Cykelkatten

Afterbike, afterglow

CykelKatjas tipsLivsstil

Smarta tjänster för smarta cyklister.

Smarta tjänster för smarta cyklister.

Hej. Tänkte idag tipsa om ett gäng braiga tjänster för cyklister med eller utan cykel. Vissa av de finns tyvärr bara utomlands men kan kanske inspirera nån entreprenör/appmakare i Sverige att göra en egen variant för oss i Sverige.

♥ Spinlister

spinlister

Spinlister är en sorts airbnb för cyklister utan cykel som vill hyra en cykel av andra cyklister. Det funkar så att du söker på ort, till exempel Stockholm, kollar vilka cyklar som är lediga, väljer den du gillar och kontaktar sedan personen som har listat cykeln. Väl klaffat och klart hämtar du cykeln och hyr den. Spinlister tar en viss liten procent av hyran i mäklarlön. Det kan vara bra att ha läst genom FAQ-delen innan man lägger ut en cykel till uthyrning/börjar hyra. Trots att jag inte testat tjänsten än tycker jag att den verkar grym och cyklism- och miljövänlig. Tänk att som turist eller tjänsteresenär hyra en vintageracer istället för bil eller tråkbuss.

♥ Kerbi

kerbi

Den brittiska tjänsten Kerbi innebär att vem som helst med mekskillz kan skriva upp sig som “flygande cykelmek” och sedan välja att rycka ut och hjälpa till när någon i stan får punka på sin cykel och skickar ut en “sos-signal” via appen. Allting sköts via kerbiappen som är social och använder sig av GPS. Jag fastnade för idén. Egentligen är det inget annat än en extra inkomstkälla för redan cyklande ungdomar (som förmodligen redan jobbar som cykelbud eller liknande) men jag tror att det (tillsammans med andra insatser) kan dels bidra till ökad cykling i storstäder och dels öka statusen på dem med guldhänder och med tid över, till exempel arbetslösa, studenter. Tyvärr finns det ingen svensk kerbivariant. Är man i Göteborg så finns det dock en liknande variant att tillgå som heter Punkapp som är en GPS-baserad liten app som listar närmsta ställen med luft och (officiella) cykeltillbehörs- och mekställen. Finns det nåt liknande i Stockholm och andra städer, nån som vet?

♥ Google Maps cykel

googlemaps

Att Google Maps är en bra tjänst har nog undgått få. Jag tror dock att många glömmer hur användbar den mobila tjänsten är för oss som gillar att planera våra cykelrutter samt utforska nya områden på cykel. Den senaste Google Maps-appen är den absolut bästa cykelkartappen som finns på marknaden idag, så är det bara. Förutom att man kan välja cykel när man behöver navigera till ett visst ställe, får man inte bara förslag på cykelbanor – man får förslag på vägar som kan lämpa sig för cykling, hur många höjdmeter det blir, höjdprofilen och annan information. Efter att studerat rutten kan man helt enkelt plugga in lurarna så talar appen för en när det är dags att börja svänga, hur många kilometer det är kvar till nästa avfart osv. Som en vanlig gps-grunka helt enkelt – men med det pluset att den är cyklistanpassad. Glöm bara inte att köpa extra internetdata utomlands (annars är det smart att ladda ner en offline-map, kan vara bra som komplettering till den obligatoriska papperskartan i jerseyfickan).

♥ Bike Gear Calculator

bikegearcalculator

Bike Gear Calculator är en ruggigt nördig app som går ut på att du matar in så många data du bara hittar om din cykels utväxling, kuggkransarna, kassettstorlek, hjulstorlek och -tjocklek, vevarmslängd etc. När du väl gjort det kan du börja leka. Genom att dra i virtuella rattar och trycka på virtuella knappar kan du ändra de olika dimensionerna för att på så sätt visa och “optimera” relationen mellan de olika specifikationerna, tid, kadens och hastighet. Tanken är att man ska kunna välja de bästa specifikationerna för sin önskade hastighet vid sin önskade kadens. Eller bara få mysklicka och fundera lite om man har tråkigt på pendlingssträckan mellan Jakobsberg och Kallhäll.

Det var dagens smarta tjänster det. Hoppas ni gillar inlägget. Jag kommer att fortsätta leta efter de bästa (och snyggaste, annars får det vara) tjänsterna för oss cyklister. Tipsa mig gärna! Finns det nåt du skulle vilja ha en smart cykeltjänst för?

Dela detta inlägg

Tävlings- och äventyrscyklist, ingenjör, kreatör, skribent och mamma. Hjärnan och hjärtat bakom CYKELKATTEN.CC - den värsta bästa bloggen om cykel, liv och kärlek sedan 2012. Gillar att cykla fort och snyggt på landsväg och i skog, cykelkultur, sina vänner och fantastisk musik. Och att få fler att finna och ta hand om sin inre cyklist. Tack för att du cyklar, läser och delar min passion.

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.