Cykelkatten

Afterbike, afterglow

Lizzie strax före första etappen
Bild snodd från Cycling Weekly

Hej. Just nu pågår Englands största och maffigaste landsvägstävling på damsidan. Den heter Aviva Women’s Tour och laguppställningen är internationell. Eftersom många av mina favoritcyklister kör loppet tänkte jag berätta lite kort om det för er som kanske är lite nya på det där med proffskoll.

Vad är det för slags race?

Loppet består av 5 etapper och går i år mellan 17 och 21 juni. Ni kan läsa om varje etapp här. Jag tycker redan synd om alla QOMs på de sträckorna.

Vilka kör?

De flesta stora proffslagen finns representerade i loppet. Sverige representeras av Emma Johansson som kör för Orica AIS och Sara Mustonen-Lichan som kör för Liv Plantur. Hela startlistan finns här. Jag hejar dock mest på Matrix Fitness Helen Wyman (mest för att jag alltid hejar på henne för att hon är främst en grym cyclocrossryttare och en fantastisk förebild). Om ni undrar var Marianne Vos tagit vägen så är det så

Samma för stackars PFP som tvingades hoppa tävlingen pga. benskadan som inte vill ge sig heller.

Vilka är favoriterna?

Från början var Lizzie Armitstead (Boels-Dolmans), Emma Johansson (Orica-AIS), Elisa Longo Borghini (Wiggle Honda), Trixi Worrack (Velocio-SRAM) ode stora favoriterna.

Lizzie kraschade bort loppet (bara några sekunder efter att ha vunnit första etappen iofs):

Ställningen just nu efter första etappen är följande:

1. Lizzie Amitstead (GB)

2. Lisa Brennauer (Ger)

3. Emma Johansson (Swe).

Vi hoppas förstås att Emma tar hem hela galoppen. Och att Wyman kommer högt hon med!

Hur kan man följa loppet?

Tourens hemsida har en “interaktiv” liveuppdatering under loppets gång. Eftersom det är fortfarande 2015 är det som vanligt ett jäkla bök med att hitta vettig stream av en damtävling, hur stor den än må vara. I fallet Women’s Tour får vi dessutom nöja oss med enbart highlights som sänds av den brittiska TV-kanalen ITV4. Brittiska Eurosport sänder också loppet fast inte live. Cyclingt-sidan erbjuder ju highlightsen till nerladdning. Hittills har jag tittat på lite korta klipp som finns utlagda lite här och var på Youtube och Facebook samt följt tävlingen på Twitter. Vilket ju inte är samma sak som en livesändning förstås men vi tager vad vi haver men beklagar förstås ändå.

För mer info om tävlingen – följ Women’s Tour på Twitter och Facebook. Puss.

Dela detta inlägg

Tävlings- och äventyrscyklist, ingenjör, kreatör, skribent och mamma. Hjärnan och hjärtat bakom CYKELKATTEN.CC - den värsta bästa bloggen om cykel, liv och kärlek sedan 2012. Gillar att cykla fort och snyggt på landsväg och i skog, cykelkultur, sina vänner och fantastisk musik. Och att få fler att finna och ta hand om sin inre cyklist. Tack för att du cyklar, läser och delar min passion.

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.