Cykelkatten

Afterbike, afterglow

Hej.

Jag älskar presenter. Vem gör inte det? Helst ger jag. Det är det bästa, kanske för att det är ett så spännande och varmt moment – att först leta efter just det som gör den aktuella personen glad och sedan se på hens ansikte när det spricker upp i ett leende (förhoppningsvis). Det kan jag leva på länge.

Men få är också kul, inget snack om den saken.

Tekniknörd som jag är blir jag förstås skitglad för teknikprylar – även om jag inte kan nämna någon present jag inte har blivit glad för, sådan tur har jag. Men det finns ett slags present som cyklisten Katja uppskattar allra, allra mest. Jag tänkte ni skulle få veta vilken det är så ni kan också ge det till era nära och kära cyklister, vandrare, löpare, ja även bilister.

Tadaa!

Det är något så “simpelt” som en omsorgsfullt hopknåpad GPS-rutt, fullproppad med de finaste och coolaste vägarna/stigarna. Gärna sådana som man misstänker att mottagaren inte har cyklat (eller sprungit eller vandrat) förut. Så laddar man över den i mottagarens cykeldator (psst, gärna utan att hen vet om det) – eller lånar ut sin om hen saknar en.

Om jag ångrar att jag inte hade systemisen med mig?

Just en sådan present – utan någon speciell anledning eller förvarning för sådan är min pojkvän – fick jag av Jonas i söndags. Jag frågade vilka vägar jag skulle cykla hem från Hedesunda. Det jag fick var två timmars mountainbike på de kanske vackraste skogsvägarna och -stigarna jag hade någonsin kört mellan Hedesunda och Östervåla. Det var en makalöst vacker, lite kylig septemberdag. Ett och annat löv snurrade i luften. Eftermiddagssolen sken brandgult och värmde precis lagom. Dalälven glimrade. Tankarna slutade mala och ersattes med musik. Jag växlade mellan lugn körning till skogens ljud och raskare drag till Kate Bush (känner ofta för Kate Bush när jag njutkör på mänskofria vägar) och andra hjärtskärarhjältar.

Gillar du den här presentidén och vill överraska din favvocyklist med en bukett vägar to die for att utforska? Det finns ett gäng olika verktyg för att skapa och överföra egna GPS-rutter. Jag brukar först börja med att spana in rutten via Google Maps och Lantmäteriets KSO för att sedan skapa GPS-filen med hjälp av Garmin eller Strava – men det finns många andra bra sätt, bara att googla på “GPS + rutt”.

Inga nymodigheter eller konstigheter med andra ord. Tjusningen ligger i det omsorgsfullt uttänkta vägvalet, med kanske en och en annan överraskning i.

En GPS-fil fullproppad med cykelkärlek med andra ord!

Puss.

Dela detta inlägg

Tävlings- och äventyrscyklist, ingenjör, kreatör, skribent och mamma. Hjärnan och hjärtat bakom CYKELKATTEN.CC - den värsta bästa bloggen om cykel, liv och kärlek sedan 2012. Gillar att cykla fort och snyggt på landsväg och i skog, cykelkultur, sina vänner och fantastisk musik. Och att få fler att finna och ta hand om sin inre cyklist. Tack för att du cyklar, läser och delar min passion.

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.