Cykelkatten

Afterbike, afterglow

Alltså vet ni en till (av många ty lättretad person här) sak som grinds my shiny gears?

Folks som ba

MEN DET ÄR VÄL BARA ATT…

om cykliga saker och ting. Dessa folks är (förstås) vanliga i sociala medier, typ cykelgrupper. Men även IRL. Du känner igen dem genom ett följande ansiktsuttryck 🙄.

Exempel ett

Någon: Hej jag vill gärna bli bättre på att cykla i klunga. Har ni några tips?

Och jag svär, minst 20 % av svaren kommer att vara typ men det är bara ut och cykla med klunga då

och så exempel två

Någon: Hej vad tycker ni om de här byxorna? Jag tycker de skär in i låren, vad tycker ni, ska jag köpa nya eller kommer de att töja sig?

Och då jävlar är de där och direkt men det är väl bara att cykla, vem bryr sig (och gärna det där ”vi cyklar väl för att det är KUL”-tillägget på det, som är KUL PÅ CYKEL en lagstadgad definition som är lika för alla)

plus tusen exempel till +++

Blir så himla sugen på att hänga av alla dessa bara-sägare på bästa Katja-sätt (med en slängkyss och två vickar på rumpan, alltså).

Varför?

Jo, för de är så himla icke-ödmjuka och icke-konstruktiva. Typ har svårt att sätta sig in i någon annans sits? Glömt hur svårt sakerna kan vara innan man kan dem? Om man någonsin kan dem? Glömt att alla inte är superfit, supergooglare, superduper-allting? Glömt hur mycket hårt arbete, hur många mil i benen, hur många små och stora fails det tar innan man inte längre tänker på momentet utan just ”bara kör”? Glömt att en av anledningarna till oredan i G/C-trafiken är just att så många tror att det är ”bara” att cykla utan att ha lärt sig tekniken och trafikreglerna? Om till och med proffsen har tränare? Skulle vi amatörer vara befriade från de komplexa bitarna bara (!) för att vi inte får lön för cyklingen?

Sedan kan jag bli lite extra irriterad på de som tillämpar ”bara” på frågorna om kläder, stil, sportslig etikett, traditionerna etc. Tänker så här. Okay, du är okunnig och/eller saknar intresse i det hela. Förmodligen kan du fett lite eller noll om sportens historia, bryr dig inte om tekniken eller nyheterna och ser cykling som en motionsgren typ ”träningsglädje på två hjul”. Fine. Du måste inte vara nördig. Du kan enkelt gilla att cykla. Det gör typ nästan alla andra med. Det är gott nog. Jag ser så på löpning, simning och längdskidåkning. Sporterna jag gillar att utöva men som jag har rätt lite kunskaper om och koll på. Frivilligt. Men då säger jag inte det är väl bara att springa till någon löpare som undrar om skorna verkligen är snörade sitte rätt. Utan håller trutisen och lär mig/skrollar vidare istället. Särskilt (!) om jag tycker att frågan är onödig eller löjlig. Då riktas ju den inte till mig, eller hur?

Kan inte vi enas om att låta bli att komma och tycka att någonting är bara när vi själva inte kan något om saken? Även om vi inte förstår varför någon annan kan tycka att en fråga är viktig eller rolig?

Snälla snälla?

Det är bara onödigt, blottar okunskapen på ett osmickrande sätt och tillför precis ingenting positivt till #cykelgemenskapen. Bara irritation och förvirring.

Onödigt tusan eller hur?

Puss.

Dela detta inlägg

Tävlings- och äventyrscyklist, ingenjör, kreatör, skribent och mamma. Hjärnan och hjärtat bakom CYKELKATTEN.CC - den värsta bästa bloggen om cykel, liv och kärlek sedan 2012. Gillar att cykla fort och snyggt på landsväg och i skog, cykelkultur, sina vänner och fantastisk musik. Och att få fler att finna och ta hand om sin inre cyklist. Tack för att du cyklar, läser och delar min passion.

5 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.