Cykelkatten

Afterbike, afterglow

Cykel

Ögonfri!

Tjenis gummipenis!

Tuggummipenis!

(ihuu)

hej iaf. Fan alltså denna vecka är från en annan värld, blir tårögd etc. Inte bara pga. solen iofs – utan för att jag håller på och blir fri här förstår ni.

Fri? Hurdå?

Har hon slutat med klossar och annat fasthållande, tänker ni?
Har hon äntligen sålt sin kvart och köpt sig en liten VW-pickup att pickupluffa i runtom i Alperna?
Ska hon sluta äta choklad mellan 13.00 och 15.00 på vardagar?
Har hon betalt av CSN-skulden före hon fyllt 135 år?

NÄ!

Faktiskt mycket coolare än så (i mina ögon iaf).

i måndags var jag nämligen på en ny synundersökning och mitt livs första linsträning! Fatta modigt alltså. Jag har alltid varit fett skraj för ögonpill. Kan inte ens ha ögonpennan innanför ögonlocket (fatta drygt på den tiden en var syntgothpunkdiv.) – så creepy är det därinne. Hade varit enklare att ha facettögon à la småkryp. Men hursom – the botten was nådd, och jag kände att jag liksom måste genom elden om jag ska kunna kitta upp mig med pro-looking cykelglasögon i framtiden. Och kanske se vart jag simmar när jag badar i Medelhavet eller Vättern efter sommarens rundor? Och kanske äntligen kan erhålla min välförtjänta stjärnrespekt som annars skiter sig fett varje gång eftersom jag saknar glassiga solbrillor? Fördelarna är många.

Så – i måndags lärde jag mig följande saker:

 • Man dör inte när man tar ut en lins
 • Det är mysigt att nästan svimma rakt ner i optikergubbens knä
 • Känslan av att för första gången på över femton år se utan nåt hängandes på näsan kan bäst uttryckas som eufori! ! !
 • !

Imorgon är det dags igen. Då ska jag lära mig att sätta in en lins – det vart för mycket för mig i måndags. Går det fint så kan jag ha linser redan ihelgen, tillsammans med mina nya… just ja, det är en helt annan historia.

Men fan allts fatta, jag är snart FRI.

Har ni några tips på va man ska tänka på när man använder linser i sportsammanhang? Jag tänker köra endagslinser… Känns som rimligast alternativet, eller hur? Händer det ofta att ni tappar lins? Vad gör man då? Mycket att tänka på, men det känns rätt.

Dela detta inlägg

Tävlings- och äventyrscyklist, ingenjör, kreatör, skribent och mamma. Hjärnan och hjärtat bakom CYKELKATTEN.CC - den värsta bästa bloggen om cykel, liv och kärlek sedan 2012. Gillar att cykla fort och snyggt på landsväg och i skog, cykelkultur, sina vänner och fantastisk musik. Och att få fler att finna och ta hand om sin inre cyklist. Tack för att du cyklar, läser och delar min passion.

21 kommentarer

 1. Om jag vågade…tycker också att det är jäkligt otäckt att peta i ögonen. Jag använder aldrig glasögon när jag tränar. Ser väl så där om jag ska vara ärlig.

  1. Kom igen, våga! Jag är typ fegast i världen, men det går. Och går det inte så har man iaf testat ;)

 2. Heja dig!!! Så glad för din skull, det är så sjukt befriande att slippa glasögon!!!

  Nästa steg blir en laseroperation ;)

  1. Tack Fridis :) Yes, nån gg får det bli en op. Måste bara gifta mig etc först, så nån är snäll nog att ta hand om mig ifall d skiter sig haha ;)

 3. Jag hade glasögon tidigare men nu har jag linser och det är så skönt :)
  Du gör helt rätt! Bra gjort att du vågar! I början tog det jättelång tid för mig att sätta i EN lins och nu tar det bara några sekunder så det kommer! Du kommer fixa det!
  Jag har tappat lins och sedan hittat den men jag kan gå in till optikern och få en ny. Så länge kan man ha glasögonen i väntan på ny lins om man inte kan fixa det direkt :)

  1. Tack för peppen! Ok, skönt att veta att det inte är självklart för alla andra heller… ;)

 4. Har haft kontaktlinser i femton år. Det är verkligen frihet och du vänjer dig vid pillet! Skulle aldrig våga operera mig däremot, skulle vara så ovärt om ngt gick fel!

