Cykelkatten

Afterbike, afterglow

Med fokus på det viktigaste :P

Morgon! Det där med att jag inte bloggat sedan 8 maj tar vi en annan dag.

Nu till cykel:

Igår hade jag förmånen att gå en skitrolig och viktig kurs.

Misstänker att jag försöker mig på ett elegant anti-covid-hej här.

Det var Tobbe Öhman som hade hört av sig och tyckte att jag borde gå.

Tobbe projektleder Tematisk utveckling av cykel och vandring 2020 som är Region Västmanlands satsning på utveckling av “hållbara leder med tillhörande utbud av produkter och service samt etablera en länsövergripande organisering för utveckling, förvaltning och försäljning av cykel- och vandringsprodukter”.

Eller kort och gott – en satsning på hållbar och nåbar cykel- och friluftsturism i Västmanland. Något som ligger mig mycket varmt om hjärtat.

Kursen hölls på Skinnsbergs stolthet Färna Herrgård (dit det leder en myriad urfina grus- och asflatsvägar).

Fick skjuts av Plutt och Jonaspappa. Plutt ville mest cykla med Jonaspappa och äta bamseglass så det fick han förstås.

Kursen gick ut på att utbilda oss i grunderna av turistig cykelguidning och moneymaking som cykelentreprenör.

Samt göda oss med lite reko närproducerat käk förstås.

Men vänta, vilka oss?

Ett härligt gäng engagerade cykelnördar – klubbledare, inspiratörer, ledbyggare, turismverksamma – från Västmanlands mången fab cykeldestinationer.

Många nya ansikten men vissa bekanta, länge sen Johan!

Kursens första del leddes av ingen mindre än min “gamla” CX-medtävlande Katarina Rönnbacka Nybäck som driver Bike in Bergslagen. Katarina har en gedigen erfarenhet av mtb-läger, guideverksamhet, föreläsningar mm inom cykel. En tvättäkta cykelentreprenör och en duktig terränghojare kan man säga (tack för dina fina ord om lillbloggen min btw, det värmde så <3).

Igår fick vi ta del av Katarinas erfarenheter som cykelguide och lägerledare. Katarina gick igenom de viktigaste sakerna att tänka på (som att ha med sig en matig guideväska, skaffa en smart försäkring och uppvisa en stolthet över uppdraget på prislappen). Trots att jag hade lett en antal cykelträningsrundor började jag förstå den stora skillnaden mellan att leda en kortistur för likasinnade en tisdagseftermiddag och att ansvara för en hel grupp okända människor på ett för de nytt ställe.

Andra delen leddes av Sweden by Bikes Katarina Bergstrand som bjöd på en fördjupad insikt kring skapandet av ett framgångsrikt cykelerbjudande. Föreläsningen kryddades med en hel del härliga anekdoter och en miniworkshop då vi fick spåna fram några spännande teman för guidade cykelturer. Och oh yeah, så klart satsade undertecknad på industriromantik i mystisk bruksmiljö.

Sedan åt vi lunch och snackade mer cykel vad annars liksom.

Och så blev det dags att rasta Stålis (min lilla utbrytarkung, ni ska få höra i ett annat inlägg!) bakom Färnas Handelsbod.

Believe me, just igår hade jag hellre suttit på en mtb (som Katarinas läckra Liv Pique kanske?) men jag har ju ingen. Än. Det är inte för inte som jag sålde min alu-Trek hehe.

För det blev äntligen dags för lek och hoj. Eller lek och lek, en knippe ganska seriösa teknikövningar som är bra att köra med grupperna man guidar (och inte minst med sig själv också) för säkerhetens och psykologins skull.

Fann både nöje och irritation att svänga än hit än dit med Stålis min tunga gravelherk.

Vi fick öva i säkerhetskoll, pausövningar (hur får man de snabbaste att tålmodigast vänta in de saktaste t ex?) samt cykligt värdskap.

Det delades erfarenheter, lämnades bromsspår och tävlades i den ädla konsten av bikestand.

Så plötsligt började det regna och solskenscyklisterna fick bråttom in i föreläsningssalen

för eftermiddagsfika och ihopsyende av dagens lärdomar.

Min skalle kokade av all info och mitt hjärta bultade av alla idéerna. Messade därför Jonas och bad om ett par mils cyklig respit innan hämtningen.

Och det fick jag, på den fantastiskt fina nyduschade vägen till Kolsva. Tungt, trögt, motvindigt, men äntligen sensomrigt friskt.

Tack för en fantastisk kursdag bästa Tobbe, Katarina och Katarina och alla medkursare förstås. Jag är imponerad av allas kunskaper och idérikedomen som finns bland eldsjälarna i regionen, samt i hela cykelsverige förstås. Nu vill jag bara lära mig mer och mer, samt våga använda den kompetensen jag faktiskt redan besitter.

Ska bli.

Nyfiken? Kontakta Tobbe här, Katarina Rönnbacka Nybäck/Bike in Bergslagen här och Katarina Bergstrand/Sweden by Bike här

Dela detta inlägg

Tävlings- och äventyrscyklist, ingenjör, kreatör, skribent och mamma. Hjärnan och hjärtat bakom CYKELKATTEN.CC - den värsta bästa bloggen om cykel, liv och kärlek sedan 2012. Gillar att cykla fort och snyggt på landsväg och i skog, cykelkultur, sina vänner och fantastisk musik. Och att få fler att finna och ta hand om sin inre cyklist. Tack för att du cyklar, läser och delar min passion.

5 kommentarer

  1. Härlig sammanfattning av dagen. Och stort tack för ditt deltagande, så härligt att du kunde vara med! Och jag bokar gärna in mig på ett cykelpaket i industriromatisk bruksmiljö :-)

  2. Tack för en otroligt fin och rolig sammanfattning. Jag älskar ditt sätt att skriva och ditt öga för bilder, och blir så superglad över sina fina ord. Sen ser jag fram emot att läsa om spännande paket och har skrivit Gravelbike högst upp på önskelistan.

  3. Tack Katja för din fina sammanfattning av vår dag tillsammans! Verkligen roligt att få träffa dig! Grymt imponerad av din kunskap, din energi och ditt engagemang ;) Jag ser fram emot att höras vidare framöver! Många hälsningar från Katarina/Sweden by Bike

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.