CYKELKATTEN

Katjas blogg om cykel, liv och kärlek.

CX och gravelCykelReklamsamarbeten

Klä dig rätt för cyclocross! En nybörjarguide.

Klä dig rätt för cyclocross! En nybörjarguide.

Hej. Jag om någon vet att man som nybörjare sitter på en massa frågor. Googlar man så får man tusentals träffar men sällan en samlad bild. Därför har  jag i samarbete med Bikester gjort en liten funktionsfokuserad lathund för dig som är ny på detta med cross och vill slippa frysa alternativt svettas ihjäl när du utövar höstens roligaste sport. Som vanligt gäller – har ni egna idéer eller önskar bestrida mina – berätta så lär vi oss tillsammans!

Dress

Du som har kollat på crosstävlingar live eller på teve vet säkert att fladdrigt och baggy går fett bort i leran! Bortsett från stilmässiga fördelar så handlar det helt enkelt om att det ska vara så smidigt att röra sig och springa under crossandet. Är kläderna för löst sittande så riskerar de att i värsta fall fastna i cykeln (t ex när du hoppar av/på alt. bär cykeln) och orsaka onödiga vurpor och faktiskt även klädrispor. Skinsuit, kroppsstrumpa, tempodress – kärt barn har många namn men ja, den smidigaste dressen för cross sitter tajt och saknar onödigheter som fickor och sömmar. Du kan säkert köpa en crossdress via din klubb men den kan kosta en del. Därför kan du som ny helt enkelt se till att klä dig i tajtsittande bibs och tröja. Racefit gäller så du kan lätt använda samma kläder som du har till landsvägscykling, inklusive arm- och benvärmare som du brukar ha på dina kyligare racerturer.

Med ett litet tillägg – ärmlöst underställ.

Underställ

Trots att crosspassen är korta och intensiva så kan det ändå kännas kallt och blåsa rätt rejält till exempel ute på gärden. Det är skönt att känna sig varm och torr. Är det riktigt rått ute räcker sällan sportbehå plus tunn cykeltröja. Jag föredrar att komplettera med tättsittande ärmlöst underställ som både värmer och för bort fukten från överkroppen. Gillar man färg så har Cube en snygg variant i blått, annars finns det en hel del klassiskt vita/svarta varianter som denna sömfria från X-Bionic (2).

Skor och trampor

Till skillnad från landsvägshojande där du (förhoppningsvis) sitter kvar på cykeln under mesta delen av träningspasset/loppet så är cx en aktivitet som kräver mycket mer än styvhet och aerodynamisk passform. Vid val av skor är det alltså smart att tänka att de uppfyller de kriterier för att du ska smidigt och tryggt kunna:

– cykla med rejäl kraftöverföring

– studsa och springa

– gegga ner dig och bli blöt.

Dessutom ska du inte behöva bry dig om skorna under körningen – de ska helt enkelt sitta där. Därför ogillar jag faktiskt lite mina annars snygga och sköna Riata – kardborrespännen spänns av lite väl lätt. Jag rekommenderar alltså skor men minst ett klickfäste, som till exempel dessa skönheter från Mavic (3) eller Giros stilrena variant. Komplettera skorna med mtb-pedaler som är lätta att komma i/ur och som är lättare att göra rena från sand/lera/gräs – vanligast är spd-klickisar eller äggvispar.

Sockor

För varmare dagar funkar dessa pigga snyggingar (5) från crossdarlingen Cannondale riktigt bra. Eller varför inte dessa klassiska – och lite varmare – från Mavic. Tyvärr så är det inte speciellt ofta dagarna är varma. Det vanligaste scenariot är att man blir först blöt, sen kall, sen ännu mer blöt och sen ännu kallare och så riskerar man bli sjuk. Därför är det värt att investera i sköna värmande sockor – helst av ylle om ni frågar mig. Craft har en enkel, trevlig variant i yllemesh som passar fint under vardagsträningen. Endura har en egen variant i merinoull.

