Cykelkatten

Afterbike, afterglow

Glad måndag!

Hur vill du ha din bidon* aka cykelflaska?

Jag har ett gäng krav på mina bidons. Här är de:

* Bidonen ska vara snygg. Typ en självklarhet eftersom det är någonting som verkligen syns och utgör en ofrånkomlig del av det totala cykelkittet. Jag föredrar ju extremt cleanlooking tillbehör (som denna flarre med Voids tryck, läcker!) dvs. så lite detaljer på cykelkittet som möjligt men variationerna är ju oändliga.

Ursnygga bidons från Rapha + Camelbak, den lilla (vilken annars?) tänker
jag beställa ikväll tillsammans med lite annat godis.
Suspekt form på sugisen men eh Camelbak är Camelbak.

* Bidonen ska vara lätt att ta ur samtidigt som den ändå sitter ordentligt i flaskhållaren. Panik på bidons som man måste vålda ut ur flaskhållaren! Men även panik på sådana som tack vare sin dumdesignade form inte sitter fast ordentligt utan glappar och således guppar. Fult och en potentiell säkerhetsrisk.

* Bidonens sugis (alltså korken man dricker ur) ska vara lätt att pickla av med tänderna only. Och förresten, du vet väl att det är dags att diska flarren om du plötsligt inte får upp sugisen med tänderna? Elite och Tacx har bra sugisar.

* Locket ska vara lätt att skruva av den med. Ibland måste man ju dricka på stort och då är det inte bra om locket inte ger sig utan krånglar och får en att vingla. Big no no!

* Bidonen ska vara storlek liten punkt slut. Enda gången stora bidons är okej är de gångerna man kör enpersons-Tour of Oman/Dubai typ med femtio mil mellan oaserna. Annars gäller #52. Och ni som fnyser åt “rulesen” – testa själva jämför hur pass bekvämt det är att dricka ur större vattentung flarre jämfört med liten!

* Bidonens lock ska helst väga mindre än själva flaskan (host host Elite Corsa). Har bland annat ett par gamla klassiska Specialized-bidons, mina första egenköpta faktiskt – hur sköna som helst! Lätta enkla lock med stabil sugis.

* De ska vara många. Älskar matcha bidons till humöret (och alltid, kittet förstås). Extrakul är det förstås att äga lite udda historiska bidons – som en sliten en som tillhör Chris Anker Sørensen (och som ligger bortlekt någonstans i lägenheten). De är i och för sig lite svårmatchade men roliga att äga.

Är ni också flasknördar eller ger ni blanka fan? :D Tipsa gärna om era favvomärken!

*ej blanda ihop med bidonkadonk, ett märkligt triatletpåhitt

Dela detta inlägg

Tävlings- och äventyrscyklist, ingenjör, kreatör, skribent och mamma. Hjärnan och hjärtat bakom CYKELKATTEN.CC - den värsta bästa bloggen om cykel, liv och kärlek sedan 2012. Gillar att cykla fort och snyggt på landsväg och i skog, cykelkultur, sina vänner och fantastisk musik. Och att få fler att finna och ta hand om sin inre cyklist. Tack för att du cyklar, läser och delar min passion.

20 kommentarer

  1. Haha på psyka, jag brukar ha vindisen slarvigt (men ordentligt) instoppad i bakfickan vilket retar galla på vissa ordningsmänniskor.

   Ang. storleken – när behöver man som icke-randonnör gigantiska flaskor, seriöst? Möjligen under Vättern runt typ?

   1. Men stora flaskor (750 ml alltså) är ju enda alternativet om man ska cykla 3-4 timmar. 2 st sådana räcker precis till fyra timmar om man snålar lite med drickat.

    Att stanna och fika är ju trevligt men inget alternativ om man vill träna.

    Det där med små flaskor är ju coolt om man har lagkamrater som langar åt en men det är ju lika opraktiskt som att inte ha sadelväska.

    1. Jag förstår hur du tänker. Men jag brukar köra distanspass > 6 timmar och klarar mig ändå… Man behöver liksom inte stanna och fika länge, men man måste ju ändå kissa då och då och då kan det vara läge att fylla på flarren ;) Men det är klart – det är individuellt!

     Sadelväska tänker jag inte ens kommentera ;)

     Puss!

