#lidamedstil,  Cykelcross

Att klä sig rätt för senhöstcyklingen: allmänna tips och tips för dig som är varm

winterlighttype

För dig som är varm och svettas lätt: Grunda med en elegantare sportbehå (Diadora) ett underställslinne från (Pedla). På med kortbenta bibs (Pedla), armvärmare (Findra) och benvärmare (Mavic). Sköna yllesockor (Icebreaker) på fötterna. En tröja i yllemesh (som min klassiska Yolande) med trygga fickor. Avsluta med en vindtät lättare väst (som denna drömska från MFF) på överkroppen, varma men ändå smidiga handskar (Hestra, just denna modell är min stora favorit trots gjord för skidåkare) en yllemössa (Rapha) som sitter bra över öronen och ett par vattenavvisande skoskydd (GripGrab) samt kanske en ass-saver om det riktigt stänker där ute. Tanken är – öppningsbara och löstagbara plagg som inte stänger inne fukten, mycket ylle – som är det behagligaste materialet för oss svetton (och vår omgivning) och många partier som vädrar samtidigt som det kritiska – bröstet – hålls varmt och behagligt.


Morgon! Det är ju mellansäsong nu! Hösten övergår på vissa håll sakteligen och på andra håll rätt fort, i vinter och överallt hör man folks sukta men åh, hur ska man klä sig nu? Det är nu jag kommer in, som genuint föredrar höst- och vintercykling framför svetthettan sommartid och vill därför ha det så gött som möjligt under mina träningspass ute.

En vanlig miss i många guider är att man tipsar om samma kläder för alla väder och typer. Låter ofta så: Hej det blir kallt! Klä dig varmt!

Men

Våra pass ser olika ut

Jämför ett kort intervallpass med en lång distanstur – det kräver lite olika tanke bakom klädseln. Ett intervallpass består egentligen av tre skeden – uppvärmning, intervallerna, avrullning. Därför är det bra att ha med sig något att värma upp i för att sedan smidigt ta av och förvara under intervallerna för att sedan ta på sig efteråt för att inte frysa och bli förkyld. En distanstur kräver visserligen också att man ska kunna ta av sig/ta på sig beroende på väderskiftningarna och kroppsförändringarna (hungrig/mätt, stel/varm, trött/pigg, glad/bonkad etc.). Men då man normalt sett kör distans med en lägre intensitet än ett intervallpass och är mer statisk på cykeln bör klädseln vara varmare i grunden. Det gäller speciellt huvudet, händerna och fötterna.

Vi anpassar vår ansträngning efter de vi cyklar med

En annan sak som är lätt att glömma är att vi cyklar olika intensivt även under ett och samma pass när vi cyklar i par eller i grupp. Det är sällan som två cyklister har exakt samma nivå – vilket gör att den ene får anstränga sig mer än den andre och tvärtom för att de ska hålla ett med varandra jämnt tempo. Vet man med sig att man ska cykla med en snabbare cyklist så bör man kanske bereda sig på att behöva lätta på klädseln och svettas mer än sin kamrat.

och – viktigast av allt i mitt tycke:

Vi är olika byggda och fryser/svettas därför olika mycket

Är ju den viktigaste faktorn enligt mig! Hur ofta hör jag inte mina kompisar klaga på att de fryser fast de klätt sig som den och den – fast “den och den” har helt andra gener och svettas lätt. Folks – dags att klä sig efter sin kroppstyp. Jag har tjatat om detta förut och jag kommer att fortsätta tjata – det värsta som kan hända en är att man klär sig för varmt. För varmt innebär svett. Svett innebär blötma. Blötma i kombination med blåst och trötthet (och alltså lägre fart och värme) innebär kyla. Kyla innebär risk för att bli sjuk.  Folks – klä er aldrig varmare än vad ansträngningen kräver och ha alltid en reservlösning i fickan – eller att stoppa ner i fickan.

Folks, bli inte sjuka <3

I nästa del kommer min klädidé för dig som fryser lätt, självklart med #lidamedstil i tanken. Kom gärna med era råd och idéer och glöm inte att sakta men säkert glida in i den bästa gruppen för oss som vintercyklar – Vintercyklisterna! Puss ?

Tävlings- och äventyrscyklist, ingenjör, kreatör, skribent och mamma. Hjärnan och hjärtat bakom CYKELKATTEN.CC - den värsta bästa bloggen om cykel, liv och kärlek sedan 2012. Gillar att cykla fort och snyggt på landsväg och i skog, cykelkultur, sina vänner och fantastisk musik. Och att få fler att finna och ta hand om sin inre cyklist. Tack för att du cyklar, läser och delar min passion.

2 Comments

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.