Cykelkatten

Afterbike, afterglow

 Fett med spel för galleriorna,
men ett och annat har jag ändå lärt mig,
t ex posa i min blåa frottéoverall “mekställ” från 70-talet.
Fast linda styrlinda, det är jag typ grym på!

Det har blivit så himla poppis, det där med att meka cyklar till höger och vänster. Speciellt om det står tjej- innan… Det startas grupper, utmaningar, heta linjer, fanzines… ok, riktigt så är det kanske inte men mekarhysterin är påtaglig och utvecklingen lavinartad. Alla ska me(ka). 

Jag är så politiskt inkorrekt att jag ger blanka fan i att meka om jag inte måste.

och den vanligaste frågan jag får är då Men vill du inte lära dig lite mer om cykelmek, du som är cyklist?

Och jag ba nej

Och de ba höjer på ögonbryna

Och jag ba alltså ge er. Skilj på kan och vill!

I och med att jag gärna cyklar själv – och gärna långt och spännande och småfarligt – så är jag så illa tvungen att kunna laga och ställa in min cykel. Till skillnad från säg Sydeuropa, där det kryllar av cyklister vid varenda avfart så är Sverige ett rätt så cykelöde land. Kan man inte laga punka eller säg, justera bromsvajrar eller dylikt så ligger man risigt till. Landsbygdstaxi är dessutom förbaskat dyrt, kanske en valfråga för Centerpartiet?

ehm hursom, tillbaks till ämnet.

Varför måste alla vilja meka med sin hoj?

Ingen ser ner på dem som inte har lust att själva byta däck på bilen fast de äger både domkraft och handböcker. Ingen ser ner på dem som inte har lust att själva handgripligen installera golvvärme fast de bor i hus.

Så varför anses man nästan en andraklassens cyklist bara för att man inte har lust att serva maskinen som man ändå skaffat för att – hör och häpna! – cykla på? (okej kanske inte Grannen som gjort mekandet till en fetisch, men Grannen är Grannen <3) Är det nåt slags gammal moppetradition eller? Okej att sammekandet förenar, det kan jag köpa, men är det inte bättre att lägga den tiden på att typ, lära sig cykla i grupp istället? Dessutom ser jag det nästan som den moderna cyklistens skyldighet, att vårda, älska och sponsra sin lokala cykelmek som ju inte är någon dussinvara i ett fotbollsland som vårt.

Hör på nu. Det är okej att skita i att vilja meka. Har ni ingen större lust – lär er att byta punka samt kånka hojen på axeln till närmaste tätort så lovar jag att ni kommer långt med det.

och nästa gång någon fnyser och påpekar att jaha minsann, du kan väl säkert inte fixa det du ser jag så kan du fnysa tillbaks och glatt kontra

Jo jag kan visst meka, men det är cykla jag vill

(och tjuta lite med bromsbeläggen, lagom teatraliskt och irriterande)

Dela detta inlägg

Tävlings- och äventyrscyklist, ingenjör, kreatör, skribent och mamma. Hjärnan och hjärtat bakom CYKELKATTEN.CC - den värsta bästa bloggen om cykel, liv och kärlek sedan 2012. Gillar att cykla fort och snyggt på landsväg och i skog, cykelkultur, sina vänner och fantastisk musik. Och att få fler att finna och ta hand om sin inre cyklist. Tack för att du cyklar, läser och delar min passion.

4 kommentarer

  1. Hoppas att det är okej för killar att bara gilla att cykla och inte vara störtförtjust i att skruva. Jag kan göra basicgrejjorna, men jag vare sig kan eller hyperintresserad av att skruva järnet, tyvärr. Får man älska cykel lika mycket ändå?

  2. Jag har killkompisar som inte ens tvättar sin egen cykel utan lämnar in racern på fullservice med tvätt och allt. Helt okej, man väljer ju själv!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.