Cykelkatten

Afterbike, afterglow

29613961556_d15566ea4f_o

Hej folksis. Vet ni vad jag gjorde i måndags eftermiddag?

Satt i ett plasttält på Sigmatorget i Västerås ihop med följande kloka: en Västerås stads projektledare, en folkhälsostudent, en ordförande för Cykelfrämjandet Västerås, en riksidrottsförbundschef aka VCK-Maria, en miljöpartist och en moderat. Rödtotten i randig klänning och med kraschade knän fick äran att representera tävlingscyklisten och skribenten Cykelkatten.

Samtalet hette “På cykel i innerstaden” och var en del av stadens Tyck till om Västerås-initiativ. Syftet var lika självklart som komplext – att slå ihop våra cykelengagerade huvven för att med våra erfarenheter och åsikter bidra till Västerås stads arbete med att göra Västerås till en bättre cykelstad.

Och som vi gjorde det! Jag förväntade mig helt ärligt fler skilda åsikter, ett slags debatt – men det häftiga var att alla var i princip överens om vad som gjorde Västerås till en både duglig och mindre duglig cykelstad, samt vad som behöver göras för att staden ska gå från duglig till säker och trivsam för cyklisterna.

Trots att jag förstås tycker en hel del om den urbana cyklismen i staden så valde jag i mina uttalanden att fokusera på vikten av att

dels på allvar i alla lagstiftnings-, planerings- och utförandeskeden behandla den cyklande människan som ett eget utrymmes- och säkerhetskrävande (ah men ni minns väl min debattartikel i DN på temat) fordon

och

dels ha med cyklingen, och cyklisterna i allt planeringsarbete som sker. Inte genom enstaka enkäter och punktinsatser och parenteser – utan genom ett systematiskt, lag- och kompetensstärkt arbete.

Torrt?

Visst. Det är ett torrt, gediget, kanske tråkigt skulle vissa tycka, arbete som måste ske för att göra stadens gator säkra för alla människor. Men tänk så roligt när färre dör, färre skadas, fler tar sig ut. Glada säkra cyklister – vinglare som snabbisar, glada säkra fotgängare, glada bilister. Inga krockar. Alla gör sin grej på sitt sätt, för det finns förutsättningar.

Summa summarum – bra grej av Västerås stad, roligt att prata cykel med andra engagerade och kunniga – och låt oss hoppas att arbetet inte stannar här.

Puss och vad tycker ni är nyckeln till en säker och cykelvänlig stadsmiljö?

Dela detta inlägg

Tävlings- och äventyrscyklist, ingenjör, kreatör, skribent och mamma. Hjärnan och hjärtat bakom CYKELKATTEN.CC - den värsta bästa bloggen om cykel, liv och kärlek sedan 2012. Gillar att cykla fort och snyggt på landsväg och i skog, cykelkultur, sina vänner och fantastisk musik. Och att få fler att finna och ta hand om sin inre cyklist. Tack för att du cyklar, läser och delar min passion.

1 kommentar

  1. Jag hade ju tänkt gå dit, men fastnade i strulande bredband, möbler, etc. Bra initiativ av Västerås Stad och jag tycker att ni diskuterade rätt saker enligt ditt referat. Viktig att cyklisterna får vara med i planeringen! Kul också att alla cykelinriktningar är överens… Det kommer ju alltid att finnas ett faromoment med cykel (även om det bara är cyklister inblandade) och det kommer alltid att finnas ett individens ansvar, men att man tar hänsyn till olikatyper av cyklande. Slår e-cyklarna genom kommer ju medelhastigheten att öka betydligt. Då kommer det inte att funka med smala, knixiga cykelbanor som underhålls en gång vart tjugonde år. Viktiga frågor och det finns få mer kompetenta från “vår sida” än du och Maria!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.