CYKELKATTEN

Katjas blogg om cykel, liv och kärlek.

Allmänt om träningCykelKatja kör landsväg

Teknikträning med Thomas Eriksson

Teknikträning med Thomas Eriksson

Ursprungsfoto: Håkan Åkesson

Igår ledde jag ut min grupp mot Hässlö där vi skulle ha vårens första lärarledda teknikträningspass. Nu försöker jag träna teknik så mycket jag kan på egen hand alternativt med andra men då oorganiserat men att göra det lärarlett och organiserat är helt annan lyx!

Dubble svenske mästaren Thomas Eriksson bistod med upplägg, råd och tips!

Ursprungsfoto: Håkan Åkesson

Grannen och Västerås stiligaste rising star Alva körde järnet!

Gott om folks dök upp, från nybörjare till snabba ena! Det är det som är så kul med teknikträning – alla oavsett fartnivå kan behöva sig en omgång tips och framför allt tankeställare kring hur man ska hantera cykeln. Landsvägscykling är ju en intelligent taktiksport så det är aldrig fel att träna hjärnan, oavsett om man har tävlingsambitioner eller vill bli en säkrare cyklist ute på motionsrundorna.

Jag har rätt så bra koll på mina svagheter och det är främst klunghantering i höga farter. Jag har inga större problem att vara en smidig daredevil när jag kör själv – men jag påvisar en viss osäkerhet i kurvorna / vid kantvind / i styre-mot-styre-moment vid höghastighetsklungkörning. Hur tränar man bort sånt? Jo, dels genom att analysera och förstå sig på sina svagheter men främst genom att träna, träna, träna och förstås – tävla. Det är just därför det är så himla bra med träningstävlingar som klubb-GP! I skarpt läge har man inte tid för villrådighet och våndor. Och visst riskerar man vurpa. Men det gör man ju ännu mer om man är osäker på sig själv och cykeln!

Den gamla klyschan repetition är inlärningens moder är så himla sann när det gäller träning. Testa själv! En klassiker är ju att cykla ut till ett öde industriområde någon ljus kväll. Välj en random kurva. Cykla typ tjugo varv så du tvingas passera kurvan varje gång. Jag sätter tusen spänn på att du redan efter fem-sex varv kommer  att känna dig mycket säkrare och våga luta cykeln mycket mer samtidigt som du bromsar mindre. Samma gäller för typ samtliga teknikmoment. Kör, kör och kör lite till.

Tack Thomas Eriksson och resten av gänget för ett grymt braigt och nyttigt pass.

Dela detta inlägg

Tävlings- och äventyrscyklist, ingenjör, kreatör, skribent och mamma. Hjärnan och hjärtat bakom CYKELKATTEN.CC - den värsta bästa bloggen om cykel, liv och kärlek sedan 2012. Gillar att cykla fort och snyggt på landsväg och i skog, cykelkultur, sina vänner och fantastisk musik. Och att få fler att finna och ta hand om sin inre cyklist. Tack för att du cyklar, läser och delar min passion.

4 kommentarer

  1. Hej Katja!
    Hur får man reda på den här typen av pass? Letade på VCK’s hemsida, men kunde hitta någon info. Hälsn /Mats

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.