Cykelkatten

Afterbike, afterglow

CykelPunk

Hur är det möjligt att skapa en sådan orättvisa, tävlingsarrangörer?

Hur är det möjligt att skapa en sådan orättvisa, tävlingsarrangörer?

DSCF1428

Varför finns det tio (med svenska mått) feta europriser till elitherrarna men bara ett materialpris (eller ett antal klart billigare materialpriser, framgår inte?) till elitdamerna i Tre Berg-tävlingen?

Varför får “motionären” (dvs. herrmotionären) en Bianchi-cykel medan “den snabbaste tjejen” (vilket jag antar är den snabbaste kvinnliga motionären) enbart 300 euro? Vad jag kan åminnas räcker inte 300 euro till ett cykelinköp.

Varför är herrelitens Swe Cup-avslutning förlagd på en lördag och är ett fullskaligt linjelopp –

med (med svenska mått) höga priser

medan damernas är förlagd till en fredag kväll (vilket innebär att de flesta måste ta ledigt/åka tidigare från jobbet med allt mentalt och ekonomiskt bök det innebär) och utgörs av ett GP (OBS inget ont om GP men ni fattar – varför inte samma)?

med jämfört med de för herrarna betydligt lägre priser? (damettan får 200 euro medan herrettan får 2000 euro)?

Hur är det möjligt?

När Emma Johansson precis tagit ännu en OS-silvermedalj i landsvägscykling?

När damklungorna blir större och större, och damlagen blir fler och fler även bland amatörerna? (tro mig, för jag är ute och tävlar)

När Jenny Rissveds – ihop med Ida Jansson – är färska MTB-världsmästare inom sin respektive klass?

När vi i Sverige står värd för den högsta klassens UCI-proffs världscuptävling – i Vårgårda nu på söndag?

Vad är det för bild av Sverige vill vi visa upp för de cyklisterna som kommer hit –

– en bild av ett land där våra mest lovande cyklister får ta ledigt från jobbet och från plugget och där de mest lovande cyklisternas morot blir ungefär så stor att de har råd att… ta ledigt från jobbet den dagen?

Jag förstår ingenting, för det finns inga rimliga förklaringar andra än de mycket föråldrade och ur den onda cirkeln uppstådda.

(för källor, PM mm – bara att
börja rota i indTA, SCF:s tävlingssystem
och läsa de upprörda rösterna
i så gott som samtliga cykelklubbarnas
tävlingsgrupper på FB m fl medier)

Dela detta inlägg

Tävlings- och äventyrscyklist, ingenjör, kreatör, skribent och mamma. Hjärnan och hjärtat bakom CYKELKATTEN.CC - den värsta bästa bloggen om cykel, liv och kärlek sedan 2012. Gillar att cykla fort och snyggt på landsväg och i skog, cykelkultur, sina vänner och fantastisk musik. Och att få fler att finna och ta hand om sin inre cyklist. Tack för att du cyklar, läser och delar min passion.

6 kommentarer

 1. Jättebra att du tar upp detta. Loppet är dock om 2 v och inte imorgon.
  Jag har även mailat med arrangören och ifrågasatt varför alla ska starta tillsammans – tjejerna kommer varken att kunna köra taktiskt eller ha egna följebilar pga detta. Det kommer innebära att den dam med starkast hjälpryttare/herrlag i klubben kommer att få otrolig fördel… det enda positiva är att loppet fått viss uppsving från förra året då det inte ens fanns damklass eller motionsklass på berga-tävlingen…

  1. Typiskt mig att skriva fel på siffror/datum (händer vart tredje inlägg hehe). Blanda förstås ihop med Vårgårda fast jag visste när Tre Berg gick. Bra Ingrid!

 2. Snubblade in här av nån anledning :) Har ett stort cykelintresse, men vet inte mycket om cykling på elitnivå. Min förklaring på fenomenet är att jag antar att herrcykling lockar mer publik, flera och större sponsorer som i sin tur genererar mer prispengar, kanske är cykling större som sport inom det manliga könet sett till det kvinnliga, kanske spenderar män mer pengar på cykling överlag sett mot tjejer. Samma förklaring finns inom många andra sporter. Sport på elitnivå är business precis som allt annat här i världen, business tar inte hänsyn till kön och jämställdhet.

  1. “Motion från Västernorrlands Cykelförbund.
   Angående lika villkor för dam- och herrcyklister.
   Under de senaste åren har Sveriges damcyklister dominerat världseliten under Världscuperna. Detta har medfört att våra mest kända cyklister under många år har varit damcyklister. Däremot har inte detta avspeglats som lika villkor för damer och herrar.
   En gammeldags tradition har varit att herrar av någon anledning alltid skall ha större prissumma än damcyklister. Argumenten har ”haglat” att damcyklisterna är mycket färre än herrcyklisterna. Detta har medfört ett ”Moment 22”-system där lägre prispengar för damcyklister inte har uppmuntrat fler damer att åka våra cupptävlingar.
   Skall vi ändra denna trend måste vi ändra priserna på våra cuper.
   Det verkar som om Cykel -Vasan är den enda tävlingen där detta system fungerar. Heder åt denna arrangör.

   Yrkande:
   Västernorrlands Cykelförbund yrkar på lika prispengar för dam- och herrelitcyklister
   på cuptävlingar på landsväg, MTB och långlopp.

   Härnösand den 18 oktober 2010

   /Anders Nyström Ordf VCF/”

   etc.

 3. Stå på er tjejer!
  Och ni killar, stötta dem.

  Finns inga anledningar att göra skillnad på damer och herrars prispengar etc.
  Ojämlikheterna gör bara klyftorna större.
  Här är Triathlon ett föredöme. Inom svensk och internationell triathlon är det inte tillåtet med olika prispengar.
  Dags för cykelsporten att komma in i 2000 talet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.