Allmänt om träning,  Cykel,  Katjas tips

Styrketräningstips, vårvinter edition!

Usch och fy liksom, från att nästan cyklat i kortbyxor till att nästan igensnöas på vägen till jobbet! Det är inte lätt ibland och den för tre månader sedan efterlängtade vintern har fått för sig att dyka upp först nu. Vilket ju kan tyckas så hemskt onödigt för oss värmelängtande cyklister!

Men deppa inte ihop folks. Förutom att vi slipper pollen ett kort tag till (igår höll jag på att svimma av pollenchocken på styrkepasset) så finns det faktiskt annat som är bra att ta itu med innan det blir kortkort, orka-stretchning-idag-heller-axelryckningar och vägnötande för hela slanten.

Passa istället på och gör sånt som du annars vet du försummar under cykelsäsongen men som ju ändå gynnar den! Och med det menar jag förstås sånt man inte kan tjata för mycket om – styrketräning! Jag vet förstås inte hur ni är, men jag är en sån rackare som gärna slarvar med cykel- och grenspecifika men icke-cykelbundna (alltså såna som kräver att man sitter på cykeln) övningar under sommarsäsongen. Vadå, då vill jag ju cykla ju, orka låsa in sig med vikter gymbollar och tråkig statik hit och dit.

Men vadå, hon är ju nästan vår, är det inte lite för sent att börja nu? kan ju en del undra, som är vana att strunta i den tråkiga biten och “klarar sig ändå”. Mitt svar är nej, det är aldrig för sent. Det går att surfa på uthållighetsvågen rätt så länge, visst, men vill man antingen vinna och/eller prestera väl och utan skador även när man blir äldre så är det bäst att sätta igång nu.

Och jo jag vet att de av er som är elits kan det här in och ut – men vi andra kan behöva oss en påminnelse då och då. Lill-bilden där nere är alltså ett ytterst hoppressat av styrketräningens vitala delar, lite som en tallriksmodell. Och anledningen till att jag inte försökt mig på procentuell uppdelning är ju förstås för att vi alla är olika och behöver träna olika mycket på de olika momenten. Min svaghet är exempelvis bålstyrka (no shit) – men det andra ska inte glömmas heller!

SMHI lovar instabilt väder ett bra tag framöver – ut med dig och träna styrka NU! Och jo, gnäll inte på att du saknar vintercykel. Du har väl banne mig en damtralla / tillgång till random gym / F&S / träningslokal med stationär hoj, samt en ett golv att göra core- och styrkeövningarna på? Tänkte väl :)

För förslag på exakta övningar är det värt att spana in följande vägar:

Passa på att träna styrka nu. Det lönar sig. Jag lovar.

Puss!

//en som inte tänker ge efter för bakslaget

 

Tävlings- och äventyrscyklist, ingenjör, kreatör, skribent och mamma. Hjärnan och hjärtat bakom CYKELKATTEN.CC - den värsta bästa bloggen om cykel, liv och kärlek sedan 2012. Gillar att cykla fort och snyggt på landsväg och i skog, cykelkultur, sina vänner och fantastisk musik. Och att få fler att finna och ta hand om sin inre cyklist. Tack för att du cyklar, läser och delar min passion.

4 Comments

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.