     1. Det är klart att man kan stanna men känns ju onödigt att stanna varje runda pga att någon random kille på internet hittat på några knasiga velominatiregler :) 2*500 räcker ju två timmar bara.

      hmm, sadelväskor ska förstås vara små. Contis eller schwalbes med en slang i. That’s it! Skönare när inte tröjan är så fylld! Testa! Du kanske blir omvänd? :)

      1. Okej, jag börjar tvivla på min drickförmåga ;) Faktum är att jag försöker lära mig att dricka så “smart” som möjligt dvs. dricka när jag är törstig only (är faktiskt lite av en myt att man MÅSTE dricka innan man blir trött annars väggar man) och ju mer jag cyklar, desto mindre dryck behöver jag per tillfälle. Handlar det om ett hett bergspass på typ Mallis eller uppe i Alperna så kan det vara värt att ersätta iaf ena flarren med energidryck ist. för vanligt vatten. Och då kan det gå åt ett gäng flaskor! Men som sagt, allt sånt är så himla individuellt. Jag känner inget behov av större flaskor i min träning / de tävlingarna jag kör nu. Kommer det ett behov så tar vi det då (tillsammans med en större ram?) ;)

       Ang. sadelväskor: Jag tycker det är snyggt med konturerna av CO2-pump, slang & däckavtagare i jerseyfickan. Möjligen en karta också, el en extravattenflaska size small ;)

   2. Seriöst! :-) En 710 ml drar jag i mig den första timmen. Sen slentriandricker jag de andra två, timme två och tre då. Det är nästan för lite. Kissa? Sånt gör man inte under 5 timmar. Men jag är 187, väger på tok för mycket för att vara snabb uppför (sitter mest och dricker då) bor i Skåne på Westcoasten med konstant vind från Danmark och högre luftfuktighet än i ett svampigt Västerås. That´s why :-)

    1. Alltså man får ju dricka hur mycket man vill förstås! Jag är också en törstig tjej, iaf under första timmen, sedan brukar det avta… Men har aldrig känt kris under träning. Möjligen utomlands, men då är det väl bara att stanna och fylla på?

 1. För att inte dra blickarna från en hyfsat spräcklig ram är ju Tacx helsvarta det enda som gäller. Har ett par nya fräscha på g as we speak. En helsvart cykel har du ju (som sagt) turen att kunna kitta med det mesta i flaskdesignväg efter humör, månfas, etc.

 2. Flaskor är en slit o släng vara, bortkastat att köpa en designer flaska, max 30kr.

  1. Haha ;) Fast alla designerflaskor är inte dyra och så tänk på miljön kära vännen ;)

 3. Mina flaskor åker in i diskmaskinen efter varje pass och jag väljer storlek efter distans – regler är till för att brytas. Gå torr pga fåfänga vore hemskt onödigt!

  1. Fast alltså jag har ingenstans skrivit om fåfänga ;) Jag tycker bara det är otympligt och obekvämt och tillämpbart väldigt få gånger. Hinner man stanna & kissa så hinner man även fylla på flaskan. Enda ggn det möjligen behövs är väl om man kör lopp i längd med Vättern ihop med ett gäng som bestämt sig för att inte ha några stopp?

   Fast det är kanske annat när man kör MTB? Längre, mer högintensiva pass? Jag kör MTB så pass sällan att jag inte kan uttala mig om hur man ska tänka då ;)

 4. alltid små!
  alltid snygga!

  pluspoäng till speshflaskorna i purist serien för att de smakar alltid gotta och blir inte dåliga, upp i dryga 12+ par olika snygga!

  camelback(i rapha utförande såklart) är dock bubblare men jag gillar inte riktigt pipen.

 5. Såg inte det här inlägget förrän nu :-)!
  Hm, snyggt är bra och jag har väl ett gäng flaskor för att matcha olika tillfällen och behov men de är nästan alla stora. Kör med en stor på kortare rundor. Annars två. På Mtb en stor flaska alternativt en flaska plus camelbak. Den inte bara rymmer mer, den flyttar vikten bort från ramen. Det där med små flaskor är snyggt men inget för en storvuxen motionär (186 cm, 90kg+ även i bra form, nu över 100) Små nätta damer, inga namn nämnda och folk som får langning kan nöja sig med små. Färder under eller runt timmen tar jag dock ingen flaska alls!

  1. Åh, tack för din input. Ba så att du vet är jag inte nätt förresten ;) 172 och pendlar mellan 75 och 80 kg. Börjar faktiskt också fundera på Camelbak till MTB:n, så himla opraktiskt att dricka ur flarre i skogen…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.