Cykelkatten

Afterbike, afterglow

Hej. Tänkte kan vara på sin plats med en liten peppig guide till alla som som är nya på det där med att cykla på is och förstås alla som vill förbättra sin cykelteknik ute på de isiga vägarna. Isen är hal – men glänser fint i solen.

ett. Ha rätt inställning och spänn av. Is är lite som grus, eller som lera, eller som hala stenar, eller som serpar nerför. Antingen så gillar man det eller så hatar man det och mardrömmer om det. Gillar man det så är det lättare att slappna av. Räds man det så är effekten den motsatta. Spänner man sig så är man mer körd än om man är mer avslappnad. Det är förstås inte lätt att tvinga sig själv till att börja gilla nåt som sätter skräck i en med sin blotta uppsyn. Börja med att köp grymt dubbade däck. Även om polaren skryter med “förbättrad teknikträning” med färre dubb så låt henne göra det. Det är dig din cykling handlar om. Dubba upp dig och lita på din utrustning. Dessutom gör det mindre ont att ramla på isen. Dels har du tjockare lager kläder på dig och dels så glider du oftast i fallet vilket minskar friktionen (jämför med att vurpa på dödsgrus t ex, brr). Och till slut – påminn dig själv att slappna av i axlarna, nacken och huvvet med jämna mellanrum, lite som på en annan spinninglektion. Börjar du panikera – stanna till och ladda om. Tre andetag och en klunk termobidonkaffe så är du på banan igen. Lovar!

två. Välj spåret med omsorg. Är man ett gäng eller enbart två så lockar det förstås att fast det är vinter och det går i nitton knyck ändå wheelsucka lite bakom kompisens breda ryggtavla. Men villkoren är lite annorlunda på vintern. Fastän din hastighet är lägre på en hal slirig vinterväg så måste du ändå öka din siktsträcka och din planeringstid. Ligger du för nära den framförvarande cyklisten så är risken stor att du missar eventuella hinder, isansamlingar, vattenpölar eller nåt annat som kan få dig att vurpa om du inte väjar för dem. Så – hellre motvind än dålig sikt.

tre. Välj inbromsning med omsorg. På isen gäller det att försöka hålla sig iklickad och trampa sig genom det värsta istället för att sprätta med fossingarna och bromsa in plötsligt. Oftast resulterar dessa manövrar i att nåt av däcken börjar slira och markkänningen är oundviklig. Hinner du inte bromsa in inför ett hinder som till exempel skarp kurva som med all säkerhet kommer att få dig att vurpa? Fine! Börja trampa lite mindre och kör in i snöhögen bredvid vägen istället. Mycket mjukare, mycket skönare. Tänk överlag på att utnyttja mer än bara den smala skåran med minst is mitt i vägen. Ofta är det lite knastrigare och vettigare underlag på vägkanterna (såvitt dessa inte ligger i svacka, men det ser du ju). Och så finns det ju alltid diken. Och gärden. Välj alltid vägens sidoområden framför plötsliga inbromsningar/svängar om du möter en bil. Och till slut – planera din inbromsning i god tid och håll dig från att använda frambromsen.

fyra. Träna på att fixa nedförsbackar. Isgata nedför kan sätta skräck i den modigaste av iscyklisterna. Är du livrädd och får panik av bara tanken så rekommenderar jag dig att börja med att gå ner med cykeln – kanske på sidan om vägen. Om det inte går att cykla sig ned där – kanske funkar det med dina bredare cross-/mtb-däck? Men som sagt – gå ner. Om du cyklar ner så får du finna dig i att det är rätt lönlöst att bromsa. Alltså får du återigen planera din descente och vara noga med att det inte kommer en mötande bil i hög fart eftersom din kurs kommer att vara tämligen rak. Väl nere, fortsätt hålla det gynnsammaste och säkraste sidospåret.

fem. Sänk siffrorna och njut. Inse att du inte kommer att slå några mil- och hastighetsrekord om du är ute och vintertränar på isigt väglag. Fine. Det är knappast farten vinterträningen handlar om heller. Sånt får du under våren. Passa på att förfina just tekniken och styrkan och bättra på pannbenet. Anlägg ett slags filosofiskt förhållningssätt till jävligheten som förisningen bjuder på – visst det går i tio km/h men jag kommer fram och jag blir säkrare och säkrare för varje kilometer. Åk hellre ihop med nån annan. Dels är det alltid roligare att skratta sig ur vurpan om man är två+, dels så kan man peppa varann och tiden går fortare. Glöm inte att klä dig varmare än vanligt – eftersom det går saktare så fryser du förmodligen mer också. Avsluta gärna på nåt isfritt underlag för att få lite mentalt fotfäste igen. Och tänk på att lera och hala stenar och kurvgrus kommer att kännas som barnlek för dig i sommar. Lycka till & ispuss på er.

Kom gärna med frågor, tips och erfarenheter!

Translation: A small guide about cycling on icy roads. Avoid using the front brake – choose your path – keep (rear) balance – and relax.

Dela detta inlägg

Tävlings- och äventyrscyklist, ingenjör, kreatör, skribent och mamma. Hjärnan och hjärtat bakom CYKELKATTEN.CC - den värsta bästa bloggen om cykel, liv och kärlek sedan 2012. Gillar att cykla fort och snyggt på landsväg och i skog, cykelkultur, sina vänner och fantastisk musik. Och att få fler att finna och ta hand om sin inre cyklist. Tack för att du cyklar, läser och delar min passion.

3 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.