Cykelkatten

Afterbike, afterglow

 

Hej! Om cirka en vecka är det dags för endagstävlingen Strade Bianche som kickar igång årets UCI Women’s World Tour eller rått och slätt Världstouren 2017.

Eftersom Världstouren är en ung serie vars mediala bevakning inte kommer ens i närheten av herrarnas motsvarighet UCI World Tour – speciellt här i Sverige – så tänkte jag att det vore bra med en guide. Voilà!

Bakgrund

Från början hette damernas serie UCI Women’s Road World Cup och bestod av 6-12 endagarslinjetävlingar. Eftersom UCI-systemet saknade indelning av damlagen i World Tour-lag och kontinental-lag (som på herrsidan) körde alla proffsen ihop. I år har man infört det systemet och slagit alltså ihop de allra högsta och de näst högsta proffsens race i en och samma serie.

Tävlingar

2017 är alltså det första året då Världstouren består av 20 tävlingar fördelade på totalt 46 tävlingsdagar. Världscupen består alltså av 14 endagslopp som vårt svenska endagsrace i Vårgårda (vunnet av hemmaåkaren Emilia Fahlin förra året!) eller vårklassikern Flandern Runt och av 6 etapplopp som Ladies Tour of Norway och Giro Rosa.

Ett av kraven för att komma med i Världstouren-serien är att tävlingsarrangörerna ska garantera att racet bevakas medialt – antingen på TV eller livestreamat på Internet via tävlingens egen hemsida. Därför har alla race som är med i Världstouren en varsin hemsida. De andra kraven är att de nytillkomna tävlingarna inte får krocka med de redan existerande damracen och funka någorlunda vettigt logistiskt sett.

Stall

Totalt är 20 lag (eller stall som vi ibland säger på cykliska) med och tävlar i årets Världstouren. För att börja någonstans startar lagen med sina respektive aktuella UCI-poäng enligt UCI:s officiella Invitational Ranking. Under endagsloppen måste lagen ställa upp med minst fyra och max sex åkare per lopp. Under de etapploppen är antalet minst fem och max åtta cyklister. Följande lag är med i årets Världstouren:

Vill man kolla vilka cyklister som kör för vilket lag så går man in på UCI:s lagkatalog – väljer kategorin UCI Women’s Teams och sen trycker på det laget man är intresserad av.

Hejar man på ett särskilt lag så kan det vara en idé att följa deras twitterkonto – då brukar lagets mediaperson liveuppdatera hur det går för laget under loppen. Om man inte får tag i sändningen eller kan vara på plats dvs.

Blågult

2017 finns det inget renodlat svenskt lag i damernas Världstouren (herrarna har ju det kontinentala Team Tre Berg-laget). Det finns dock ett gäng svenska åkare som kan tänkas tävla i Världstouren i år och det är Emilia Fahlin, Sara Mustonen-Lichan, Alexandra Nessmar, Sara Penton. Vore kul med Hanna HelambSara Olsson och Ida Erngren i något race också, men har inte lyckats googla till mig något. Vore kul att intervjua dem kom jag på *idé idé antecknar*

Favoriterna

Nu när Emma Johansson avslutat sin proffskarriär så är det inte självklart med en blågul favorit. En annan fantastisk åkare är dock på väg upp från skadeinfernot och det är förstås ingen annan än självaste Marianne Vos (WM3 Pro Cycling), som under denna höstens/vinterns crossäsong visat att hon är åter någon att räkna med i den absoluta toppen. Här är fler stars att hålla koll på:

  • Megan Guarnier (Boels-Dolmans) – vann både Giro Rosa, Tour of California med flera etapplopp förra Världstouren-omgången
  • Anna van der Breggen (Boels-Dolmans) – vann landsvägs-OS och tog bronsmedaljen i tempo-OS i Rio
  • Elisa Longo Borghini (Wiggle-High5 – laget Emma Johansson körde i slutet av sin internationella karriär), Lizzie Deignan (Boels-Dolmans), Katrin Garfoot (Orica-Scott), Amalie Dideriksen (Boels-Dolmans).

Med tanke på att det kommer att finnas fjorton endagslopp i årets Världstouren så finns det förstås goda chanser för fler åkare att både vinna och ta placeringar och poäng. Min personliga förhoppning är att favvot PFP (idag CANYON//SRAM Racing) – kommer igen och vinner massor.

Bra länkar

Var och hur kan jag se tävlingarna?

Alla loppen som ingår i Världstouren kommer att i efterhand visas på UCI:s youtubekanal som så kallade highlights – korta videosnuttar som sammanfattar loppförloppet.

Jag frågade Eurosport vilka race de tänkte sända och det blir tre stycken – La Course (23/7), Prudential Ride London (29/7) och Madrid Challenge (10/9). Crescent Vårgårda kommer nog åter att sändas i SVT precis som förra året.

För de övriga loppen så är det bäst att spana in och bokmärka Sarah Connollys guide på hennes PROWOMEN’S CYCLING-sida.

En bra sak att fixa om man vill kolla på loppen är en VPN-tjänst. VPN gör att man kan kolla på stream från andra länder, något man ofta får göra då en del av damernas lopp sänds enbart via loppens hemsidor eller de inhemska kanalerna. Det finns en uppsjö av VPN-klienter, både bra och mindre bra. Själv kör jag TunnelBear. Man laddar ner den och sen drar igång den när det är dags att kolla på streamen.

Det bästa är dock förstås att vara på plats och heja fram cyklisterna. Visst, landsvägscyklingen är varken cross eller bancykling – men stämningen under ett landsvägsrace är fantastisk. Överlag är att vara publik en av de bästa insatserna man kan göra om man vill främja sporten – inte minst hemma i Sverige.

Så – kära cykelsportintresserade. Hoppas ni gillade guiden och det är bara att fråga mig om ni undrar något kring något race, vill ha hjälp med att hitta sändningarna eller annat.

P.S. Och glöm för all del inte Vårklassikerna som drar igång nu i helgen med Omloop Het Nieuwsblad (med Emilia Fahlin, Sara Penton, Sara Mustonen och Emmy Andersson) på lördag och Kuurne Brussel Kuurne på söndag (dessa ingår inte i Världstouren utan Vårklassiker är en egen kategori, kanske min favvo egentligen). Både Cycling Fans och Pro Cycling Live kommer att streama loppen men jag har tyvärr inte lyckats hitta något löfte om att damernas ingår i streamen. Återkommer om jag hittar något bra!

English: The Swedish guide to UCI Women’s World Tour 2017.

Dela detta inlägg

Tävlings- och äventyrscyklist, ingenjör, kreatör, skribent och mamma. Hjärnan och hjärtat bakom CYKELKATTEN.CC - den värsta bästa bloggen om cykel, liv och kärlek sedan 2012. Gillar att cykla fort och snyggt på landsväg och i skog, cykelkultur, sina vänner och fantastisk musik. Och att få fler att finna och ta hand om sin inre cyklist. Tack för att du cyklar, läser och delar min passion.

3 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.