhĂ„llet, med min passion som röd trĂ„d men inte bara precis som hĂ€r pĂ„ bloggen. Postar jag nĂ„t – oftast med mobilen taget – kort sĂ„ fĂ„r det gĂ€rna berĂ€tta nĂ„got och vara vackert att titta pĂ„. Mina justeringar handlar dĂ€rför om att ta fram fotografiets starka sidor och accentuera dessa utan att för den delen sönderfixa dem.

SÄ hÀr gör jag nÀr jag redigerar mina bilder för att posta dem* pÄ Instagram:

Först sÄ vÀljer jag en bild jag gillar som jag vill posta. Som den hÀr pÄ Jonas frÄn vinterns första snödistans till Ransta! Det första jag gör Àr gÄr in pÄ LUX ovanför bilden. LUX Àr instas funktion för att fixa underexponerade bilder. Just denna Àr okay som den Àr sÄ det blir ingen justering hÀr.

Det andra verktyget jag kör Ă€r KONTRAST. Det intressanta i den hĂ€r bilden Ă€r just kontrasten mellan cyklistens mörka silhuett och den skinande omgivningen – samt hur ljuset söker sig över cyklistens axel och sprider sig i andetagen. DĂ€rför drar jag upp kontrasten lite för att accentuera mer.

HÖGDRAGRAR Ă€r kanske mitt favvoverktyg. I korta drag sĂ„ Ă€r det de redan ljusa partierna som man jobbar med – genom att antingen mörka till dem eller ljusa upp dem. HĂ€r spar jag inte in pĂ„ krutet utan sĂ„ mycket ljus som möjligt ska in – hela +18 blir justeringen!

SĂ„ gĂ„r jag in i LJUSSTYRKA och höjder den ett snĂ€pp. Det gör inget att detaljerna blir nĂ„got lidande – sĂ„dana saker Ă€r fullkomligt ointressanta i en bild dĂ€r ljuset och fĂ€rgerna spelar huvudrollen.

För att ge ljuset ytterligare spelrum runt cyklistens silhuett gÄr jag in pÄ SKUGGOR och tar ner dem lite. Jag vill att bilden ska vara matt men inte platt och lite ljus in i det mörka gör att man undviker att objektet tappar sin struktur.

Eftersom bilden innehĂ„ller nĂ„gra vackra fĂ€rger – som rapharosa i mössan, cruxens blĂ„gula ramlack, gyllenheten i solljuset till vĂ€nster sĂ„ kontrollerar jag fĂ€rgernas styrka i MÄTTNAD. HĂ€r rĂ€cker det med 1 upp.

Mitt nÀstsista knep Àr den tyvÀrr utskÀllda funktionen VINJETT (fast jag förstÄr iofs, kommer ni ihÄg i början pÄ instagramtiden nÀr allas kort antingen hade ram eller var söndervinjettade?). Utan att det syns pÄ mina kort anvÀnder jag vinjett varje gÄng. Genom att adda pyttepyttelite vinjett fÄr man korten lite mer 3D-ish, lite mer tavel-aktiga? HÀr körde jag hela +4, brukar annars rÀcka med +2 typ.

Den sista justeringen blir att öka skÀrpan lite lÀtt för att addera lite krispighet till bilden.

Sedan Ă€r bilden redo att postas – resultatet ser ni hĂ€r! Ni kanske undrar varför jag inte anvĂ€nt nĂ„t filter – men det för att jag inte tycker nĂ„got filter behövs för just detta kortet. Annars Ă€r LARK och CLARENDON mina favvofilter.

Puss och mitt instakonto Ă€r förstĂ„s CykelkattenÂ đŸ“·

* alltsÄ jag anvÀnder ett antal olika verktyg för att redigera mina kort (bÄde desktop- och mobilprogram). Redigeringar i insta sker alltsÄ enbart nÀr jag lÀgger upp bilderna i flödet. SÄ tro för all del inte att Instagram Àr ett allsmÀktigt redigeringsverktyg för att producera högkvalitativa kort för det Àr det inte. Utan mest fotosocialt och fint!

Dela detta inlÀgg

TÀvlings- och Àventyrscyklist, ingenjör, kreatör, skribent och mamma. HjÀrnan och hjÀrtat bakom CYKELKATTEN.CC - den vÀrsta bÀsta bloggen om cykel, liv och kÀrlek sedan 2012. Gillar att cykla fort och snyggt pÄ landsvÀg och i skog, cykelkultur, sina vÀnner och fantastisk musik. Och att fÄ fler att finna och ta hand om sin inre cyklist. Tack för att du cyklar, lÀser och delar min passion.

2 kommentarer

  1. Intressant! Vad olika man gör.
    Jag redigerar aldrig i Instagram. Jag anvÀnder snapseed eller lightroom beroende pÄ om jag anvÀnt min vanliga kamera eller mobilen. Vill ha kvar den redigerade bilden i normalstorlek och inte komprimerad och förstörd av Instagram vilket det blir i redigeringen dÀr. Filter anvÀnder jag aldrig numer.
    Jag postar mycket, i bland bilder av bra kvalitet i bland rena skitbilder men min insta Àr spretig och skulle jag försöka hÄlla ett tema skulle det bara bli pannkaka.

    1. Instagram Ă€r bara en av appar jag anvĂ€nder för redigering. Apples egna, Snapseed, VSCO, Afterlight etc (beror pĂ„ humöret) Ă€r ocksĂ„ sjyssta mobilverktyg att leka med. Kort tagna av ”proffskamera” redigerar jag öht inte i mobilen ty för liten skĂ€rm för att fĂ„ nĂ„n vettig överblick.

      Originalbilden finns ju alltid kvar? Instagrambilden ersĂ€tter inte den som ligger i mobilens originalkatalog utan finns just bara – pĂ„ Instagram. Den spars pĂ„ ett nytt stĂ€lle, om man öht vĂ€ljer att spara den :)

LĂ€mna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *

Denna webbplats anvÀnder Akismet för att minska skrÀppost. LÀr dig hur din kommentardata bearbetas.