  1. Wow, veteranen där ;) Men op verkar ändå bra alltså, flera på jobbet som gjort och är nöjda. Men självklart läskigt!

 5. Bäst med endagslinser, använd och släng…..
  har hänt mig 2ggr att en lins har lossnat , (då under extrem ansträngning), vänta med laseroperation ca 5år tills tekniken har förfinats ytterligare.

 6. Man ska ju inte behöva tappa linser om de har bra passform, fast vid cykling kan de torka ut av fartvinden, även under snygga cykelbrillor, och då ökar risken att man råkar “blinka ut” dem. Lite ögondroppar kan vara nice att ha till hands då för att fukta lins och ögon.

  Jag hade dock ett öga där ingen lins ville sitta riktigt bra när jag cyklade, den halkade snett så jag inget såg och trillade ut under en del blåsiga pass, det blir dyrt när linsen kostade etthundra spänn styck. Löste det med att lasra det ögat och kör nu bara med en lins, funkar fint och laseropen gav helt okej resultat och inga biverkningar.

  1. Oki, så det finns olika passform? Ska tänka på det. Har ba accepterat nåt optikern föreslagit, säkert basvariant men säkert bra. Har iofs förklarat att jag tränar mycket etc.

   Coolt, laserop på ett öga? :D

   1. Våra ögon är individuella till formen, som allt annat på kroppen. De kan ha olika storlek och rundning. Optikerna brukar fixa fram bra grejer, man kan få prova några olika modeller och märken innan de är nöjda. Det är väl en av anledningarna till att man inte ska laborera med olika linser på egen hand, fast det tror jag förstås inte du tänkt göra ändå :)

    Jo precis, jag lät dem gå lös med lasern på bara ena ögat. Det var ju en lite speciell procedur att utsätta sig för…

    1. Tack för inputen. Har inte tänkt att man kan pröva olika linsvarianter. Men ska fråga optikern om det skiter sig igen.

 7. Det enda som är sådär med linser är när det är blött ute och det skvätter upp vatten och lite smågrus som vill fastna mellan linsen och ögat. Men det brukar försvinna fort så ingen större fara.
  Lycka till med linserna!

 8. Femton år under linsbältet här också! Tror jag behövde runt en timme effektiv tid hos optikern första gången jag skulle sätta i en lins själv. Men det gick! Mycket ovant i början allting, det gick verkligen att känns linsen när man blinkade. Kändes dock bättre rätt snabbt. När man blir riktigt slipad behövs inte spegel, tro’t eller ej.

  Har tappat linser två gånger under åren, båda i samband med närkamp på innebandyplanen där nån hand eller arm kom åt ögat. Ena gången trodde jag jag tappat den innan jag till min stora förtjusning hittade den dubbelvikt under ena ögonlocket :) Känns som det ska mycket till att blinka ut en lins utan yttre hjälp, men om ögonen är lite torra kan det kanske hända. Men så torra ska ögonen inte behöva bli ens av fartvind, imho, om allt är som det ska med linserna. Körde med månadslinser jättelänge som skulle gnuggas rent och hade problem med sveda från och till, men med endagslinser har det funkat klockrent. Både fräschare och smidigare. Bara att slänga i de dagar det vankas cykling!

  1. Tack för dina erfarenheter. Sätta in är mycket svårare än att ta ut… Kommer att sluta med tändstickor typ ;) Coolt, vill helst slippa spegeln, det är den som creepar ut mig…

 9. …jag kör med månadslinser, som för 24h /dygnet runt under sommarhalvåret och byter ut dessa efter ca 1-2 månader! Enligt min optiker har jag ingen stor proteinutsöndring i ögonen och han blir ganska förundrad att jag kan köra så! Inga problem alls med att tappa linser eller torra ögon under 20 år, dygnet runt linserna är under de sista 8 åren.

  Dessa fungerar klockrent då jag inte har tillgång till endagslinser pga mina astmatiska fel!

  Det enda, som inte drabbar dig i dagsläget är att man börjar bli långsynt och kompletterar jag med läsglasögon!

  Naturligtvis ska de plockas ut vid allergier eller förkylningar då ögat svullnar till!

  1. Tack för dina erfarenheter Petri, visste inte alls om det där med proteinutsöndring :O Ska börja med engångslinser, sen kanske övergå till dygnet-runt? Ska kika noga in i dina ögon nästa gg vi ses ;)

 10. Pingback: Mitt nya intresse!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.