Cykelkatten

Afterbike, afterglow

Inbjudankartan jag knåpade ihop till 2013-årsutgåva av Tour de Chat

Alltså vad är det med oss cyklister och kartor egentligen? Jag känner knappt nån cyklist som inte älskar kartor och gärna vill vara den som får vara med och bestämma rutten och om det inte fås, åtminstone vara med och peta lite i den fuktiga kartan som legat i klungkompisens tröjbakficka.

Grannen till exempel – aldrig i livet som Grannen inte skulle få vara med och säga sitt gällande (den till synes perfekt uttänkta) rutten! Och Contis den gamla orienterarn från Motala – ingen kan västmanlandsstigarna så väl som han kan. Och Peter som gärna studerade morgondagens ruttkarta en timme eller två innan läggdags. Listan fortsätter och sambandet blir starkare och starkare. Inte minst när jag tänker på mig själv, som visserligen gärna överlåter ruttplanering åt nån annan ännu kartkåtare än jag när det vankas gruppcykling, men som gärna lär mig de flesta ortsnamnen, var de ligger i förhållande till varandra och så lite geografiska fakta på det. Jag har kartor överallt – kartappar, kartor på väggarna (till och med på kontoret) som utsmyckning och så suktar jag efter att nån gång i livet ha ett sånt där fint marint armbandsur med en liten old school-världskarta som bakgrund. (Rekommenderar förresten den här boken för er som är intresserade av det där med hur den moderna världen är mätt, sjukt välskriven faktabaserad roman.)

Och så det där med vad man föredrar för slags karta. Jag borde ju som den moderna ungdom jag är föredra mobilappen (t ex Google Maps) men likt förbannat så envisas min hjärna med att bättre förstå informationen på en klassisk, inte alltför färgglad papperskarta. Jag föredrar helst vikbara områdeskartor (Michelins är ju lätt bäst). Och så suckar jag gärna lite extra när folks börjar dra upp sina devices och börjar be till GPS-guden efter att knappt försökt orientera sig med hjälp av vanlig karta! Men så är ju jag en sån som gärna cyklar lite extravilse också. Vet att det jämt pågår diskussioner om vilken tjänst som är bäst att planera rutter i, själv föredrar jag vikbar papperskarta och penna, men Garmins går ju an ;)

Hurdana är ni? Är ni också kartnördar eller vill ni helst slippa handskas med kartor rutter och diverse? Vad använder ni för braiga cykelkarttjänster?

Dela detta inlägg

Tävlings- och äventyrscyklist, ingenjör, kreatör, skribent och mamma. Hjärnan och hjärtat bakom CYKELKATTEN.CC - den värsta bästa bloggen om cykel, liv och kärlek sedan 2012. Gillar att cykla fort och snyggt på landsväg och i skog, cykelkultur, sina vänner och fantastisk musik. Och att få fler att finna och ta hand om sin inre cyklist. Tack för att du cyklar, läser och delar min passion.

14 kommentarer

 1. En riktig karta är aldrig fel. För navigering så är en riktig karta överlägsen. Skrattar alltid gott när man läser om turister som åkt bil efter gps och hamnat ute på nåt skidspår.
  Den digitala kartan är dock inte dum när det gäller planering av fina cykelturer.

 2. Har varit ute många gånger med gröna kartan. Är också sjukt intresserad av kartor. Har t.ex. en över Mt Blanc området som är helt sönderbläddrad fast jag aldrig varit där lol.

 3. Jag älskar kartor! Har en väl tummad karta över Frösön som åker med i bland när jag ute trots att jag kan nästan veranda liten stig på ön. Men det är roligt. Gillar att titta på kartor sedan för att se vart jag varit.

  Jag är urusel egentligen att läsa kartor men jag provar. Favoritsysselsättningen är att läsa karta i ett tält på fjällvandringen. Titta vad alla fjäll heter osv. Kartor som jag kan utantill men som är lika skojiga att titta på.

  Jag har inga bra karttjänster, använder googlemaps i telefonen. Som när jag ska på hembesök ute i obygden.

  1. Åh, läsa karta i tält :D Jag kan också förlora mig helt i Google Earth, speciellt ställen där jag varit…

 4. Plastade kartor är toppen. Sen tycker jag att man sällan åker fel eller är vilse, man upptäcker bara nya vägar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.