Cykelkatten

Afterbike, afterglow

Allmänt om träningCykelMellan rundorna

Baby december och viloperioden.

Baby december och viloperioden.

IMG_1888

Åh baby december, som du är välkommen! Så himla rätt av assholenovember att stämpla ut så att jag äntligen får hänga med min kompismånad. Trots att jag fyller vuxen snart och borde veta bättre kan jag inte låta bli att glädjas åt de kommande vinternöjen – pulkaåkningen, skidåkningen, snöbollskrigen i skogen, alla de minnesvärda distanspassen då man fryser om cirka allting utom hjärtat. Decembermånaden markerar början på den riktiga vintern. Och även om snön som just nu täcker Västerås smälter imorgon så december, jag tänker inte blir arg på dig i alla fall.

För mig som amatörtävlingscyklist med crossäsongen som årets sista raceperiod innebär början på december även en annan grej – viloperioden. Viloperioden betyder förstås inte att jag åker till Ikea och köper mig en ny soffa som jag sedan chipsar ner i fördärvet under ett gäng veckor. Viloperioden är helt enkelt att jag vilar från cyklingen.

Det är lättare sagt än gjort. Jag älskar ju att cykla i en eller en annan form och normalt sett tolkar jag de cykellösa veckorna som straffet från ovan. Men cyklistkroppen är som en tavla – och som en (ytterst lat och inte alltför hantverksmässig) hobbykonstnär vet jag att man då och då behöver gå åt sidan och låta tavlan vila för att sedan återkomma med ny energi och nya, ännu skarpare penseldrag och kanske justera de eventuella skavankerna som man inte noterade under tiden man hade fullt sjå med att måla.

Äsch ni fattar grejen – jag måste vila benen och skallen från cyklingen så jag får upp lusten igen!

Och för att det inte ska kännas tråkigt och meningslöst (jag tenderar känna meningslösheten krypa närmare varje gång jag inte cyklar på några dagar) så tänker jag fylla de närmaste veckorna med följande aktiviteter:

– gym och äntligen rodd! (rodd är förutom lådupphopp den roligaste gymsysslan tycker jag. Vad tycker ni?). Det kommer kräva sin kvinna att våga mig in i gymmets egna värld men jag river av plåstret jag och drar dit redan ikväll.

– kompishäng och allt sånt jag jämt planerar men aldrig hinner med. Jag och Valle ska till exempel baka på torsdag. Fatta baka! Recept kommer förresten, ty vi ska baka cykelkakor hehe.

– ett gäng julbord

– simning och om mojon finns, löpning

– långa härdande promenader. Promenader är livet, det har jag alltid hävdat, och nu finns äntligen tiden här.

– fest och dans och lite dekadens.

– kanske ett och annat udda jympapass, eller till och med crossfitpass? Vem vet rätt som det är kör jag yoga som vore jag fördomsfri!

– rita, eller kanske snarare måla. Riktiga tavlor.

Framför allt så tänker jag låta bli siffror och kraven under den här korta perioden. Jag älskar att träna och jag vill alltid persa och höja mig osv. men jag tänker inte bli deppig över en endaste spillda shake. Vintercykelsäsongen lurar bakom hörnet och jag och min baby december kommer att förbereda oss med bravur.

Vilar ni också från cyklingen nu eller kör ni på? Hur tänker ni?

Dela detta inlägg

Tävlings- och äventyrscyklist, ingenjör, kreatör, skribent och mamma. Hjärnan och hjärtat bakom CYKELKATTEN.CC - den värsta bästa bloggen om cykel, liv och kärlek sedan 2012. Gillar att cykla fort och snyggt på landsväg och i skog, cykelkultur, sina vänner och fantastisk musik. Och att få fler att finna och ta hand om sin inre cyklist. Tack för att du cyklar, läser och delar min passion.

10 kommentarer

 1. Jag som inte crossar utan bara monkeybajkar är färdigvilad, körde en klassisk oktobervila och nu är träningsvardagen igång igen med uppbyggnad och gym. Det där med lådhopp och fest, dans och dekadens låter högst trevligt!

  (Även om den inte tänker ligga kvar är jag avis på er snö btw, skulle sitta fint med en flinga här med.)

  1. Snön kommer till er med det lovar jag Elna!

   Ja ni har ju en lite kortare tävlingsperiod men din tid kommer nästa höst hehe :P #crosspepp

   1. Megapepp på crosserier nästa höst! ORKA vänta på att den där hojen ska komma. Förresten, du är typ hur söt som helst i den där mössan.

 2. Du är mest värd den där viloperioden i hela världen! Jag borde också vila men är alldeles för rastlös just nu för det… Kan man vila lite över julhelgen bara?

  1. Äsch, jag aktivvilar ju bara ;) Klart – känner man inte för att vila så ska man inte tvinga sig själv till det! Och så kan man ju faktiskt ta vila exakt när man vill, finns inget rätt eller fel.

 3. rodd? Roligast i världen? Nej. ;-) fast bra jag hört.
  Jag är vilad nu, fast det mest blev kaos av den tänkta viloperioden. Å andra sidan drar jag ned på cyklandet vintertid och har alltid gjort för att få motivationen till våren igen. Det blir lite trainer och mina spinningpass. Jag har ju skidåkningen som jag längtar efteredan i september. Den som jag till fullo tänker gör mig till en bra cyklist. Hjärtträning som hjärtträning vintertid. Nu ska jag Springa lite också.
  Yoga! Vill prova men får säkert spunk när det går långsamt. Testa och återkom med massor av yogapepp.

  1. Jag gillar maskinen och ljudet sörru, det brusar och väsnas och har sig! Roligt :)

   Ja, ni är ju välsignade med fantastiskt före där ni bor. Jag hoppas faktiskt också på mycket skidåkning i vinter. Just nu ser förutsättningarna bra ut – hoppas snön och kylan håller i sig!

 4. Hade min viloperiod planerad till oktober, men den blev väl lite längre än så egentligen detta år. Blev lite mindre strukturerad cykling efter krasch i augusti och liten svacka.

  Påbörjade uppladdningen inför nästa säsong i början av november men varvar ju cykelträningen med en del simning (och förhoppningsvis lite skidor om det blir snö). Hel del trainer blir det dock.

  1. Simning är SÅ skönt. Jag ska simma idag – tanken är klippkort och simning 1-2 ggr/2 veckor under hela vintern.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.