Cykelkatten

Afterbike, afterglow

Hey, vardagsbekämparn här! Här är ett gäng balla cykelsaker just nu, voilà:

Ball cykelsak 1: Att cross is coming har vi ju liksom vetat länge, men att kvällscross is coming har inte varit en verklighet i Sverige särskilt ofta. Men kanske håller på att bli? Den 6 oktober är det nämligen dags för kvällscross i cykelstaden Motala. Kvällscrossen är en del av Vättern Bike Games – en arenatävling för CX, XC (MTB), slopestyle med flera häftiga grenar. In och anmäl er till kvällscrossen bums nu, häftigt ju, jag ser framför mig något i stil med Crossvegas 2016 fast lite mer naturskönt då.

Bilden är härifrån.

Ball cykelsak 2: Att det blitt en dubbel svensk damseger i htfu-mtb-tävlingen Cape Epic häromdagen. Det är förstås inga andra än Jenny Rissveds och Jennie Stenerhag jag pratar om. Den förstas seger är i mitt tycke ingen överraskning – Rissveds är helt enkelt världsbäst på mtb just nu, men Jennies seger är inte lika självklar och desto ballare. Varför? Läs och se gärna detta SVT-inslag så förstår ni och följ Jennie på Twitter.

Ball cykelsak 3: Emma Johansson – som ironiskt nog får mycket mer plats i medierna idag än förr när hon var ute och la proffsvärlden under sina hjul – är inte riktigt klar med cyklingen än (det är väl i och för sig ingen cyklist som någonsin blir det?). Idag är hon förutom ett uppskattat ansikte utåt för cykelsporten här hemma, också mentor åt de yngre talangerna i Emmas senaste lag WiggleHIGH5. Rouler har varit och snackat med Emma och andra proffs på deras vårläger på Mallorca och det är väldigt intressant att höra proffsen berätta om den kommande säsongen och sportutvecklingen i allmänhet.

Ball cykelsak 4: En avancerad cykelsimulator byggs just nu av VTI i ett göteborgskt labb. Tanken är att genom att simulera rörelserna hos en “riktig cyklist” kunna “undersöka exempelvis ny utformning av vägar eller hur människor beter sig i trafiken”. Tekniknörden i mig älskar simulatoridén – men jag kan ändå inte låta bli att undra att måste det till simulatorer för att kunna utforma nya vägar när man har tusentals vittnesmål från riktiga cyklister, och både goda och dåliga exempel att tillgå? Krävs det en simulator för att förstå att bygga en väg där cyklisterna kan säkert separeras från fotgängarna? Krävs det en simulator för att lagstadga att motorfordon måste hålla ett visst säkerhetsavstånd när de kör om cyklisterna? Nåväl. Jag är förstås glad åt att cykeln sakta men säkert börjar ses som ett fordonsslag även av myndigheterna.

Korten är från Henriks Twitter

Ball cykelsak 5: Det kryllar inte direkt av cykelrelaterade kokböcker – så varje ny sådan är välkommen! Pressreleasen till Vélochefs nya kokis Vélochef i Europa damp ner i inkorgen och fick det att vattnas i munnen på mig för några veckor sedan. På grund av Den Stora Tröttman kommer jag nog avstå bokreleasen på BonMeq imorgon – men tycker att ni som har nära till Stockholm gör det. Ett fint sätt att insupa den cykliga atmosfären ju.

Det var dagens fem balla det. Puss och hoppas ni gillar’t!

!Bonus! !Bonus! !Bonus!

Dela detta inlägg

Tävlings- och äventyrscyklist, ingenjör, kreatör, skribent och mamma. Hjärnan och hjärtat bakom CYKELKATTEN.CC - den värsta bästa bloggen om cykel, liv och kärlek sedan 2012. Gillar att cykla fort och snyggt på landsväg och i skog, cykelkultur, sina vänner och fantastisk musik. Och att få fler att finna och ta hand om sin inre cyklist. Tack för att du cyklar, läser och delar min passion.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.