Punk

Vi som tar träningen på allvar gör det OCKSÅ för att det är kul.

Vill inte leka med dig, din tråkmåns

Ett uttryck som hamnar under kategorin what grinds my gears (har jag ingen sån? Måste skaffa genast) är när vissa högljudda motionärer klämmer ur sig att de minsann cyklar för att det är kul och struntar därför i det där med siffror, och att man ska ha viss längd på sockor, och försöka vinna, och cykla si och så snabbt.

Och pikar samtidigt lite lagom oss som håller systematisk koll på vår träning, ser till att respektera sporten genom att klä oss ändamåls- och stilmässigt rätt och vill gärna utvecklas och cykla både snabbare och snyggare teknisk sett.

(kan förresten gälla tennisspelare, löpare och diskuskastare med)

Och då kan jag berätta en nyhet för er som inte öppet struntar i det där med ambitioner utan gör en stor grej av att ni ser ner på “det där larviga sportnörderiet”:

Vi som tränar seriöst gör det också för att det är kul. Faktum är att vi slår er med hästlängder när det gäller det där med att tycka att sporten vi utövar är kul. Det är faktiskt just därför vi inte finner det jobbigt, motigt, fullt med krav och begränsande att lägga vår värdefulla tid på att pickla inne i Strava, leta efter de bästa hårborttagningsmedlen och lägga energi på att lära oss att bli bättre på det vi redan finner kul. Syftet är enkelt – det blir ännu roligare då.

Det är skillnad på bara-för-att-det-är-kul-uttryck och bara-för-att-det-är-kul-uttryck. Det finns en variant av bara-för-att-det-är-kul-uttrycket som är en liten, liten ursäkt till sig själv för att man inte orkar med tempot som de lite mer talangfulla och vältränade kör med. Det är helt okej att köra den. Hur många gånger har inte jag klämt ur mig att heh, eh jo det gick inte så bra men det viktigaste var väl att ha kul och det hade jag. Fast inombords så knyter jag nävarna och förbannar mina jäkla ben som inte pallade vinna den här gången. Denna variant är alltså den naturliga, freudianska varianten och gör ingen större skada utan snarare höjer mojon lite hos den som bara haft kul.

Men den andra varianten, den dära klyschiga varianten när man sitter där på cykelfikat och gormar om att man minnsann har bättre saker för sig än att begränsa sig av siffror och material på styrlindor för att man minnsann cyklar bara för att det är kul till skillnad från de där (underförstått: strebers som tror att det är bättre än oss andra) som saknar liv och fritid – den varianten är bara så himla, himla onödig, insiktslös

och tyder på en sak:

Du är en sån där jantetyngd dou… person som inte törs erkänna att du inte tycker att sporten är fullt så kul att du vill prioritera den. Och därför klankar du ner på oss som faktiskt gör det.

Lägg alltså ner det där överlägsna snacket för du tjänar ingen som helst respekt utan blottar snarare din ignorans och okunskap.

Stör inte oss när vi har kul.

Puss!

Tävlings- och äventyrscyklist, ingenjör, kreatör, skribent och mamma. Hjärnan och hjärtat bakom CYKELKATTEN.CC - den värsta bästa bloggen om cykel, liv och kärlek sedan 2012. Gillar att cykla fort och snyggt på landsväg och i skog, cykelkultur, sina vänner och fantastisk musik. Och att få fler att finna och ta hand om sin inre cyklist. Tack för att du cyklar, läser och delar min passion.

One Comment

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.