Cykelkatten

Afterbike, afterglow

Katja om kärlek

Kära cykelvän, hjälp till att bygga upp Elsas!

Kära cykelvän, hjälp till att bygga upp Elsas!

Skärmklipp

Det finns cykelcaféer och så finns det cykelcaféer. Elsa Anderssons konditori i en gång blomstrande men nu lilla, något sömniga men otroligt vackra gruvsamhället Norberg har i otaliga år (ja, när kom den första cyklisten till Elsas egentligen?) varit ett självklart cykelcafé utan att ha byggts som ett sådant.

Beläget i fastigheten Tinget 3 – ett litet träkonstverk till kaptensboställe som på 1800-talet flyttades till Norberg från Västerfärnebo – har Elsas överlevt både gruvarbets-, arbetslöshets- och rivningshysteritiderna. Genom åren har ortens invånare sökt sig till kondisen som bjöd inte enbart på smarriga bakverk och matiga smörgåsar utan även på kaffedoftande gemenskap, värme och inte minst tjänat som en anslags- och samlingslokal. Och så cyklisterna. Få cyklister inom Västmanland och Dalarna är okunniga om Elsas. Otaliga – och lika omtyckta varje gång – är höjdmeterjaktturerna till Norberg med konditoribesöket som självklar höjdpunkt och belöning (och bromskloss med, Sveriges godaste räkmacka tenderar att göra sig påmind vid varje tramptag uppför backarna hem!) Den anrika Engelbrektsrundan avslutas inofficiellt men traditionsenligt med ett fika på Elsas. Och man hör cyklisterna från långt annorstädesifrån tala gott om det gula fiket på torget!

Den 21 augusti i år brann Elsas ner till grunden. Ingenting blev kvar, bara en stor sotig ful fläck och den där speciella sorgliga känslan som bara uppstår när något så bestående som en fastighet, ett gediget bygge, plötsligt raderas ur historien.

Länge trodde ägarna att det skulle gå att bygga upp Elsas igen med hjälp av försäkringspenningen. Tyvärr har det visat sig att försäkringen täcker enbart 70 % av uppbyggnadskostnaden. De resterande 30 % finns inte, inte i ägarens ficka heller.

Därför har föreningen Elsas vänner bildats med ett syfte – att skramla ihop de resterande 3 miljonerna som krävs för att Elsas ska kunna öppna upp portarna och liva upp Norberg igen.

3 miljoner kan låta mycket och är mycket. Föreningen jobbar aktivt med att hitta större sponsorer men även privata bidrag gör nytta enligt principen många bäckar små. I alltmer osäkra tider är det otroligt viktigt med trygga fysiska punkter. Och så sitter det ju gott med en välförtjänt räkmacka i skön miljö. Så om du kan kära cykelvän, här nedan är sätten du kan bidra på:

12238173_836381383147835_7774048976914970733_o

Vill du eller ditt företag skänka ett större belopp, maila gärna föreningen på info[at]elsasvanner.se. Besök Elsas vänners hemsida eller Facebook-sida där du också kan läsa diskussionerna och komma med egna idéer. Kanske vet just du någon eller något som kan hjälpa till att bygga upp det självklara cykelcaféet i Norberg?

Dela detta inlägg

Tävlings- och äventyrscyklist, ingenjör, kreatör, skribent och mamma. Hjärnan och hjärtat bakom CYKELKATTEN.CC - den värsta bästa bloggen om cykel, liv och kärlek sedan 2012. Gillar att cykla fort och snyggt på landsväg och i skog, cykelkultur, sina vänner och fantastisk musik. Och att få fler att finna och ta hand om sin inre cyklist. Tack för att du cyklar, läser och delar min passion.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.