Cykelkatten

Afterbike, afterglow

Originalaffischen är stulen från
en oskyldig brittisk cykelfestival.

Ingen cykelnörd har väl missat häromdagens pikanta cykelnyhet: det belgiska pro continental-stallet Sport Vlaanderen-Baloise har nu förbjudit sina cyklister att ha skägg annat än under vårklassikerna då cyklisterna kan vara lite för trötta för att orka raka sig. Lite stubb är okej. Får man däremot för sig att odla helskägg så får man kicken ur laget. Anledningen är simpel – lagets directeur sportif Walter Planckaert vill försvara det han kallar för the elegance of cycling, vilket han menar på är speciellt viktigt då laget är ett fostringslag för Belgiens mest lovande manliga cyklister med världstoppen i sikte. Vi är cyklister och inga motocrossförare eller rugbyspelare, påpekar Planckaert.

När jag läste nyheten kunde jag inte annat än le för mig själv och fundera hur ett liknande förbud hade tagits emot här hemma, där Fronten mot Stilpolisen (FsP) är Cykelsveriges kanske största missnöjesparti med ett uttalat mål – att krossa Stilpolisernas Snobbiga Stilregler.

Nu har vi tyvärr idag inga herrlag som Sport Vlaanderen-Baloise att exemplifiera med (även om hoppet finns bland de duktiga ungdomarna) men tänk om typ, Tre Bergs (RIP) dirre skulle gå ut med ett totalförbud av mönstrade strumpor. Det officiella utlåtandet skulle vara:

Vi är cyklister och inga bandylirare eller moppeförare. Mönstrade strumpor är ofotogeniskt. Enda gången det är okej är under julledigheten för då är cyklisterna för mätta på julbord för att orka byta sockor. Bryter man mot förbudet så finns det VSK Bandy att söka sig till.

Jäklars vad det skulle brusas upp i kommentarsfälten! Tro inget annat. Myten om Stilpoliserna är en seglivad en.

Det ironiska är att de där Stilpoliserna är rätt få – även inom landsvägscyklingen (mtb, CX och fricykling/touring är egna genre med lite andra stilbruk). De flesta som faktiskt intresserar sig för stil skiter oftast fullständigt i vad de icke-stillösa har på sig och kan på sin höjd pika sina närmaste polare om dessa får för sig att cykla med typ, nedhasade armvärmare. En och en annan kommentator kan gärna dra det om den klassiska socklängden och visst vill även de grönaste tävlingsåkarna att ha nummerlappen snyggt sittandes på bakfickorna istället för på ryggen. De flesta som gillar stil gör just det – gillar stil för sin egen skull.

Kanske för att man känner sig snabbare när tröjan sitter tight, och när sockorna glänser. För att det är roligt att matcha, och för att det tilltalar ens ordningssinne när det ser stramt och enhetligt ut. För att man gillar historia och gillar att återskapa den i sin stil. För att man trivs som en i gänget (inget fel med det!). Eller för att man helt enkelt mår bra av det.

Men inte är de som agerar Poliser.

Det gör däremot Fronten mot Stilpolisen. Trots att FmS saknar ett uttalat partistyrelse (även om det har sina megafoner bland vissa träningsbloggare som gärna trycker åt Stilpoliserna så fort tillfället ges) så har partiet många språkrör. De som ba älskar att sätta dit de där hemska, stela, snobbiga Stilpoliserna så fort någon liten person piper fram en fråga eller ett påstående som har med cykelstilen att göra. De flesta av de opererar inte otippat på nätet (ingen cykelgrupp nämnd ingen sårad).

Ve och fasa den som råkar fråga om benvärmarna sitter lite för tight på låren. Direkt är Fronten där med ett triumferande leende och den förinställda kommentaren

Vem bryr sig om utseendet? Det handlar väl om att cykla! 

så att den stackars personen som redan har blåmärken av att benvärmarna skär i låren känner sig lite extra ytlig och hemsk på köpet.

Exemplet må vara oskyldigt men det är så Fronten opererar, på nätet och vid borden under cykelfikastunder. Trots att jag sällan går in i sådana diskussioner (förutom när jag märker att någon blir ledsen och vill försvara denna) så blir jag ändå lika fundersam varje gång.

Om nu Frontens medlemmar nu inte tycker att det är viktigt med the elegance of cycling – varför lägger de energi på att ivrigt skriva och påpeka hur lite viktigt det är? Om de nu tycker att cykla handlar om att “ha kul oavsett hur man ser ut” – varför exkluderar de då de som råkar bry sig om hur de själva ser ut? Vad är det som retar Frontens medlemmar?

Och till sist och syvende så heter det inte

Vem bryr sig om utseendet?

det heter

Jag bryr mig inte om utseendet

om man nu överhuvudtaget bryr sig. Något att fundera på i alla fall, eller hur?

Puss från en som gillar cykelelegans och skägg – så pass mycket att min cyklistkille har ett totalrakningsförbud. Tur han slipper tävla för Sport Vlaanderen-Baloise ♥

Dela detta inlägg

Tävlings- och äventyrscyklist, ingenjör, kreatör, skribent och mamma. Hjärnan och hjärtat bakom CYKELKATTEN.CC - den värsta bästa bloggen om cykel, liv och kärlek sedan 2012. Gillar att cykla fort och snyggt på landsväg och i skog, cykelkultur, sina vänner och fantastisk musik. Och att få fler att finna och ta hand om sin inre cyklist. Tack för att du cyklar, läser och delar min passion.

2 kommentarer

  1. Mycket märkligt förbud, kanske kan vara en liten tröst, som representant för nordens stilpoliser kan jag meddela att något förbud mot skägg finns inte, ej heller planerat att införa.

    1. Jag tycker inte det är speciellt märkligt för ett stramt lvg-lag. Det handlar om unga grabbar och disciplin – typ som skoluniform. Inte så att han tvingar dem att gå runt så här hela livet och på fritiden. Det rör sig om ett arbetskontrakt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.