CYKELKATTEN

Katjas blogg om cykel, liv och kärlek.

Between the ridesLivsstil

Giro Rosa och Tour de France börjar i helgen!

Giro Rosa och Tour de France börjar i helgen!

DSC00767

Ah men folks vilken helg! Gissa vem som kommer att ha bråttom hem till datorn i helgen. Vi har ju liksom två av giganternas giganter som drar igång här i helgen – Tour de France den 2 juli och Giro Rosa den 3 juli. Jag misstänker dock att Giro d’Italia Femmimile (eller kort och gott Giro Rosa) inte direkt ses som en av giganternas giganter av majoriteten av proffscykelfans. Det beror på att Giro Rosa är dametapplopp som oturligt men typiskt sammanträffar med Touren som ju inte kräver någon närmare presentation. Det är egentligen rätt så b om ni får fråga mig, just att de större internationella damloppen – även de som ingår i världscupen (!) – jämt ska hamna i skymundan av herrarnas motsvarighet. Speciellt med tanke på att det inte är direkt så att damerna inte velat köra nå etapplopp genom historien heller (utan oftast förbjöds att göra det). Men fatta va publik och cash man som arrangör skulle dra om man körde Girot, Touren och Vueltan med både gumms och gubbs samtidigt! Ah men som man gör under crossäsongen som ju också är rätt intensiv, nästan som ett enda stort etapplopp. Först kommer partykaravanen, sedan kommer damerna, sedan kommer herrarna. Fatta underhållning hela tiden. Man kan säkert klämma in minst en partykaravan (och göra ännu mer reklam åt them sponsors) mellan damerna och herrarna också! Jag tror att det är en bra lösning och att det kommer att bli så i framtiden, skicka copywritefakturan till mig tack. Men vi är inte där än (eller längre, i ett historiskt perspektiv). Vi är där 90 % av den totala mediabevakningen hamnar på Touren. Men alltså, jag diggar Touren, älskade underbaraste solindränkta franska drömmen, skarpt också. Rakade ben som rakade ben, så länge sockorna är enfärgade, attackerna täta och GC-egona stora så är det en fantastisk och inspirerande underhållning – oavsett vad folks har mellan sadeln och sittbenen – även om jag ändå har lite mer lättare för att identifiera mig med damerna än med herrarna.

Om man som jag då vill följa båda loppen?

Touren får ni googla / zappa på själva mes amis. Det fixar ni. Som vanligt är twitter-Nyvelocity den bästa kommentatorn. Läs hans previewguide. Nu.

Giro Rosa sänds enbart på italienska på RAI 3 (vem som nu har den kanalen). Både Giro Rosas egen youtubekanal och UCI:s dito kommer att sända dagliga highlights. Ett tips är att som vanligt leta fulstreams, även om chansen att hitta någon är tyvärr liten i detta fallet. Hade jag bott i Italien så hade jag ordnat en till er, jag lovar hehe.

Till slut så:

Ella Cyclingtips (bokmärk yo) har gjort en bra guide till Giro Rosa – läs om du vill veta mer om stjärnorna, tröjfärgerna, etapperna med mera fakta. Bästa proffsbloggen Unofficial Unsanctioned Women’s UCI Cycling Blog har gjort en podcast om loppet. Twitterkontot är matigt det med.

Så nu kör vi, gult och rosa, vilket smaklöst underbar färgkombo!

 

Dela detta inlägg

Tävlings- och äventyrscyklist, ingenjör, kreatör, skribent och mamma. Hjärnan och hjärtat bakom CYKELKATTEN.CC - den värsta bästa bloggen om cykel, liv och kärlek sedan 2012. Gillar att cykla fort och snyggt på landsväg och i skog, cykelkultur, sina vänner och fantastisk musik. Och att få fler att finna och ta hand om sin inre cyklist. Tack för att du cyklar, läser och delar min passion.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.