Cykelkatten

Afterbike, afterglow

I serpsvängarna gäller det att växla upp
och stå upp. Så får man med sig pushen in i nästa parti!

Morgon! Här kommer lördagsgodispåsen med ett gäng life hacks aka huskattknep för ett gladare cykelliv. 

✰ Tidningar. Glömt västen under turen i bergen eller hemma en kall och blåsig dag? Sno med dig ett gäng (om gratistidningar, köp någon billig annars) från närmaste affär eller mack. Bara att lägga under jerseyn. Varmt, skönt, man slipper bli underkyld.

✰ Att hela tiden dricka vatten under träning är tråkigt. Att häva i sig energidrycker under ett vanligt träningspass är dock inget vettigt alternativt. Därför har jag ofta i några droppar citron eller lime (antibakteriellt!) i vattenflaskan. Smakar roligare – ger en extra vitaminkick

✰ Golfklubbarnas caféer. Perfekt för oss som tränar ute “på landet” och har långt mellan orterna. Golfklubbarnas caféer är fina, utbudet är prisvärt och man är omringad av likasinnade material- och friluftssportare.

✰ Frussen om tårna och tycker att sulorna med värmeslingor inte gör sitt jobb? Köp sulorna som är ett-två storlekar större nästa gång. Klipp sedan till dem så kommer värmeslingorna hamna under dina tår.

✰ Tråkigt och psykande under säg klunguppvärmningen eller på de långa rakorna hem när krafterna tryter? Börja nynna på en låt som matchar kadensen någorlunda! Communards Don’t Leave Me This Way är min favvo under uppvärmningen, Nick Cave Nobody’s Baby Now är en annan under segpartierna hem.

✰ Musiken överlag gör att man inte höra sitt eget flåsande och kan därför (och för att musiken har den effekten överlag) ta i mer.

✰ Att svarta cykelkläder skulle vara sämre än de vita i solvärmen är en myt. Har man svarta kläder så torkar solen ut svetten fortare om man har svart på sig.

✰ Genom att sätta upp ett mål för varje träningspass och ha det målet i åtanke blir det lättare att inse passets betydelse än bara ett i raddan av många

✰ Genom att packa ner underkläder, sockor och andra småplagg i cykelflaskorna spar man plats i resväskan när man ska på cykelresa

✰ Silvertejp (jag kör på svart) är perfekt att tejpa undersidan av ramen med ifall man ska ut med racern men vet att man kan behöva cykla över ett antal gruspartier

✰ Genom att tvätta cykelglasögonen med diskmedel innan passet så immar de mindre under passet

✰ Under ett kort fikastopp är det bättre att behålla de fuktiga cykelkläderna på. Då torkar de snabbare.

✰ Istället för att göra intervaller när man är som mest uppvärmd och fräschast så kan det vara bra att vända på steken och genomföra dem i slutet av passet när man börjar bli trött. Dels så förbättrar det långsiktigt ens effektivitet, och dels så förbereder man sig bättre för de kommande loppen – som ju ofta avgörs i slutet snarare än i början då alla är ungefär lika rappa

✰ Utomlands är lokalbefolkningen ens bästa gps. Ibland kan det vara frustrerande att stå och försöka klura ut vilken av de fem vägarna i en korsning som leder till den och den staden, men frågar man (om än på ett simpelt sätt) någon förbigående så får man en exakt riktning. Och oftast ett leende på köpet!

✰ På väg ut med mtbn eller crossen i en myggig skog? Dra på den vindtäta tröjan. Man kanske svettas lite mer men så blir det svårare för ohyran att sticka genom tyget

✰ En gammal svart socka är perfekt att förvara extraslangen, däckavtagarna, ventilförlängarn och pumpisen i. Att byta slang är ett skitigt jobb och då är det skönt att kunna torka fingrarna på sockan.

Glympse eller liknande appar som visar var man är är perfekt om man sticker ut på nya vägar eller kör tekniskt på egen hand

✰ En tygmusette – köpt eller hemmasydd – inknölad i ryggfickan gör att man kan handla på vägen hem utan att behöva dras med köpta plastpåsar på styret

✰ Mindre lackskador? Går alldeles utmärkt att täcka över med nagellack i samma färg

✰ Att träna på att vända sin neggoinställning till vad man kan och inte kan är nog den bästa. Jobba på att istället för att tänka jag kan inte (hoppa på cykeln, klicka ut i farten, äta i kurvan osv.) tänka jag kan inte än men jag ska träna så jag ska kunna det.

Puss och ha en underbar lördag! Har ni några cykel-life hacks ni vill tipsa om?

English: A list of rad life hacks to make your cycling life better.

Dela detta inlägg

Tävlings- och äventyrscyklist, ingenjör, kreatör, skribent och mamma. Hjärnan och hjärtat bakom CYKELKATTEN.CC - den värsta bästa bloggen om cykel, liv och kärlek sedan 2012. Gillar att cykla fort och snyggt på landsväg och i skog, cykelkultur, sina vänner och fantastisk musik. Och att få fler att finna och ta hand om sin inre cyklist. Tack för att du cyklar, läser och delar min passion.

4 kommentarer

  1. 1.Den där vita styrofoam (kemi?) som den nya cykelnramen kommer packad i är guld att klippa till och sätta på styret när man vill spänna fast pulsklockan.
    2.Klipp isär en vattenflaska på mitten och ha slang +annat i snyggt i flaskhållaren. (dom två delarna går att skjuva i varandra på plats)

  2. Jula/biltema/clasohlson värmesulorna: man kan ta frigöra själva värmelementet och flytta över till en befintlig sula, dra bort det översta tyglagret, i lager två sitter värmelement (värmetrådar i en oval cirkel), klipp ut själva velementet, sedan flytta till den tänkta sulan, fäst och skydda värmetrådarna med silvertejp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.