Cykelkatten

Afterbike, afterglow

Cykel

Min överlevnadsplan för mars ☠

Min överlevnadsplan för mars ☠

vårdepression

Åh nej mars, min hemskaste månad. April är rätt hemskt med men den har jag sett till att fylla med cykelresor, Östgötaloppet och annat dynamiskt så jag hålls flytande men marsen är så länge rätt så tom på utomvädersskoj förutom Helsingfors-weekenden med farsan och brorsan i helgen, ska bli trevligt att komma iväg och bara softa, få tid att skriva, fota, fika typ. Alltså den tidiga våren, min mest fruktade årstid. Tiden för den stora vårdepressionen (förkortas faktiskt SAD på engelska), den tiden på året som jag kämpar med att komma upp ur sängen, med att överhuvudtaget företa mig saker. Då allting känns meningslöst och det råder skum smak i munnen. Tiden med det tomma ljuset som äter sig mätt på min glädje så jag ingen har kvar.

Igår var en typiskt sådan dag. Slutade jobbet rätt tidigt och den lilla cykelturen hem i det hemska skoningslösa vårljuset tog så mycket på psyket att jag var tvungen att mörklägga sovrummet och gömma mig under täcket i timmarna två tills det blev mörkt och behagligt igen. Så typiskt, vet inte hur många timmar av mitt liv jag har slösat liggandes och skakandes av vårångesten under det jävla täcket. Sedan räddades kvällen med en belgisk, lite käk och grymma leobion The Revenant på bio med en kompis och idag är det svinkallt och grymt vintrigt ute så pust en liten stund till.

Jag är så glad som har valt cykelcross som min favoritcykel- och tävlingsform. Eller har crossen valt mig? Utan att bli alltför andlig och grejs så finns det nog en mening ändå – att jag får göra det jag tycker är roligast under den årstiden som jag mår bäst av – älskade hösten. Sommaren är i och för sig fin den med men nu är mars här så jag har gjort en överlevnadsplan:

☠ Träna fett mycket. Hålla mig frisk och träna, träna mig trött, sova mycket på det. Lagra energi inför tillfällen när det gäller och alla långturer jag ser framför mig.

☠  Skriva mycket, alltså på mitt manus, men självklart bloggen och annat också. Det är enbart när jag får ut tankarna som jag är fri. Det är svårt att vara kreativ och produktiv under de timmarna jag mår som sämst, alltså den tidiga eftermiddagen, men jag tror att jag har hittat ett sätt och det är det gamla klassiska som jag använde även under pluggtiden – att byta miljö. Visste ni att jag pluggade hemma kanske max 2-3 gånger under min femplusåriga pluggtid? Våren var värst redan då – men högskolan har ett vackert ljust bibliotek i trä där man kan få sig några timmars plugg- och skivro om dagen.

☠ Slösa bort orimligt mycket pengar på snittblommor för det är det bästa jag vet.

☠  Ta bilen ut i naturen och gå, gå. Jag märker att det är alltid som jobbigast de första kilometerna men det släpper lite efter kanske tre-fyra kilometer.

☠ Fira min babybror som fyller tio år, pang!

☠  Åka ut på minst en skön dansfest och dansa bort lite vårångest ända fram till småtimmarna!

☠ Trycka i mig alla vitaminer det bara går. Just nu är jag fett veggo av mig. Allt grönt och färgglatt går in. Kosttillskott på det? Ge mig!

☠ Äta mer choklad. Ännu mer än vanligt, alltså.

☠ Hälsa på mina kompisar som bor annorstädes. Jag ogillar annars att många av de jag tycker om bor åt helvete för långt ifrån mig men samtidigt så ger det mig chansen att byta miljö och resa och så hänga med dem. Alltid lika kul när de ba ska jag hälsa på dig? och jag ba nänä det är lugnt, jag kommer!

För resa, träna och skriva är nog det enda som råder bot på årets hemskaste månad. Det är att stå still som är döden och jag är tillräckligt gammal för att ärligt erkänna att jag mår bäst och tryggast av att ständigt vara på väg.

Förlåt alla marspeppa men en måste ju vara ärlig och så. Jag blev i alla fall lite mer pepp hehe. Ibland är bloggen ens bästa psykolog.

I framtiden hoppas jag dock slippa självmedicinera mig och ha mig. Planen är att bo (och så klart cykla) antingen utomlands eller uppe i någon snöig skidvänlig stuga norrupp under månaderna mars och april. Så värt alla semesterdagar i livet.

Puss, har ni några sjyssta marsplaner?

Dela detta inlägg

Tävlings- och äventyrscyklist, ingenjör, kreatör, skribent och mamma. Hjärnan och hjärtat bakom CYKELKATTEN.CC - den värsta bästa bloggen om cykel, liv och kärlek sedan 2012. Gillar att cykla fort och snyggt på landsväg och i skog, cykelkultur, sina vänner och fantastisk musik. Och att få fler att finna och ta hand om sin inre cyklist. Tack för att du cyklar, läser och delar min passion.

10 kommentarer

 1. Men hallå Mars är ju hur fin som helst! Det är lagom vintrigt men ändå vårljust. Man kan åka lite längdskidor, kanske under en weekend i en fjällstuga med öppen spis och bastu och hela kitet, eller bara ta en promenad längs en sjö och grilla korv.
  Att det börjar ljusna är bara det värt så mycket :)

  1. Ja ni som bor däroppe ja! Här kan man åka rullskridskor redan. Får våldgästa dig snart.

 2. Marsplanen är rätt mycket häng i en solgrop…eller på fjället och äta mig tokmätt på våfflor. Åka skidor, skidor och skidor och lite skidor till. Plocka fram solbrillorna eftersom vårsolen är lite stark ännu.

  1. Jag önskar så jag befann mig nånstans man kunde åka skidor i/på/ifrån. Just det är bäst i mars. Fan på att bo i Mellansverige!

 3. Katja, du vet att vi kör cross i Skåne och Danmark fortfarande va´. Hela vintern :-) Nu åker ju landsvägscykeln fram lite då och då också i och för sig. Våren, den riktiga, verkar tidig i år. Kämpa på så får du säkert en fin vår och sommar sen.

  Nä nu ska jag strax iväg och köra näst sista deltävlingen i träningscrossen precis vid havet. Idag är det kallt här kan jag lova. Inte som när det är kallt i skogen. Utan som på typ Svalbard. Vinden går rakt igenom och det är +1 grad och jag ska genom hela stan, brrrr. Jaja kämpa :-)

  1. Jag vet, vi (jag och mina närmaste crosskompisar här) är så avis på er! Vi pratade om er just häromdagen. Kan tänka mig att det är råkallt, värm upp ordentligt. Och kör hårt idag! Lycka till.

 4. Hej ett år försent. Men ingen har lyckats förstå min vårångest och mars/april är de värsta månaderna för mig med.

  Jag hade ett bra vår-år 2017 men det här året kryper sig det äckliga eftermiddags-dunkel-trista-ängsliga-tyst-kök-med-klocka-som-tickar-ljuset in under skinnet på mig redan nu.. i februari.

  Lider varje eftermiddag tills det blir mörkt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.