Cykelkatten

Afterbike, afterglow

Hitta fem fel fem nyttigheter på bilden

Läser följande pressmeddelande som snurrar runt på Facebook och andra sociala medier just nu:

Nu kraftsamlar Cykelbranschen inför Cykelns dag den 10 maj, en riksomfattande manifestation
som ska låta tala om sig: 

– Cykelns dag ska bli större än Kanelbullens dag. Kanelbullar gör dig tjock och sjuk. Cykling däremot är hälsosamt och bra för miljön, det är väl mer värt att fira, säger Kaj Vestman, ordförande i branschföreningen FoG, Svenska Cykelfabrikant och Grossistföreningen.

Första tanken är förstås att fasiken va härligt. Klart Cykelns dag ska bli stort och grymt och förstås större än den dumma kanelbullens dag, för vem firar den anyways?

Men sedan drar jag ner på hjärnan och kopplar på cykelhjärtat istället.

Hjärtat som brinner för cykling som något som i min värld inte ska vara förenligt med den ångest som uppmuntras genom påståenden som Kanelbullar gör dig tjock och sjuk.

För det är så jäkla fel det bara kan bli! Det finns ingen substans i en normalgräddad kanelbulle som per automatik gör dig sjuk. Det som däremot kan göra dig sjuk (som kvinna ligger du i en extra risigt till, med ideal hit och dit!) är all den onödiga stress du utsätter dig själv genom

att ta till dig budskap som direkt anspelar på din kroppsuppfattning, och alltså får dig att fundera över din tillräcklighet 

vilket ju är rätta vägen ner i matångest- och vikthetsfördärvet!

Och då vill jag inte ens kommentera det där med tjock. Orka hetsa mot de mer större vikt än vad mellanmjölksnormen föreskriver. Orka ge människor ännu mer ångest och skam över sin kropp än vad de redan säkerligen får stå ut i dagens viktfixerade samhälle. Orka blunda för att typ majoriteten av dem som motionscyklar har ett eller fler par kilo än vad de “borde ha” enligt kostdoktorn men mår bra ändå och faktiskt gör jävligt bra ifrån sig på vägen och på stigen och i stugan. Sjuklig övervikt är däremot ett problem. Men jag tror inte att ångestladdade budskap är rätta vägen att ta itu med problemet. (Ok, kommenterade ändå)

Varför sån big deal av ett skämtsamt påstående av oförargliga cykelhandlare, Katja?

Jo.

Jag är glad att den svenska cykelhandlarbranschen kraftsamlar och tänker göra någonting festligt. Och jag hoppas förstås att firandet blir stort och mysigt och fullt med kanonerbjudanden för oss cykellovers.

Men Cykelns dag är inte bara en manifestation för cyklandets många fördelar, det handlar också om att visa allmänheten att det är hos kunniga fackhandlare som man köper säkra kvalitetscyklar, monterade av utbildad personal. 

– Oavsett hur man använder cykeln, för motion, pendling eller rekreation, så är det ett transportmedel som ska vara säkert och tryggt. Tyvärr säljs en hel del farliga skräpcyklar på marknaden som inte alls lever upp till en god kvalitets- och säkerhetsstandard, säger Kaj Vestman.  

Kalas. Men då säger jag så här, kära Kaj Vestman & Co.

Kanelbullar är jävligt gott. Speciellt extragott efter att jag har cyklat en mil eller tjugo. Och jag önskar verkligen att Cykelns dag ska bli lika stort som Kanelbullens dag.

Faktum är att jag lätt hade kunnat kombinera dessa två dagarna. För i min värld är cykling lika med livsnjutning. Och ingen, speciellt inte folks som jag köper min livsnjutning av, ska bestämma över vad jag trycker i mig och hur jag ska se ut för att må bra. För det är inte fett och socker som är onyttigt. Det är däremot människors okunskap, och de andra mindre noggrant tänkande människornas försök att styra oss genom att ge oss dåligt samvete.

P.S. Sen får man inte glömma att både Cykelns och Kanelbullens dag är något handlarna anordnar dvs. inga ideella organisationer precis. Men ändå! Reklam påverkar oss mer än vad vi tror.

Dela detta inlägg

Tävlings- och äventyrscyklist, ingenjör, kreatör, skribent och mamma. Hjärnan och hjärtat bakom CYKELKATTEN.CC - den värsta bästa bloggen om cykel, liv och kärlek sedan 2012. Gillar att cykla fort och snyggt på landsväg och i skog, cykelkultur, sina vänner och fantastisk musik. Och att få fler att finna och ta hand om sin inre cyklist. Tack för att du cyklar, läser och delar min passion.

4 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.