Cykelkatten

Afterbike, afterglow

dusch

Vad är det första du gör när du kommer hem efter ett cykelpass? Misstänker att ordningen är följande: snabbenergi, av med det blöta kalla, cykeltvätt, cyklisttvätt, riktig mat, soffan, krama nallen godnatt och så resten av livet. Ungefär så. En sak jag vet många – inklusive mig själv ibland – glömmer är det lilla steget med att borsta tänderna efter passet. Men hallå där Katja tänker kanske vissa av er. Nu får du väl allt ge dig din hygienhysterika. Men faktum är det att det kommer fler och fler studier som visar på att konditionsidrottare – såna som vi alltså – har betydligt sämre tandhälsa än den icke-konditionsidrottande massan. Nu har jag inte direkt grottat i mig i vilka de exakta kemiska mekanismerna är som sabbar tandhälsan men kortfattat är det så att mängden saliven minskar, pH-värdet ökar och munnen blir mycket känsligare för kariesangrepp än vid icke-idrottande leverne. Ju mer man tränar desto mer utsatt blir man. Det finns i dagsläget däremot ingen studie som visar sambandet mellan intaget av kolhydrater, bars, gels och annat jox och sämre tandhälsa. Men för mig är det lite smått självklart. Trycker jag i mig nån gobit eller två under träningspasset och sköljer dem med lite kall Cola efteråt och sen kör ett par timmar på det så blir det om inte annat ruggigt nasty smakmässigt i munnen. Och då är det ju extraskönt och extrabra att borsta tänderna i duschen efter träningen (helst med fluortandkräm men jag kör utan ibland för lessnar på fluorsmaken).

Dessutom – med ett gäng-trettio… trettiotvå (hur många tänder har man som vuxen egentligen?) nyborstade tänder och ett par (den kan jag i alla fall!) nyrakade ben är man så gott som pånyttfödd, eller hur?

Dela detta inlägg

Tävlings- och äventyrscyklist, ingenjör, kreatör, skribent och mamma. Hjärnan och hjärtat bakom CYKELKATTEN.CC - den värsta bästa bloggen om cykel, liv och kärlek sedan 2012. Gillar att cykla fort och snyggt på landsväg och i skog, cykelkultur, sina vänner och fantastisk musik. Och att få fler att finna och ta hand om sin inre cyklist. Tack för att du cyklar, läser och delar min passion.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.