Handskar

Tillhör du dem som svettas mycket om händerna? Välkommen till min klubb. Oavsett så är det skönt att hålla händerna varma och torra i ett par mysiga handskar med bra grepp. Bered dig på att förbruka ett antal par om du tänker ägna sig åt cross men satsa ändå på kvalité. Sånt som sitter nära kroppen måste den skydda! Eftersom kombinationen kyla och väta är vanligt under crossäsongen är det ingen dum idé att satsa på ett par handskar som skyddar både från det kombot men låter ändå händerna andas. Exempel på ”hårdhudade” men ändå genomsläppliga handskar är Enduras Roubaix, Full Monty (6) (snygga i oliv) samt Pocs förstärkta varianter.

Värmetröja och värmebyxor

Oavsett hur svettig du blir under själva passet så måste du börja och avsluta varm och torr. Därför är en värmetröja ett oumbärligt plagg. Värmetröjan kan egentligen vara vilken långärmad och vindtät tröja som helst – men jag föredrar flossade (=mysiga) tröjor med bakfickor så jag får plats med litet verktyg, nån sista-minuten-energibar och en vattenflaska. Vill du matcha din klubbdress så gör du bäst i att skaffa tröja via din cykelklubb. Annars har Vaude (1) en riktigt mysig variant. Tänk på att förvara tröjan på ett torrt ställe under tiden du tränar så slipper du lirka på dig ett blött kallt plagg efteråt. Regnar det så kan det vara värt att ha på sig regnjacka – med fördel den som du använder till landsvägscykling! Återigen gäller ju tajtare – desto mindre risk att fastna i cykel eller natur.

Börjar du tävla i cross så kan det vara smart att komplettera med ett par lätta, värmande byxor med blixtlås på sidorna. Du får uppvärmda ben och slipper krångla när du ska ta av dem strax före start.

Huvudbonad

Förutom den självklara hjälmen – som ska sitta perfekt dvs. varken för löst eller för tajt – så kan det vara en idé att skydda huvudet med antingen keps, öronskydd eller tunnare mössa. En simpel keps i snygga färger, som till exempel denna från Shimano (4) kan faktiskt tillföra mer värme än vad man kan tro. Dessutom ser det alltid lite mer pr0 ut med keps än utan, bara en sån sak. Är man som jag dvs. extremt köldkänslig om öronen kan en tunn mössa vara en bra idé. Craft har en prisvärd variant i olika glada färger. Har man mycket hår eller vill lämna plats åt cykelflätan så kan pannband vara på sin plats. GripGrab och Protective har båda stilrena svarta modeller som torde passa de flesta skallar och flyter fint ihop med de mörkare hjälmarna.

Lycka till och ju mer du crossar desto mer du kommer att lära dig vad som funkar för just dig och ingen annan!

Inlägget är ett samarbete med Bikester.

Dela detta inlägg

Tävlings- och äventyrscyklist, ingenjör, kreatör, skribent och mamma. Hjärnan och hjärtat bakom CYKELKATTEN.CC - den värsta bästa bloggen om cykel, liv och kärlek sedan 2012. Gillar att cykla fort och snyggt på landsväg och i skog, cykelkultur, sina vänner och fantastisk musik. Och att få fler att finna och ta hand om sin inre cyklist. Tack för att du cyklar, läser och delar min passion.

11 kommentarer

  1. Snyggt katten! Jag kör ofta höstrundor med tunna merinoullsstrunpor, det blir inte för varmt men håller också värmen när det blir lite blött och fuktigt. Hittills har jag inte hittat några toksnygga utan kör plain svarta från naturkompaniet. Men tror jag har sett spring/fall-strumpor från gripgrab och assos bland annat.

  2. Jag kör svarta Mavic-skor. Enkla hålla rent men ändå liten klick Mavicgult :) Sant ändå att det är lite mkt mesh på mina Fury.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.